Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alkohole w kuchni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Improwizator
    • 03-2006
    • 481

    Alkohole w kuchni

    Zapomniałem jeszcze o jednym.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Zazwyczaj podczas gotowania, czy robienia deserów używa się alkoholi w wersjach tanich i popularnych, dobierając odpowiednio profil smakowy, a do popicia serwuje drogie i szlachetne trunki.
    Zawsze popija się danie tym samym trunkiem, który jest składnikiem potrawy (dotyczy to zwłaszcza win i piw).
    Wyjątkiem mogą być dania do których dodano mocniejszych trunków lub gdy używa się kilka rodzjów alkoholi jednocześnie np. koniak i wino - wtedy do potrawy podaje się wino (oczywiście to, którego użyliśmy do gotowania).
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Marcin_wc
    Senior
    • 09-2005
    • 2115

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
    Zapomniałem jeszcze o jednym.

    Zawsze popija się danie tym samym trunkiem, który jest składnikiem potrawy (dotyczy to zwłaszcza win i piw).
    Mylisz się, jest odwrotnie.

    Comment

    • pezet
      Improwizator
      • 03-2006
      • 481

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
      Mylisz się, jest odwrotnie.
      To poczytaj troszkę książki kucharskie lub zobacz jakiś program kulinarny w TV. Pozdrawiam
      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Marcin_wc
        Senior
        • 09-2005
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
        To poczytaj troszkę książki kucharskie lub zobacz jakiś program kulinarny w TV. Pozdrawiam
        Polecam Ci np."Rieslingowy smak" Roberta Makłowicza, który sam nie jest specjalnym autorytetem kulinarnym, ale w tym programie występują sami bardzo doświadczeni kucharze, którzy do każdej z przygotowywanych potraw zabraniają używać Rieslinga(zbyt szlachetny do gotowania), aby następnie napić się go w czasie spożywania swojego dania.

        Pozdrawiam

        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
          To poczytaj troszkę książki kucharskie lub zobacz jakiś program kulinarny w TV. Pozdrawiam
          Być może ktoś wymyślił takie prawo, ale sensu ono zbyt wielkiego nie ma(w większości przypadków).
          Gdyby nie spora odległość, to chętnie umówiłbym się na wspólne gotowanie tej samej potrawy z dodatkiem różnych win i porównanie „bukietu”.

          Comment

          • pezet
            Improwizator
            • 03-2006
            • 481

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Polecam Ci np."Rieslingowy smak" Roberta Makłowicza, który sam nie jest specjalnym autorytetem kulinarnym, ale w tym programie występują sami bardzo doświadczeni kucharze, którzy do każdej z przygotowywanych potraw zabraniają używać Rieslinga(zbyt szlachetny do gotowania), aby następnie napić się go w czasie spożywania swojego dania.
            Pozdrawiam
            Właśnie mam przed sobą przepisy z tego odcinka i do 2 (zupa winna i polędwiczki w rieslingu) na 3 dodaje sie właśnie tego szlachetnego trunku (lubię Makłowicza i jego gości, spotkałem się osobiście z Makłowiczem nawet i nigdy nie widziałem w jego programie takiej akcji: np. kiepskie wino do sosu i lepsze do popijania). Kilka dobrych książek kucharskich też posiadam.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Być może ktoś wymyślił takie prawo, ale sensu ono zbyt wielkiego nie ma(w większości przypadków).
            Gdyby nie spora odległość, to chętnie umówiłbym się na wspólne gotowanie tej samej potrawy z dodatkiem różnych win i porównanie „bukietu”.
            Zapewniam, że ma sens. A praw kulinarnych się raczej nie wymyśla. Wszystko to, to wiekowe doświadczenia, próby i eksperymenty.
            Może kiedyś coś razem ugotujemy na lepszych i gorszych trunkach i ocenimy to (albo nas ocenią).
            „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
            Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
            Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
              Właśnie mam przed sobą przepisy z tego odcinka i do 2 (zupa winna i polędwiczki w rieslingu) na 3 dodaje sie właśnie tego szlachetnego trunku (lubię Makłowicza i jego gości, spotkałem się osobiście z Makłowiczem nawet i nigdy nie widziałem w jego programie takiej akcji: np. kiepskie wino do sosu i lepsze do popijania). Kilka dobrych książek kucharskich też posiadam.
              Też mam przed sobą przepisy z tego odcinka i oglądałem go. Do żadnej potrawy nie używano tam Rieslinga. Nie interesuje mnie z kim się spotykasz, ale to co napisałeś jest nieprawdą. Chyba, że dodawać co innego, niż mówił.

              Comment

              • pezet
                Improwizator
                • 03-2006
                • 481

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Też mam przed sobą przepisy z tego odcinka i oglądałem go. Do żadnej potrawy nie używano tam Rieslinga. Chyba, że dodawać co innego, niż mówił.
                Jeszcze raz powtórzę: poczytaj książki i zobacz raz jeszcze ten program.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Nie interesuje mnie z kim się spotykasz, ale to co napisałeś jest nieprawdą.
                Czarni amerykanie tak żartują: Może spotykam się z Twoją Mamą? Jeszcze raz pozdrawiam i bez odbioru
                „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • Marcin_wc
                  Senior
                  • 09-2005
                  • 2115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                  Jeszcze raz powtórzę: poczytaj książki i zobacz raz jeszcze ten program.
                  Radzę i Tobie to uczynić.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                  Czarni amerykanie tak żartują: Może spotykam się z Twoją Mamą?
                  Nie mieszaj proszę czarnych Amerykanów do swoich prostackich żartów. W finale MŚ był jeden, który miał podobne poczucie humoru.

                  Comment

                  • pezet
                    Improwizator
                    • 03-2006
                    • 481

                    #10
                    Za żart przepraszam - choć nie uważam aby był prostacki.

                    Będziemy tak bez końca spierać się choć każdy z nas uważa, że ma racje?
                    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Senior
                      • 09-2005
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                      Będziemy tak bez końca spierać się choć każdy z nas uważa, że ma racje?
                      Ja właśnie piszę maila do operatora strony z przepisami makłowicza. Jeśli to nie da odpowiedzi, to pozostaje zdobycie nagrania.

                      Można też zacząć przyjmowac jakieś zakłady.
                      Last edited by Marcin_wc; 14-07-2006, 00:45.

                      Comment

                      • pezet
                        Improwizator
                        • 03-2006
                        • 481

                        #12
                        Może chodzi o stronę http://kuchnia.mckornik.com/index.php?src=glowna?
                        „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                        Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                        Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                          Dokładnie o ta samą.

                          Comment

                          • pezet
                            Improwizator
                            • 03-2006
                            • 481

                            #14
                            No to jest tam choćby ten przepis: Polędwiczki w rieslingu (wędrówka 164, Rieslingowy smak)
                            Już sama nazwa coś wskazuje.
                            „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                            Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                            Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Senior
                              • 09-2005
                              • 2115

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                              No to jest tam choćby ten przepis: Polędwiczki w rieslingu (wędrówka 164, Rieslingowy smak)
                              Już sama nazwa coś wskazuje.
                              Wskazuje jedynie na stan tego, który to pisał. Potrawę przyrządzał polski kucharz pracujący w restauracji, która używała biodynamicznych produktów(z własnej uprawy). Podczas gotowania gdy Makłowicz pytał, czy dodadzą Rieslinga on wyraźnie zaprzeczył.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎