Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyeast 3787 THG - dziwny tegoroczny szczep

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Wyeast 3787 THG - dziwny tegoroczny szczep

    Dlaczego dziwny? Dlatego, że strasznie słabo żrą, bez napowietrzania brzeczki praktycznie nie pracują (mój maliniak od tygodnia z 16,5 zszedł do 13 i stoi, dziś go przeleję z górki do innego wiadra, bo w końcu skiśnie )
    Piszę o tym, bo to nie pierwszy raz w tym roku taki numer - poprzednie drożdże, od Marka-C, który również pisał, że fermentacja burzliwa trwała 3 tygodnie - u mnie też długo, obecnie mam odzysk z BrowArmii, czyli na pewno nie z tej samej saszetki co poprzednie i to samo. O ile pamiętam to we wrześniu Ahumba też miał z tymi drożdżami taki sam kłopot.

    Czy inni Forumowicze korzystali w tym roku z tych drożdży i mieli takie same doświadczenia?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Czy inni Forumowicze korzystali w tym roku z tych drożdży i mieli takie same doświadczenia?
    One już tak mają. Ja też musiałem je co najmniej 2 razy zatapiać aby dokończyły fermentację.

    Comment

    • kishar
      Senior
      • 10-2003
      • 1691

      #3
      Ja warzyłem klasztorniaka na tych drożdzach gdzies we wrześniu i nie miałem żadnych problemów z fermentacją,z 18 w ciągu dwoch tygodni zeszło do 4.

      Comment

      • kentaki
        Senior
        • 10-2002
        • 452

        #4
        U mnie fermentacja na THG od Marka-C trwała prawie 3 tygodnie i jeszcze na cichej trochę pobulgotało ale wypracowały do 2 st.blg.

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
          One już tak mają. Ja też musiałem je co najmniej 2 razy zatapiać aby dokończyły fermentację.
          Ale tu nie ma co zatapiać, bo właśnie w ogóle nie pływają po wierzchu! Rok temu je używałam i wcale się tak nie zachowywały, "tak mają" tegoroczne, stąd moje pytanie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • mapajak
            Senior
            • 12-2002
            • 1187

            #6
            Moje wypływały na wierzch i się wylegiwały zamiast zżerać brzeczkę. Dlatego musiałem je topić, co wcale nie było łatwe.

            Comment

            • tomcio83
              Senior
              • 02-2006
              • 258

              #7
              Ja na gęstwie THG z Browarmii robiłem piwo na początku listopada.

              Rzeczywiście, ja też mam wrażenie, że coś z nimi było nie tak.

              Fermentacja burzliwa trwała ok. 9 dni (15l. piwa 17Blg= powiedzmy, że w normie )
              Blg spadło do 10.

              Potem 10 dni fermentacji cichej - spadło do 7Blg, a na powierchni pojawił się białawy kożuszek. Wolałem nie ryzykować dalszej fermentacji i zabutelkowałem.

              Piwo stoi już 3 tygodnie. W smaku niby ok (nie czuć octu), ale wcale nie ma gazu.

              Rozumiem, że 3 tygodnie to nie jest dużo, ale każde poprzednie piwo po 3 tygodniach było już całkiem niezłe.
              Wyglądało to tak, jakby im (drożdżom) się zbytnio nie chciało.
              rowarek esoła

              Comment

              • GrzegorzzW-wy
                Junior
                • 08-2003
                • 5

                #8
                Potwierdzam niepokojące spostrzeżenia.
                Też użyłem drożdży z Browarmii. Na powierzchni było ich niewiele, pracowały źle.
                Efekt: z 21Blg odfermentowało do 12Blg i koniec - na cichej tylko nieco się sklarowało.
                Przed rozlewem do butelek dolałem 10l wody by choć trochę rozcieńczyć słodycz.
                Jeszcze nie otwierałem butelki.
                Grzegorz

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Mój maliniak po miesiącu odfermentował z 16,5 do 6,5. Przy czym przypominam, że nie chcodzi tylko o gęstwę z BrowArmii (żeby nikt w browarze nie pomyślał, że ich oskarżamy o rozdawanie lipnych drożdży) - tegoroczne wszystkie THG zachowują się tak samo.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marek-C
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 848

                    #10
                    Ale piwo wyszło... mniam mniam! muszę część piwnicy zamurować bo marne szanse na dłuższe leżakowanie.


                    Marek

                    ps. nie wszystkim obdarowanym skwaśniało...no może jednemu(ej)
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C

                      ps. nie wszystkim obdarowanym skwaśniało...no może jednemu(ej)
                      Mi wcale nie skwaśniało, pięknie pachnie i jest smaczne, tylko bardziej przypomina wino niż piwo
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marek-C
                        Senior
                        • 12-2005
                        • 848

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Mi wcale nie skwaśniało, pięknie pachnie i jest smaczne, tylko bardziej przypomina wino niż piwo

                        Taaaaa?

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Ogólnie z Twojej rurki (filtracyjnej, oczywiście) jestem zadowolona, bo te 2 kg słodu w te czy w tamte aż tak mnie ni eboli

                        Co do kwacha, to nie powiedziane, że to wina drożdży i jest to moja pierwsza kwaśna warka od #41, więc jakoś przeżyję

                        Jak ja wpadne do tego Wrocławia!!!
                        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #13
                          Jak było to piwo w fermentorze, to wydawało się być kandydatem na kwasiora, po zabutelkowaniu i poleżakowaniu jednak okazało się całkiem ciekawym wynalazkiem. Przestań już zatem przeżywać
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • hjacek
                            Junior
                            • 03-2006
                            • 9

                            #14
                            Ja także dostałem gęstwę od Marka-C. Napowietrzałem przez 50 min. brzęczkiem akwarystycznym. Żarły jak głupie, przez kilkanaście godzin wydzielały niesamowite ilości gazów, niekoniecznie miłych.... Burzliwa trwała tydzień, potem 2 cichej i do butelek. Niezbyt klarowne... ale już zapach przyjemny i smak bez kwasu.

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #15
                              A może byś napisał, z ilu blg zeszły do ilu?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎