Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okresy przydatności do użycia chmielu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    Gość
    • 12-2004
    • 77

    Okresy przydatności do użycia chmielu

    Mam 2 orginalnie zapakowane torby po 50g marynki zbior 2004 i zastanwiam sie czy mozna go uzyc. Nie chcialbym popsuc piwa.

    dziekuej za informacje
  • kham
    Senior
    • 01-2006
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
    Mam 2 orginalnie zapakowane torby po 50g marynki zbior 2004 i zastanwiam sie czy mozna go uzyc. Nie chcialbym popsuc piwa.

    dziekuej za informacje
    Pewnie straci część goryczki i aromatu. Ale są piwa w których stosuje się celowo zwierzały a ponoć nawet częściowo zjełczały chmiel.

    Comment

    • spider74
      Gość
      • 12-2004
      • 77

      #3
      Stracil mimo ze to sa te wielowarstowe srebrne 3-warstwowe torby? Jelsi tak to wezme z 2005... szkoda piwa.

      Comment

      • kham
        Senior
        • 01-2006
        • 751

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
        Stracil mimo ze to sa te wielowarstowe srebrne 3-warstwowe torby? Jelsi tak to wezme z 2005... szkoda piwa.
        Zaraz się zacznie dyskusja o alfa-kwasach i tym podobnych.
        Zastosuj tam gdzie nie potrzebujesz stanowczej goryczki i będziesz mieć pewność. Zresztą gdybyś zwiększył ilość chmielu ( stosując go klasycznie jako goryczkowy ) to też nie powinno by wielkiej róznicy.

        Comment

        • spider74
          Gość
          • 12-2004
          • 77

          #5
          Chce uzyc w milk stoucie, problem tez w tym ze marynka 2005 ma 6,6 % a ta 2004 ma 10,9%...

          Comment

          • darko
            Senior
            • 06-2003
            • 2078

            #6
            Jeśli chmiel był trzymany w temp. pokojowej na pewno nie ma 11 % alfa-kwasów.
            Otwórz torbę i sprawdź czy pachnie dziwnie, jak jest w miarę OK to możesz pokusić się użycie go do długiego gotowania.
            Dla smaku czy aromatu ja osobiście bym go nie używał.

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #7
              Ryzyka zepsucia piwa nie ma, jest ryzyko niedochmielenia. Chociaż na milk stout powinno wystarczyć, bo to słabo chielone piwo.

              Domyślam się, że ten chmiel ma postać suszonych szyszek?

              Comment

              • spider74
                Gość
                • 12-2004
                • 77

                #8
                Chmiel jest w szyszkach. Przechowywany roznie, na poczatku lodowka, potem chlodna piwnica, a chyba od wakacji w domu.

                Swja droga to jesli w przepisie jest 30g goryczki to nawet jesli ten chmiel bylby nie-zwietrzaly to ile go ma byc pryz takich roznicach alfakwasow z roku na rok?

                spider

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Ryzyka zepsucia piwa nie ma, jest ryzyko niedochmielenia. Chociaż na milk stout powinno wystarczyć, bo to słabo chielone piwo.

                Domyślam się, że ten chmiel ma postać suszonych szyszek?

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Nie znam krzywej rozkładu alfakwasów, więc nie wiem, ile taki dwuletni chmiel ich posiada, zapewne niewiele. Przypuszczam, że 50 g da efekt niedochmielenia, wypadałoby więc dać dwie torebki - 100 g.

                  Jednak lepiej będzie, jak użyjesz dobrego chmielu, niż takiego o nieznanych parametrach. Powtarzam - piwo się nie zepsuje, ale ostateczny efekt może odbiegać od oczekiwanego. Możesz otrzymać milk - lambic

                  Comment

                  • Makaron
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 2107

                    #10
                    Ja bym w takim wypadku dodal maksymalna mozliwa ilosc. Najwyzej piwo bedzie srednio ,albo lekko nachmielone. Ale jesli bardzo zalezy tobie na parametrach ( o ktore zreszta bardzo ciezko w domowych warunkach) to bym uzyl innego chmielu.
                    Last edited by Makaron; 25-11-2006, 11:15.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎