PDA

Wersja pełna: : poszukuję pilnie


Jery693
12-07-2006, 11:32
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie - jako że pracuję dla pewnej firmy współpracujacej z browarami szukam 350 termometrów do piwa i 1.000 szt. noży do ścinania piany. Dobrze byłoby gdyby termometry miały jakieś eleganckie etui.
Czy może ktoś się spotkał ze sklepem/firmą która coś takiego produkuje/sprowadza?
Będę bardzo wdzięczny za informację.
Pozdrawiam!

Shlangbaum
12-07-2006, 11:49
Czy to ma być artykuł dla jakiegoś sklepu dla piwowarów domowych, czy też dla browaru ?

Jery693
12-07-2006, 11:52
Witam,
poszukuje tego dla browaru - dla sieci Żywiec.
Pozdrawiam

arcy
12-07-2006, 13:02
O ile sam nie pracujesz w agencji reklamowej, poszukaj w tych agencjach, które zajmują się również dostarczaniem gadżetów. Albo u producentów artykułów reklamowych.

Jery693
12-07-2006, 14:22
No własnie pracuję.... I próbuję coś w materi piwowarskiej działać.....
Pozdrawiam

arcy
12-07-2006, 14:27
W wyniku krótkiego przeglądu ofert dowiedziałem się, że pod pojęciem noża barmańskiego kryje się na ogół scyzoryk z otwieraczem.

Mam tylko jedno pytanie: po co barmanowi nóż do ścinania piany? Toż przecież piwo leje się z pianą.

JAckson
12-07-2006, 14:29
Mam tylko jedno pytanie: po co barmanowi nóż do ścinania piany? Toż przecież piwo leje się z pianą.

Może zamiast łyżki - jak jest za dużo piany to ścina się jej górę równo z brzegiem kufla i dalej leje piwo.

arcy
12-07-2006, 14:33
A nie lepiej zaczekać aż sama nieco opadnie?

JAckson
12-07-2006, 14:35
A nie lepiej zaczekać aż sama nieco opadnie?

Ale wtedy nóż byłby zbędny

Jery693
12-07-2006, 14:36
W wyniku wysokich temperatur piwo pieni się bardziej niż zwykle - taki nożyk służy do obcinania/zgarnywania nadmiernej ilości pianki :)

Shlangbaum
12-07-2006, 14:42
W wyniku wysokich temperatur piwo pieni się bardziej niż zwykle - taki nożyk służy do obcinania/zgarnywania nadmiernej ilości pianki :)
Piwo jest z chłodziarki więc temperatura na zewnątrz nie ma znaczenia :rolleyes: A nożyk do pianki służy tylko niewykwalifikowanym barmanom nie umiejącym sprawnie nalać piwa żeby agenci firm z gadżetami reklamowymi mogli na nich zarobić...

zbysia
12-07-2006, 16:19
Piwo jest z chłodziarki więc temperatura na zewnątrz nie ma znaczenia :rolleyes: A nożyk do pianki służy tylko niewykwalifikowanym barmanom nie umiejącym sprawnie nalać piwa żeby agenci firm z gadżetami reklamowymi mogli na nich zarobić...
Nie wiem, czy koledzy pamietają serial o piwie belgijskim na Planet?
Otóż sposób lania piwa wyglądał tak: nalewało sie piwo do pokala, "obcinało" nożem nadmiar piany, aby była równo z brzegiem pokala i podawało tak, aby nie dotykać ręką barmańską tegoż pokala. I był to właśnie belgijski sposób nalewania piwa, najwyżej oceniany na różnych barmańskich konkursach.
To tyle w kwestii wyjaśnienia, o ile oczywiście o taki nóż chodzi:D . Bo nie wiadomo o co może chodzić GŻ.

Marusia
12-07-2006, 16:20
No tak, Zbysiu, ale to dotyczyło TYLKO piwa belgijskiego, którego GŻ chyba nie polewa:D

iommi
12-07-2006, 16:25
(...) Mam tylko jedno pytanie: po co barmanowi nóż do ścinania piany? Toż przecież piwo leje się z pianą.
Barmanowi w tym kraju rzeczywiście łyżka wystarcza, ale nową (potencjalną) gałąź kolekcjonerstwa tutaj widzę... :D

e-prezes
12-07-2006, 16:37
np. firmowe wykałaczki ;)

adam16
12-07-2006, 19:21
Nie wiem, czy koledzy pamietają serial o piwie belgijskim na Planet?
Otóż sposób lania piwa wyglądał tak: nalewało sie piwo do pokala, "obcinało" nożem nadmiar piany, aby była równo z brzegiem pokala i podawało tak, aby nie dotykać ręką barmańską tegoż pokala. I był to właśnie belgijski sposób nalewania piwa, najwyżej oceniany na różnych barmańskich konkursach.
To tyle w kwestii wyjaśnienia, o ile oczywiście o taki nóż chodzi:D . Bo nie wiadomo o co może chodzić GŻ.

Też przyszło mi to do głowy...

No tak, Zbysiu, ale to dotyczyło TYLKO piwa belgijskiego, którego GŻ chyba nie polewa:D

... może GŻ w dołączy piwo tego typu do swojej oferty. Kto ich tam wie...

pezet
12-07-2006, 19:46
W tym serialu na Planete wyjaśnili też dlaczego obcina się tą pianę.
Tym sposobem obcina się część gruboziarnistą (grubobąbelkową), gdyż ta drobna lepiej chroni piwo przed utratą aromatów i jest trwalsza.

Słyszałem, że nie obcina się piany z lagerów! Tym bardziej nie rozumiem po co GŻ te noże :)

e-prezes
12-07-2006, 22:31
nie wiem jak wam uda się nalać piwa, ale drobna jest zawsze z góry, grubsza z dołu, więc nie widzę sensu jej obcinać. dobry barman tak naleje piwo, by było w sam raz. czas w jakim opadnie piana to już kwestia jakości piwa i nożyk do tego nie jest potrzebny. właśnie dlatego nie daje napiwków, bo "łyżeczkowanie" czy inne patenty mnie zniesmaczają do lokalu, barmana, piwa, etc.

yendras
13-07-2006, 15:19
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na tym serialu emitowanym w Planete ścinali pianę również nalewając stella artois.

pezet
13-07-2006, 16:18
Tak. Przypomniałem to sobie tuż po zamieszczeniu posta.
Już sam nie wiem jak to jest z tym ścinaniem piany. O nie ścinaniu piany z lagerów słyszałem od wielkiego znawcy piw, naszego forumowicza. Może belgijskim spienione łepetyny się ścina:) Poza tym większość materiału do tego filmu była kręcona w USA i Kanabie - przepraszam Kanadzie;) Może to też ma jakieś znaczenie.

Marusia
13-07-2006, 17:58
O nie ścinaniu piany z lagerów słyszałem od wielkiego znawcy piw, naszego forumowicza.

Ale na pewno wielkiego znawcy, czy tylko wielkiego?;)

pezet
13-07-2006, 18:51
Znawcy, smakosza, degustatora, nauczyciela........;) Więcej nie powiem :p

berdo
16-07-2006, 21:25
Ścinanie piany nożem (tzn. plastikową szpatułką) jest nagminne w Holandii. Po tej operacji barmani podają mokrą szkankę/pokal i wydają mokre banknoty :mad: Paksudztwo.