Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porterhouse (Dublin), Wrasslers XXX Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Senior
    • 05-2003
    • 1576

    Porterhouse (Dublin), Wrasslers XXX Stout

    zaw. alk. 5,0%, cena 2,30 EUR /0,5 pint
    dostępne na miejscu: pub The Porterhouse

    Stout, którego tradycyjna receptura sięga ponoć początków XX wieku. Spora dawka chmielu gwarantuje wydatną goryczkę, a użyte w procesie warzenia dodatkowo płatki jęczmienne mają zapewnić wyjątkową treściwość temu trunkowi.
    Kolor – stoutowy: czarny i nieprzenikniony;
    piana – klasyka: trwała, kremowa warstewka, równiutka, jakby nożem ciął;
    nasycenie – minimalne;
    zapach – palonego słodu, kawy i czekolady;
    smak – czekoladowy smaczek wyróżnia tego stouta spośród innych stoutów Porterhause’a; jest bardzo mocny, gorzki i esencjonalny i wzbogaca typowo stoutowy bukiet słodowo-kawowy; dodaje też swoistej cierpkości do piwa, którego inną cechą jest bardzo mocne nachmielenie (goryczka z palonego słodu też się tu odlicza); całość rzeczywiście bardzo treściwa, składa się chyba na najlepszego stouta Porterhouse’a.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    • 06-2004
    • 4996

    #2
    Oj chyba przesadziles tego dnia z degustacjami, bo reka juz niepewna i zdjecie zamglone
    5400 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

    Comment

    • Dreamer
      Senior
      • 05-2003
      • 1576

      #3
      Rzeczywiście
      To zdjęcie było ostatnie, następne (czerwonego Reda) jakoś już w ogóle nie wyszło
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        a właśnie, w Irlandii tez ścinaja piankę nożem jak np. w NL?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Dreamer
          Senior
          • 05-2003
          • 1576

          #5
          A z czymś takim się nie spotkałem
          Blog: Piwna Brytania

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #6
            Podobno ma to zapobiec opadaniu tejże. Chodzi o ścięcie tych największych z góry.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Dreamer
              Senior
              • 05-2003
              • 1576

              #7
              Nie wiem, jak to jest w przypadku piw typu angielskie ales, ani tym bardziej lagerów, których tu nie testowałem. Ale w przypadku stouta samo nalewanie piwa do szkła do już jest sztuka, a piana traktowana jest jak świętość. Nie widziałem, żeby ktoś kroił ją nożem.
              Blog: Piwna Brytania

              Comment

              • sibarh
                PremiumUżytkownik
                • 01-2005
                • 10384

                #8
                Aktualnie wersja butelkowa 5,7%:
                Attached Files
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                Comment

                • darekd
                  PremiumUżytkownik
                  • 02-2003
                  • 12171

                  #9
                  Historia tego piwa sięga roku 1900. Użyte chmiele: Galena, Nugget, East Kent Goldings

                  Aromat - czekolada z popiołem i kawą
                  Piana - gęsta, dość wysoka, kremowa
                  Barwa - smolista czerń, pod światło też nieprzejrzyste
                  Wysycenie - lekko musuje
                  Smak - gorycz i palona słodowość, jest czekolada, wszystko wytrawne zdecydowanie, jednak wydaje mi się, że dodanie płatków jęczmiennych nadało temu piwu dodatkowo treści i aksamitnej gładkości.

                  No cóż, chyba mamy do czynienia z wybitnym przedstawicielem dry stouta.

                  Niebawem w Drink-Hali we Wrocławiu!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎