Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chmiel 2005

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • HarryShultz
    Member
    • 08-2006
    • 37

    Chmiel 2005

    Witam, czy chmiel ze zbioru 2005 nadaje sie jeszcze do warzenia piwa ? Oraz czy drożdże które straciły 3 m-ce temu ważnosc też nadają sie do robienia piwa ?

    Pozdrawiam i z góry dziekuję.
    Harry Shultz
  • Seta
    Piję piwo
    • 10-2002
    • 6964

    #2
    Spróbuj, wg mnie wiele nie ryzykujesz. Będziesz miał mniej szlachtną goryczkę, albo drożdże nie wystartują i będziesz musiał użyć nowych.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • HarryShultz
      Member
      • 08-2006
      • 37

      #3
      A czy po uzyciu "kubłów" z Browamatora przy robieniu wina, będą one zdatne do robienia w nich póxniej piwa ?
      Harry Shultz

      Comment

      • coder
        Senior
        • 10-2006
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HarryShultz Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam, czy chmiel ze zbioru 2005 nadaje sie jeszcze do warzenia piwa ?
        Jaki gatunek? Szyszki czy granulat?

        Oraz czy drożdże które straciły 3 m-ce temu ważnosc też nadają sie do robienia piwa ?
        Raczej tak, ale zrób starter aby się upewnić

        A czy po uzyciu "kubłów" z Browamatora przy robieniu wina, będą one zdatne do robienia w nich póxniej piwa
        Tak, po gruntownej dezynfekcji np. butelką ACE

        Comment

        • huanghua
          Senior
          • 10-2005
          • 1910

          #5
          Podstarzałe (ok. 3 letnich) chmiele używa się w lambicach i chyba niektórych klasztorniakach belgijskich.
          Co do drożdży, to podejrzewam że nie powinno być problemu z wystartowaniem. Płynne to, czy suche?
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • HarryShultz
            Member
            • 08-2006
            • 37

            #6
            Drożdże są suche górnej fermentacji, jeżeli chodzi o chmiel to są to szyszki Marynka i Lubelski. W sprawie dezynfekcji to chodzi mi o to czy nie bedzie mi później piwo przesiąkac zapachem wina.
            Harry Shultz

            Comment

            • coder
              Senior
              • 10-2006
              • 1347

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HarryShultz Wyświetlenie odpowiedzi
              jeżeli chodzi o chmiel to są to szyszki Marynka i Lubelski.
              Chętnie je od Ciebie odkupię, lub wymienię na tegoroczny. W razie czego pisz na PW.

              Comment

              • jerzy
                piwoholik
                • 10-2001
                • 4705

                #8
                Niedawno użyłem szyszek Magnum ze zbiorów 2005 - i pierwsze próby tego piwa wypadają bardzo dobrze. Przy czym co najmniej ostatni rok, jeśli nie całe dwa, przeleżał on w zamrażarce.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎