Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar Nadnarwiański warka nr 5

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sheriffxx
    Member
    • 04-2006
    • 41

    Mikrobrowar Nadnarwiański warka nr 5

    Witam.

    A więc od początku.

    Skład:
    - słód pilzneński 4 kg
    - słód karmelowy jasny 0,4 kg
    - słód czekoladowy 0,2 kg
    - chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25g (granulat)
    - drożdże Safale S-04 11,5g

    Wszystko warzone według wskazówek ze sklepu Piwowara na Brown Ale tylko ze zmianą składników oraz zacierania w 10L wody a nie jak to było w przepisie 15L.

    Po zacieraniu i wysłodzeniu 2x5L wyszło 18L brzeczki o 11 BLG. Potem nastąpiło chmielenie i w efekcie wyszło 16 L chmielonej brzeczki o steżeniu 12 BLG. Piwko teraz stoi spokojnie na uboczu w temperaturze 20 stopni. Drożdże ruszyły do pracy. W sobotę pomiar BLG i przy dobrym odfermentowaniu zlewam na cichą.

    Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu podczas zacierania. Mianowicie powinienem chyba jednak zastosować się do wskazówek warzenia i zacząć zacierać w 15L wody a potem wysładzać 2x5 L i w efekcie końcowym uzyskał bym pewnie 20L brzeczki ale lepiej wysłodzonej. Czy podzielacie moje podejrzenia ?

    Kolor i zapach jest super. Zobaczę jak sprawa będzie się miała po odfermentowaniu

    Ile czasu można przechowywać świerzą gęstwę w lodówce ?? Dwa tygodnie to nie będzie przesada ?


    Pozdrawiam
    Pif paf !!!
    www.plexidas.com
    www.plexidas.pl
  • mark33
    Idę po piwo do piwnicy.
    • 04-2005
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
    Zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu podczas zacierania. Mianowicie powinienem chyba jednak zastosować się do wskazówek warzenia i zacząć zacierać w 15L wody a potem wysładzać 2x5 L i w efekcie końcowym uzyskał bym pewnie 20L brzeczki ale lepiej wysłodzonej. Czy podzielacie moje podejrzenia ?

    Ile czasu można przechowywać świerzą gęstwę w lodówce ?? Dwa tygodnie to nie będzie przesada ?

    Zdecydowanie lepiej jest zacierać w mniejszej ilości wody by później można było dokładniej wysłodzić.

    Gęstwę możesz przechowywać i kilka miesięcy , ważna jest temperatura najlepiej 4-5*C i oczywiście sterylność.

    Comment

    • sheriffxx
      Member
      • 04-2006
      • 41

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      Zdecydowanie lepiej jest zacierać w mniejszej ilości wody by później można było dokładniej wysłodzić.
      Czy wysładzając w np. 10 litrach słód będzie w stanie oddać do wody tyle samo cukrów co w 15 litrach ? Obawiam się, że właśnie przy zacieraniu w 10 litrach wody dużo cukrów zostało w słodzie i samo wysładzanie nie było w stanie wyciągnąć ze słodu reszty cukrów. Czy dobrze myślę ?

      Gęstwę możesz przechowywać i kilka miesięcy , ważna jest temperatura najlepiej 4-5*C i oczywiście sterylność.
      Wystarczy sterylny słoik i umieszczenie gęstwy w lodówce na najniższej półce oraz płukanie ?
      Jak najlepiej płukać drożdże aby były jak najdłużej zdatne do użycia ? Czy masz może doświadczenie jak przechowywać drożdże w glicerynie ?

      Pozdrawiam
      Pif paf !!!
      www.plexidas.com
      www.plexidas.pl

      Comment

      • Sherman
        Senior
        • 09-2005
        • 305

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
        Czy wysładzając w np. 10 litrach słód będzie w stanie oddać do wody tyle samo cukrów co w 15 litrach ? Obawiam się, że właśnie przy zacieraniu w 10 litrach wody dużo cukrów zostało w słodzie i samo wysładzanie nie było w stanie wyciągnąć ze słodu reszty cukrów. Czy dobrze myślę ?

        Słód i tak odda tyle cukrów ile ma oddać,a nie są to aż tak duże ilości cukrów żeby brzeczka była roztworem nasyconym. Zmienia się wtedy gęstość brzeczki.

        Comment

        • Shlangbaum
          Senior
          • 03-2005
          • 5828

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
          Czy wysładzając w np. 10 litrach słód będzie w stanie oddać do wody tyle samo cukrów co w 15 litrach ?
          Nie. Ale w wyniku filtracji, to co się rozpuściło w wodzie i tak częściowo zostaje z powrotem na słodzie. Dlatego warto zmniejszyć ilosć wody podczas zacierania a zwiększyć podczas wysładzania, by resztę cukrów wypłukać z młóta.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • mark33
            Idę po piwo do piwnicy.
            • 04-2005
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
            Wystarczy sterylny słoik i umieszczenie gęstwy w lodówce na najniższej półce oraz płukanie ?
            Jak najlepiej płukać drożdże aby były jak najdłużej zdatne do użycia ? Czy masz może doświadczenie jak przechowywać drożdże w glicerynie ?

            Pozdrawiam
            W glicerynie nie przechowywałem, co do najniższej półki w lodówce - zmierz tam temperaturę
            ja musiałem podkręcić lodówkę z czego żona nie była zbyt zadowolona ale już przywykła
            U mnie przechowywanie w słoikach się nie sprawdziło (psuły się drożdżaki), teraz trzymam w strzykawkach 10 ml zamkniętych zaprasowaną igłą (sterylne z apteki ).
            Efekty przechowywania mam dużo lepsze w strzykawach, najlepsze podobno są skosy agarowe ale dużo przy tym zabawy . Polecam artykuł naczelnika

            Comment

            • sheriffxx
              Member
              • 04-2006
              • 41

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              W glicerynie nie przechowywałem, co do najniższej półki w lodówce - zmierz tam temperaturę ja musiałem podkręcić lodówkę z czego żona nie była zbyt zadowolona ale już przywykła U mnie przechowywanie w słoikach się nie sprawdziło (psuły się drożdżaki), teraz trzymam w strzykawkach 10 ml zamkniętych zaprasowaną igłą (sterylne z apteki ). Efekty przechowywania mam dużo lepsze w strzykawach, najlepsze podobno są skosy agarowe ale dużo przy tym zabawy .
              OK, na początek spróbuję ze strzykawkami. Szkoda mi płynnych drożdży. Jak nabiorę trochę doświadczenia to może porwę się na skosy, ale pewnie wcześniej i tak pobawie się z gliceryną.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Polecam artykuł naczelnika
              Artykuł czytałem, bardzo ciekawy, ale jakoś nie mam na razie odwagi tego spróbować. Mając 3-4 fajne szczepy drożdży można raz na miesiąc jakieś piwko zrobić. W ten sposób drożdże miałbym na dłuższy czas. niestety nie mam możliwości pozyskania drożdży w moim rejonie

              Pozdrawiam.
              Pif paf !!!
              www.plexidas.com
              www.plexidas.pl

              Comment

              • sheriffxx
                Member
                • 04-2006
                • 41

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                Nie. Ale w wyniku filtracji, to co się rozpuściło w wodzie i tak częściowo zostaje z powrotem na słodzie. Dlatego warto zmniejszyć ilosć wody podczas zacierania a zwiększyć podczas wysładzania, by resztę cukrów wypłukać z młóta.

                OK. Czyli jaska jest najlepsza ilość wody na powiedzmy 5 kg słodów ?? Przy ostatniej warce miałem lekką mamałygę w kotle zaciernym jak dodałem 10L wody na niecałe 5 kg słodów.
                Pif paf !!!
                www.plexidas.com
                www.plexidas.pl

                Comment

                • Shlangbaum
                  Senior
                  • 03-2005
                  • 5828

                  #9
                  Na zacieranie 5 kg słodu używam 10-12 litrów wody a wysładzam też 10-12 litrami.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • huanghua
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 1910

                    #10
                    Stosunek woda:słód to (3:1)
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • coder
                      Senior
                      • 10-2006
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      teraz trzymam w strzykawkach 10 ml zamkniętych zaprasowaną igłą (sterylne z apteki
                      Napisz coś więcej o tych strzykawkach, taką idiotoodporną instrukcję użycia, łącznie z przygotowaniem startera; chętnie bym wyprowadził słoiki z lodówki, zaczynają się za bardzo panoszyć.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sheriffxx
                        Czyli jaska jest najlepsza ilość wody na powiedzmy 5 kg słodów ?? ...
                        Zależy, jakie chcesz piwo zrobić. Ja na "angielskie" lekkie piwa (9 -11 Blg) na 5 kg słodu daję 16 - 18 litrów wody do zacierania i do 20 litrów wody do wysładzania. Wychodzi z tego około 30 litrów brzeczki.

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Senior
                          • 12-2005
                          • 791

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          Stosunek woda:słód to (3:1)
                          Właśnie chyba nie koniecznie Ostatnio zastosowałem 2,5:1 i uzyskałem wydajność ponad 70 % (a byłaby większa gdybym bardziej wysłodził). Przy następnej warce planuje zrobić gęsty zacier 2:1. Zobaczymy jak wyjdzie wydajność.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • huanghua
                            Senior
                            • 10-2005
                            • 1910

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Właśnie chyba nie koniecznie Ostatnio zastosowałem 2,5:1 i uzyskałem wydajność ponad 70 % (a byłaby większa gdybym bardziej wysłodził). Przy następnej warce planuje zrobić gęsty zacier 2:1. Zobaczymy jak wyjdzie wydajność.
                            Racja, ja sam stosuję ten stosunek 2,5:1
                            Zauważyłem jednak, że przy stosunku 3:1 a nawet 3,5:1 zacieranie jest bardziej wydajne a filtrowanie przebiega bez większych problemów.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • mark33
                              Idę po piwo do piwnicy.
                              • 04-2005
                              • 3283

                              #15
                              Ja warzę w 20 litrowym garze , zasyp 7kg to ostatnio norma, ilości użytej wody nigdy nie mierzyłem (do pełna leję max jakieś 14-15 litrów). Wychodzi więc 2:1, wysładzanie 30-32 litry.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎