PDA

Wersja pełna: : Budweiser offtopic


jacek
26-08-2001, 19:06
A mnie najlepiej Budweiser smakuje, taki najzwyklejszy. A zaraz potem zwykłe polskie piwa, np. świeży Żywiec.

kiszot
26-08-2001, 23:18
Żywiec? fuj!:kac:

Krzysiu
27-08-2001, 06:31
Panowie, bardzo proszę trzymać się konwencji - tutaj oceniamy piwa, więc konkrety. A takie ogolne przekomarzanki to na "Piwo ogólnie".

jacek
27-08-2001, 21:50
Ja nie potrafię piwa ocenić inaczej niż w ten sposób, że mi smakuje. NIe jestem takim poetą od opisywania smaków, aromatów itp. jak niektórzy.
Po prostu albo mi piwo smakuje albo nie.

pieczarek
27-08-2001, 22:28
Ja też tego nie potrafię. Zazdroszczę Krzysiowi, Artowi, Maryhhowi i innym tych precyzyjnych sformułowań dotyczących goryczki, posmaku alkoholu i innych cech piwa. Nawet nie potrafiłbym precyzyjnie powiedzieć czy piana długo się utrzymuje. U mnie nie ma szansy na długie utrzymywanie się.
A skoro nie potrafię ocenić piwa w przyjętej na forum konwencji to milczę. Co także jackowi polecam.

Krzysiu
28-08-2001, 06:10
Ależ Panowie, nie róbcie sobie jaj. Mistrzem Polski w bajerze piwnej jest z pewnością Sensor i nawet nie próbuję mu dorównać. Na pewno każdy z was potrafi to zrobić, chociaż może nie tak poetycko jak wyżej wymieniony.
Wystarczy zachować określoną procedurę - otwieramy butelkę, wąchamy, nalewamy przepisowo do szklanki, ponownie wąchamy, obserwujemy około minuty i wypijamy na kilka razy (zapach, piana, gaz, barwa, smak). Spostrzeżenia zazwyczaj notuję od razu do komputera.

pieczarek
28-08-2001, 07:00
Krzysiu, jeśli opisywanie smaku jest tak proste jak piszesz to czekam na Twój opis smaku jajecznicy.

Krzysiu
28-08-2001, 07:03
A przepraszam Ciebie bardzo, czy to jest forum o jajecznicy ???

Ale tak a propos, to "na drugi dzień" bardzo lubię jajecznicę z pomidorami (żywymi lub przecierem). Ma taki delikatnie kwaskowaty smak :)

pieczarek
28-08-2001, 07:11
Oj! Krzysiu, wijesz się jak piskorz.
Dla jednego problemem jest opisanie smaku piwa dla innego smaku jajecznicy. Ja mam oba te problemy naraz. Co mi nie przeszkadza w konsumpcji obu specjałów.

Krzysiu
28-08-2001, 07:32
No dobra, wiję się. Ale spróbować możesz. Ja też kiedyś musiałem zrobić to pierwszy raz :D

ART
28-08-2001, 07:36
now właśnie, Radegast też się przełamał :)

o kurcze 998

jacek
28-08-2001, 09:10
...Nalewamy, wąchamy, czekamy około minuty... Jak u diabła mam tę minutę wytrzymać. Aż taki twardziel nie jestem!:D

Cezar
28-08-2001, 10:19
Jacek, dostosuj się do konwencji i po tylu wskazówkach spróbuj zaincjować temat jak należy. Nikt się nie będzie z Ciebie śmiał. Ja też zaczynałem od zera.

A piwo, chociaż bardzo znane i popularne, warte jest chyba omówienia.

adam16
29-08-2001, 14:29
Krzysiu!!! taką samą jajecznicę lubimy.:D

jacek
29-08-2001, 17:55
Na boczku ze świeżymi pomidorami wkrojonymi po...
ekstaza.
Żeby było na temat to dopiszę, że najlepsza zagrycha do Budweisera.:p

kiszot
29-08-2001, 18:10
Zagrycha do Budwaisera,ale na cebulce!:)

Krzysiu
29-08-2001, 20:23
panowie, z jajecznicą to pod: http://www.browar.biz/forum/newreply.php?s=&action=newreply&threadid=647

jacek
15-09-2001, 08:17
"30.VIII - W Szczyrku odbyło się doroczne spotkanie ludzi z branży piwowarskiej, m.in. przedstawicieli handlowych i browarników. Jednocześnie na imprezie przeprowadzony był konkurs zgłoszonych doń piw (również zagranicznych), w którym wyłoniono zwycięzców w trzech kategoriach:
do 12% ekstraktu:
1. Goolman
2. Budweiser
3. Konrad 12"

A więc nie tylko mnie Budweiser smakuje...

:stout:

ART
15-09-2001, 08:38
chciałbym dodać że w konkursie uczestniczyło bodaj aż...
18 różnych piw....

jacek
15-09-2001, 16:59
Art, Ty jak byś dziury w całym gdzieś nie znalazł, to byś pewnie był strasznie chory.
Ja mogę odpowiedzieć, że inne browary nie startowały, bo się bały konkurencji. ;)

Cordel
21-09-2001, 13:40
A kojarzycie takie pyfo co jest Budweiserem naturalnie, ale ma niebieska etykiete i nazywa sie jakos tak light. Co o nim sadzicie:confused:

Krzysiu
23-09-2001, 07:48
Originally posted by jacek
"30.VIII - W Szczyrku odbyło się doroczne spotkanie ludzi z branży piwowarskiej, m.in. przedstawicieli handlowych i browarników. Jednocześnie na imprezie przeprowadzony był konkurs zgłoszonych doń piw (również zagranicznych), w którym wyłoniono zwycięzców w trzech kategoriach:
do 12% ekstraktu:
1. Goolman
2. Budweiser
3. Konrad 12"

A więc nie tylko mnie Budweiser smakuje...

:stout:
Tylko że to oceniali fachowcy, dla których ważniejsze jest, żeby piwo było za każdym razem jednakowe, a nie dobre, w związku z czym ta ocena nie ma znaczenia. Proponuję zapytać sensora, jaki udział w ocenie końcowej ma ocena smaku? 10%? czy 20%?

sensor
24-09-2001, 09:01
Są dwie główne metody oceny piwa.

W jednej z nich zajmujemy się oceną smaku i zapachu. Resztę parametrów ( piana, klarowność itd) poddaje się analizie fizykochemicznej. Wtedy ocena oddaje w 100% smak i zapach piwa. Jest to jednak metoda ciągle jeszcze rzadko używana na różnego rodzaju konkursach ( w Polsce).

Metoda jaką stosuje większość organizatorów konkursów jakości piwa, polega na ocenie sensorycznej wszystkich parametrów ( piana, klarowność, barwa itp.). Wtedy ocena smaku i zapachu jest składową oceny ogólnej piwa i z tego co pamiętam stanowi jej 20%.

pjenknik
24-09-2001, 12:48
Originally posted by Cordel
A kojarzycie takie pyfo co jest Budweiserem naturalnie, ale ma niebieska etykiete i nazywa sie jakos tak light. Co o nim sadzicie:confused:
Budweiser tylko że 10, nie lubię takich lekkich...

celt_birofil
20-12-2001, 12:26
Dlaczego się nad nami znęcasz ??? My w pracy a ty o Budweiserze :mad:

zythum
20-12-2001, 12:30
No właśnie. Maja wracaj do swojej Dobranocki, ale już:mad:

zythum
20-12-2001, 12:50
Bo się rozmarzę i nic już dzisiaj nie zrobię;)

Maja
20-12-2001, 16:01
zythum napisal/a
Maja wracaj do swojej Dobranocki

jesteście tak obleśnie nudni z tymi swoimi dobranockowymi skojarzeniami, że chiba sobie zmienię ksywkę :o

kiszot
26-12-2001, 16:55
A ja lubię Maję:) Twoje zdrówko:stout: