Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak używać mini-kega z BA ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wojson
    Senior
    • 06-2004
    • 143

    Jak używać mini-kega z BA ?

    Witam !

    Mam bardzo amatorskie pytanie - jak obsługiwać mini kega (5L) z BA ? Właśnie przyszła do mnie przesyłka a i dziś wypada mi butelkowanie piwa... stąd parę pytań :
    1. czy keg przed użyciem dezynfekować ?
    2. ile ekstraktu słodowego użyć do refermentacji (ma przebiegać w kegu, do butelek używałem zawsze 200g na 20L piwa)
    3. ile piwa można nalać do kega, żeby nie ryzykować jego pęknięcia w związku z refermentacją ? (zgaduję, że nie do pełna, tylko zostawia się ileś miejsca na powietrze)

    Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi
    A benguela chamou pra jogar !
  • Maidenowiec
    Senior
    • 07-2004
    • 2287

    #2
    1. Dezynfekować.
    2. Ponoć 3g glukozy na 0,5l piwa. Acz ja do refermentacji użyłem 200g ekstraktu na 20 litrów i nic nie wybuchło. Inna jeszcze sprawa, że ekstrakt i glukoza są inaczej wykorzystywane w refermentacji, glukoza zużywana jest cała a ekstrakt w jakiś 80-90% (nie pamiętam już dokładnie).
    3. Ja zostawiam tyle miejsca ile wysokości ma ta biała końcówka zaworka grawitacyjnego.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • Wojson
      Senior
      • 06-2004
      • 143

      #3
      Dzięki ! I jeszcze jedno - tą uszczelkę daje się jakoś łatwo wyjąć (przed nalaniem piwa do kega) nie psując jej ? Poeksperymentowałbym sam, ale jestem w pracy teraz i nie chcę wywoływać sensacji, szczególnie u szefostwa
      A benguela chamou pra jogar !

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        #4
        Powinno się dać
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • fellix-f1
          Senior
          • 12-2005
          • 157

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
          Witam !

          Mam bardzo amatorskie pytanie - jak obsługiwać mini kega (5L) z BA ? Właśnie przyszła do mnie przesyłka a i dziś wypada mi butelkowanie piwa... stąd parę pytań :
          1. czy keg przed użyciem dezynfekować ?
          2. ile ekstraktu słodowego użyć do refermentacji (ma przebiegać w kegu, do butelek używałem zawsze 200g na 20L piwa)
          3. ile piwa można nalać do kega, żeby nie ryzykować jego pęknięcia w związku z refermentacją ? (zgaduję, że nie do pełna, tylko zostawia się ileś miejsca na powietrze)

          Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi
          Nie musisz niczego zgadywać, wystarczy że przeczytasz ulotkę którą BA dołącza do tych puszek.

          Comment

          • Wielki_B
            Senior
            • 02-2005
            • 1968

            #6
            Ekstraktu jasnego w proszku daj 3,5-4 g/0,5 l, a więc 17,5 do 20 g na puszkę. A jesli glukozy, to odpowiednio 2,8-3,2 g.
            Zostawiaj trochę wolnego miejsca, tak, aby po wciśnięciu uszczelki nie była ona zamoczona w piwie.
            Uszczelki, wbrew instrukcji, można używać wielokrotnie, co sam czynię. Czasami może pojawić się na nich ciemniejsze zabarwienie, nie ma to żadnego wpływu na ich jakość; świadczy jedynie o zbyt pełnym nalaniu piwa. Kilka moich gum wskazuje dokładnie poziom, do jakiego była kiedys przepełniona beczułka.
            Zbytnie napełnienie, przy jednoczesnym przesadzeniu z ilością cukrów do refermentacji, grozi rozerwaniem puszki.

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Ekstraktu jasnego w proszku daj 3,5-4 g/0,5 l, a więc 17,5 do 20 g na puszkę. A jesli glukozy, to odpowiednio 2,8-3,2 g..
              coś się nie zgadza albo robią teraz puszki o innej pojemności albo dodatku powinno być więcej
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Wielki_B
                Senior
                • 02-2005
                • 1968

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                coś się nie zgadza albo robią teraz puszki o innej pojemności albo dodatku powinno być więcej
                Racja! Zamiast iloczynu 17,5 i 20 g powinno byc dwa razy więcej, a więc, pozostając przy tych samych czynnikach (3,5-4 g/0,5 l), miało być odpowiednio 35 i 40 g.

                Dobrze, Anteksie, że ktoś to wszystko jeszcze wnikliwie czyta! Dziekuję! A innych przepraszam za ewentualne wprowadzenie w błąd!

                Comment

                • Wojson
                  Senior
                  • 06-2004
                  • 143

                  #9
                  Wielkie dzięki za wskazówki. Piwo wczoraj "zakegowałem", zobaczymy, co z tego wyjdzie.
                  Miałem tylko jeden kłopot podczas nalewania piwa do kega - za cholerę nie mogłem dojrzeć poziomu płynu - świeciłem latarką, lampką oczy wytrzeszczałem i w końcu nie wiem dokładnie ile miejsca zostawiłem. Mam nadzieję, że nie za mało.

                  A z innej beczki (innego kega ) - kupiłem tą pompkę dołączaną do kega w zestawie, nie na naboje tylko taką do ręcznego pompowania. Jak się ją montuje ? Konkretnie chodzi mi o to jak 'pokonać' uszczelkę na kegu. Wyjmuje się ją kompletnie i wtedy montuje pomkę ?
                  A benguela chamou pra jogar !

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Senior
                    • 03-2005
                    • 5828

                    #10
                    Pompkę wbijasz przez otworek w uszczelce. Jeżelibyś wyjął uszczelkę to otwór byłby większy niż rurka od pompki i delikatnie mówiąc byłby kłopot.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Senior
                      • 02-2005
                      • 1968

                      #11
                      W ofercie tutejszego sklepu pojawiły się 5 litrowe beczułki. Sprzedawca napisał, że są wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli tak jest faktycznie, to za tę cenę wezmę od razu kilka sztuk...

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Senior
                        • 03-2005
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        W ofercie tutejszego sklepu pojawiły się 5 litrowe beczułki. Sprzedawca napisał, że są wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli tak jest faktycznie, to za tę cenę wezmę od razu kilka sztuk...
                        Niestety na sklep wdarł się błąd. Mini-KEGi (te ze sklepu na browar.biz jak i z Browamatora) wykonane są nie ze stali nierdzewnej lecz z blachy ocynowanej.

                        Na temat blachy ocynowanej, znalazłem taki oto opis w sieci, jeżeli ktoś szukałby informacji:

                        Blacha stalowa ocynowana, tzw. biała
                        Wyrabiana jest z blachy czarnej przez obustronne powlekanie cyną rafinowaną o czystości 99,9 %, w której zanieczyszczenie ołowiem nie może przekraczać 0,04 %. Powlekanie może być przeprowadzone na gorąco, tzw. Metodą ogniową lub częściej stosowaną metodą elektrolityczną. Cynowanie elektrolityczne polega na galwanicznym powlekaniu powierzchni blachy (katoda) zanurzonej w elektrolicie, przez cynę metaliczną (anoda). Metoda ta umożliwia dokładne regulowanie grubości powłoki cynowej, którą określa się w ilości gramów cyny na 1m2 powierzchni blachy.
                        Blacha biała znalazła szerokie zastosowanie do produkcji puszek konserwowych przede wszystkim ze względu na takie właściwości cyny jak: nie toksyczność, łatwość lutowania elementów puszki oraz skuteczna ochrona żelaza przed korozją. Ponieważ powłoki cynowe są bardzo cienkie, opakowania takie zwykle zabezpieczane są dodatkowo przez lakierowanie w celu zapobiegania reakcjom cyny i żelaza, np. piwo mętnieje przy zetknięciu z cyną lub żelazem.
                        Zdecydowana większość puszek metalowych produkowana jest z blachy cynowanej elektrolitycznie, a jedynie puszki przeznaczone do produktów silnie agresywnych z blachy cynowanej na gorąco, w której wytworzona jest trzykrotnie grubsza warstwa międzykrystaliczna FeSn2, gwarantująca zwiększoną odporność na korozję. Do produkcji opakowań stosuje się różne gatunki blachy białej, które prezentuje poniższa tabela.
                        Rodzaj blachy, gatunek i jej symbol:


                        # Blacha ocynowana ogniowo:

                        o przeznaczona do wyrobu puszek konserwowych, nadająca się do drukowania i lakierowania (1K)
                        o przeznaczona do produkcji różnych opakowań bez gwarancji zdatności do lakierowania i drukowania na całej powierzchni (2K)
                        o przeznaczona do wyrobu różnych opakowań, nie nadaje się do drukowania i lakierowania (3K)
                        * Blacha ocynowana elektrolitycznie:
                        o przeznaczona do produkcji puszek konserwowych, nadająca się do drukowania i lakierowania (1E)
                        o przeznaczona do wyrobu różnych opakowań, wysortowana z gatunku 1E (2E)
                        o przeznaczona do wyrobu różnych opakowań, nienadająca się do drukowania i lakierowania (3E)

                        autor:
                        Łukasz Wadowski, Kraków, Akademia Ekonomiczna
                        Last edited by Shlangbaum; 30-01-2007, 17:57.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Senior
                          • 02-2005
                          • 1968

                          #13
                          Dzieki temu wyjasnieniu przynajmniej wiem, że dokonana przeze mnie naprawa pęknietej puszki, polegająca na zacynowaniu dziury, była zgodna z technologią.
                          Ostatnio Darko miał wąty, co do zawartości metali ciężkich w piwie ulokowanym w zalutowanej przeze mnie puszce...

                          Comment

                          • darko
                            Senior
                            • 06-2003
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                            Ostatnio Darko miał wąty, co do zawartości metali ciężkich w piwie ulokowanym w zalutowanej przeze mnie puszce...
                            Bo miał wąty, czy spoiwo lutownicze to 100% cyna...

                            Comment

                            • Wielki_B
                              Senior
                              • 02-2005
                              • 1968

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                              Bo miał wąty, czy spoiwo lutownicze to 100% cyna...
                              Ty draniu...
                              Mój lut miał 100% cyny...
                              ... minus ciut - nieszkodliwego przecież - ołowiu...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎