Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Krok po kroku z starterem i brewkitem (?)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jozi02
    Member
    • 03-2006
    • 53

    Krok po kroku z starterem i brewkitem (?)

    Witam, właśnie dostałem swój zestaw browamatora, przeczytałem instrukcję, i... okazało się, że nie które informacje i dobre porady, które są na forum nie są zawarte w instrukcji, oraz że sama instrukcja jest pełna nieścisłości. Dlatego zbierając informacje z forum postanowiłem przygotować dla siebie (i dla innych początkujących ;p) szybką instrukcję krok po kroku.

    Prosił bym więc by bardziej doświadczeni powiedzieli mi jakie popełniłem w niej błędy i ewentualnie dodali jakieś dodatkowe porady

    (Pisane dla zestawu startowego browamatora+brewkita)

    krok po kroku:
    1) Dezynfekcja
    a) umyć (starając się nie zarysować wewnętrznych ścian fermentatora)
    b) Dezynfekcja fermentatora i łyżki roztworem Chemipro OXI (3 litry ciepłej wody + 3 łyżeczki (12 gram) Chemipro OXI, płukać 3 - 5 minut
    2)Przygotowanie brzeczki
    a) umieścić puszkę z ekstraktem w cieplej wodzie na 10 minut
    b) zawartość puszki wlać do głównego fermentatora (bez kranika)
    c) dodać 3,5 litra zagotowanej wody do fermentatora
    d) dodaj 1,25 kg ekstraktu słodowego (ew. 1 kg cukru)
    e) dodaj czystej zimnej wody (może być kranowa, ew. woda oaza z biedronki 1,65 zł. za 5 litrów), tak aby całkowita ilość płynu w fermentatorze wyniosła 23

    litry.
    3) drożdże - rehydracja
    a) mocno wymieszać brzeczkę w celu napowietrzenia
    b) zmieszać drożdże z 300 ml wody i 3 łyżeczkami suchego ekstraktu słodowego (ew. 2 łyżeczki glukozy)
    c) zostawić na 30-60 minut
    d) wlać do brzeczki i mieszać
    4) fermentacja
    a) przykryj brzeczkę (najlepiej położyć na fermentator przykrywkę i owinąć folią spożywczą, by nic nie wpadło a gaz mógł się ulatniać)
    b) wstaw do pomieszczenia o temperaturze 18-21 stopni
    c) po około 7 dniach i OG ok 1008 (2 Blg)
    5) rozlewanie
    a) przelej piwo do fermentatora z kurkiem
    b) dodaj 10-12 łyżeczek glukozy (ewentualnie cukru) i wymieszaj
    c) rozlej do butelek
    d) zakapsluj
    e) czekaj 7-40 dni
    f) pij
  • Shlangbaum
    Senior
    • 03-2005
    • 5828

    #2
    Zasadniczo to możesz tak spokojnie zrobić i będzie dobrze

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • olorider
      Senior
      • 01-2006
      • 123

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jozi02
      b) dodaj 10-12 łyżeczek glukozy (ewentualnie cukru) i wymieszaj
      10-12 łyżeczek gukozy, a ile to będzie w gramach? Lepiej odważyć ok 150g, tyle potrzeba do refermentacji 23l piwa.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎