Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

garnek uwalany kamieniem - potrzebna rada

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macbie
    Member
    • 02-2006
    • 33

    garnek uwalany kamieniem - potrzebna rada

    Kłaniam się. Mam garnek ktory ma jeden minus - jest caly uwalany kamieniem, bo dosc duzo wody bylo w nim gotowanej. Czy w czyms takim moge spokojnie robic piwko bez obaw o jego smak? Czy powiniennem go umyc? Jesli umyc, to czym? Czy plyn do odkamieniania kibla sie nadaje? Jak pomoc nadejdzie szybko, to bede mogl dzisiaj jeszcze zacierac piwko wg. wlasnej, jeszcze nie do konca gotowej receptury ;-).
    pozdrowka
  • peter007
    Senior
    • 06-2004
    • 2820

    #2
    Swoją pierwszą warkę w takim zrobiłem. Miałem wtedy do wyboru gar pokryty kamieniem lub poobijany wewnątrz. Wypytałem najbardziej doświadczonych i zalecili ten z kamieniem. Nie było żadnych efektów ubocznych.
    Ale do następnej warki już się zaopatrzyłem w odpowiedni gar.
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      Jeśli gar nie ma ubytków emalii pod kamieniem, można użyć silnego kwasu, najlepiej solnego lub osctowego, do usunięcia. Niestety najcześciej idzie w parze osadzenie dużej ilości kamienia z uszkodzeniem i porysowaniem emalii. Proponuję jednak najpierw dziadostwo usunąć, bo z piwa też niemało kamienia zostaje po gotowaniu.

      Comment

      • macbie
        Member
        • 02-2006
        • 33

        #4
        Czyli płyn "TYTAN" (brzmi kurde bezlitośnie...) może być? Jak byście radzili tego później się z gara pozbywać? Bo wolę jednak, żeby w piwie był kamień niż cuda do czyszczenia brudnych kibelków

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          płyn Tytan będzie za słaby. Wymaga czasu do działania. Potrzebny jest kop w postaci kwasu solnego. Można to kupić w sklepach chemicznych. Ewentualnie ocet spityrusowy 10%, ale to dłużej potrwa.

          Kwasy zmywają się bez śladu. Tytan chyba też.

          Comment

          • macbie
            Member
            • 02-2006
            • 33

            #6
            hmmm bede kombinowal, troche mi rozjasniles, dzieki!

            Comment

            • Wesoly
              Senior
              • 10-2003
              • 371

              #7
              Kup w POCHu 1kg kwasku cytrynowego i z głowy. Kamień bardzo ładnie schodzi.
              Można też zastosować specjalne środki do odkamieniania instalacji piwnych.
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • macbie
                Member
                • 02-2006
                • 33

                #8
                Hmmm a mogłbyś napisać coś wiecej? 1. co to jest POCH? I jak uzyc tego kwasa?

                Comment

                • abernacka
                  Senior
                  • 12-2003
                  • 10837

                  #9
                  Kwasek cytrynowy możesz kupić jak zapewne doskonale się orientujesz w każdym sklepie spożywczym. Do litra gotującej wody wsypujesz jedna torebkę kwasku i po problemie. Kamień schodzi pięknie. Te proporcje stosuję do czajnika. Do garnka musisz oczywiście zwiekszyć te proporcje.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #10
                    Używamy w domu ocet spirytusowy do odkamieniania czajnika i jest git
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • abernacka
                      Senior
                      • 12-2003
                      • 10837

                      #11
                      Kwasek C. ma ten plus, że nie uwalnia żadnego aromatu.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • fellix-f1
                        Senior
                        • 12-2005
                        • 157

                        #12
                        Obierki z ziemniaków! Trzeba je gotować w tym garze a kamień się rozpuści.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          #13
                          Bardzo ładnie z waszej strony, że podpowiadacie. Szkoda, że kiepsko.
                          1. Kwas cytrynowy stosuje się do odkamieniania w dużym stężeniu, wiekszym niż torebka na gar. Właściwie w roztworze nasyconym; i działanie jest wolniejsze.
                          2. Kwasek cytrynowy jest to handlowa nazwa kwasu cytrynowego w postaci krystalicznej.
                          3. Obierki z ziemniaków można z doskonałym skutkiem stosować w browarze z XIX w.

                          Comment

                          • abernacka
                            Senior
                            • 12-2003
                            • 10837

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Bardzo ładnie z waszej strony, że podpowiadacie. Szkoda, że kiepsko.
                            1. Kwas cytrynowy stosuje się do odkamieniania w dużym stężeniu, wiekszym niż torebka na gar. (...)
                            Przecież wyraźnie napisałem, że taką proporcję stosuję do odkamieniania czajnika a nie gara!
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • gobong
                              Senior
                              • 04-2005
                              • 658

                              #15
                              Ocet jest tani i skuteczny na kamień z wody i do tego nie szkodliwy. Pare litrów octu wymiesznegom z wodą i zagptowac w garze. Jeżeli kamień tylko na dnie to starczy jedna butelka.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎