Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mazowsze - pierwszy raz - pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • flood
    Senior
    • 06-2008
    • 182

    Mazowsze - pierwszy raz - pszeniczne

    Witam,

    A więc pierwsze warzenie stało się faktem - fermentuje już pierwszy pszeniczniak.
    Ekstrakt Muntons Wheat - 3 kg
    Chmiel lubelski - 20 g przez 40 min, potem 10 g przez 15

    Drożdże SAF 08 przy 26 stopniach

    Z wodą - 22 L, Blg 10,5

    Około 1 cm piany cały czas pracuje, zapach jak z OKOCIM pszeniczne

    I teraz pytania, pytania
    Komorą chłodniczą ze styropianu - zszedłem dziś do 16stu stopni - mam nadzieję że nie zaszkodzi, ale jaka jest minimalna temperatura dla tych drożdży?

    2. BA polecił mi glukozę do refermentacji - ja planuję zrobić pół na pół - część z glokozą, część z ekstraktem pszenicznym MUNTONS w proszku.

    Jakie są wasze doświadczenia
    - z temp dla drożdży - jaki poźniej smak - a może trzymać tak niską temperaturę?
    - co lepsze - glukoza czy drożdże - żeby wyszło jak najbliżej franciszka?

    pzdr
    flood
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    Na opakowaniu drożdży powinno być napisane jaka jest zalecana temp. fermentacji.

    Żeby wyszło bliżej franciszka to trza zrobić piwo ze słodu metodą zacierania.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • flood
      Senior
      • 06-2008
      • 182

      #3
      Do zacierania to jeszcze chyba muszę dorosnąć;-) - na razie zamiast brewkita wskoczyłem na ekstrakty na pierwszy raz

      A co do drożdży - na torebce jest 15-24 - więc mieszczę się w dolnym zakresie - ale pytanie bardziej w stronę - co leipiej, utrzymac 15-17, czy przejsc na ciut wyzej, jak mi radzono - 18-20.
      Swoją droga wyjątkowo skuteczny ten styropian
      w pokojowej 24C - 2 pety zrobiły 7C w trzy godziny
      dzis przy pokojowej 22 - 1 pet obniżał i utrzymał z 17 do 15 - od 6ej rano.

      pzdr
      flood

      Comment

      • flood
        Senior
        • 06-2008
        • 182

        #4
        Witam,

        pierwsza warka juz w butelkach, czeka na swój czas.

        Wczorak warzyłem drugą, z ekstraktów WESa, plus drożdze Brewfermu Blanche.
        Nastawione po północy - zajrzałęm teraz do fermentora, no i zonk;

        drożdże ruszyły - piana jest, ale zapach z fermentora - aż w nosie zakręcił - nie wiem czy to aceton, ale ostry, chemiczny zapach, podrażniający nos.

        I nie wiem czy to już kwas, czy tak powinno się stać na burzliwej - brak praktyki.
        Może koledzy podsuniecie co się dzieje?

        pzdr
        flood

        Comment

        • mark33
          Idę po piwo do piwnicy.
          • 04-2005
          • 3283

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,

          pierwsza warka juz w butelkach, czeka na swój czas.

          Wczorak warzyłem drugą, z ekstraktów WESa, plus drożdze Brewfermu Blanche.
          Nastawione po północy - zajrzałęm teraz do fermentora, no i zonk;

          drożdże ruszyły - piana jest, ale zapach z fermentora - aż w nosie zakręcił - nie wiem czy to aceton, ale ostry, chemiczny zapach, podrażniający nos.

          I nie wiem czy to już kwas, czy tak powinno się stać na burzliwej - brak praktyki.
          Może koledzy podsuniecie co się dzieje?

          pzdr
          flood
          Spokojnie, jak nie masz doświadczenia możesz mylnie ocenić zapach. Poczekaj spokojnie, wykonaj małą degustację po tygodniu - reasumując zawsze zdążysz wylać.
          Bądź dobrej myśli zapachy mogą być mylące.

          Comment

          • flood
            Senior
            • 06-2008
            • 182

            #6
            No to jednak wnosze ze cos moze byc nie tak...

            Pierwsza pieknie pachniala - jakbym butelke Obolonia otworzyl...

            Uzupelnie - obie warki pszeniczne, pierwsza muntons, druga na WES.

            pzdr
            flood

            Comment

            • mark33
              Idę po piwo do piwnicy.
              • 04-2005
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
              No to jednak wnosze ze cos moze byc nie tak...

              Pierwsza pieknie pachniala - jakbym butelke Obolonia otworzyl...

              Uzupelnie - obie warki pszeniczne, pierwsza muntons, druga na WES.

              pzdr
              flood
              Powąchać przez internet nie potrafię , sam zobaczysz w którą stronę pójdzie - trzymam kciuki.

              Comment

              • flood
                Senior
                • 06-2008
                • 182

                #8
                Druga warka - po szesciu dniach;

                kożuch kremowej piany około 1-1,5 cm - nieruchomy.
                Ale Blg tylko 7 - a powinno być mniej.

                Zapachu już nie ma, a brzeczka, czy też już młode piwo - mdłe, smakuje miodem i kwasem chlebowym, trochę chlebem razowym na miodzie.
                Takie byle jakie, mało smaczne, jakby rozwodnione

                Na kwas do chleba?

                Zobaczymy czy Blg spadnie jeszcze.

                pzdr
                flood

                Comment

                • flood
                  Senior
                  • 06-2008
                  • 182

                  #9
                  Pierwsza warka - po dwóch tygodniach refrmentacji.

                  Połowa z glikozą, połowa z ekstraktem suchym pszenicznym.

                  Nie ma specjalnej różnicy w smaku, choć to na glukozie ciut bardziej owocowe

                  Zapach - miodzio.
                  Wygląd - mętne, prawie bursztynowe - prawie jak dunkel hefe weizen

                  Dlaczego taki kolor - było tylko na ekstraktach muntons?

                  Smak - pewno nieobiektywny - to w końcu pierwsza warka.
                  Można już nie kupowac okocimia czy Fratera, Obolon też odpada.
                  Zona mówi ze lepsze od Paulanera - mnie nie stać aż tak wysoko go ocenic...

                  Alkoholu - na glukozie 2%, na ekstrakcie 2,5%
                  Miernie

                  Piany - prawie kompletnie brak - na glukozie około 1 cm przez parę minut - ponieważ był sypany łyżeczką od kawy - to widocznie poszło za mało.

                  Coż - pierwsze doświadczenia.

                  Ogólnie - SUPER, wyszło

                  pzdr
                  flood

                  Comment

                  • kopyr
                    Senior
                    • 06-2004
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                    Alkoholu - na glukozie 2%, na ekstrakcie 2,5%
                    Miernie
                    A skąd te wyliczenia?

                    Dwie uwagi do wcześniejszych postów. Pszeniczne z ekstraktów (a zwłaszcza WESa) wychodzą ciemne, kolorem podpadające pod dunkela. Drożdże Blanche z Brewfermu są do witbierów, a nie do hefeweizen. Wydzielają też dużo siarkowodoru (zapach zgniłych jaj). Przynajmniej u mnie wydzielały. Pomimo to, są to bardzo dobre drożdże.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • flood
                      Senior
                      • 06-2008
                      • 182

                      #11
                      Kopyr - to nie wyliczenia - tyle mi pokazała skala alkoholu na balingometrze.

                      Chyba ze to tak mierzyc nie można?

                      Co do drożdży - człowiek się wciaz uczy - ze strony WESa;

                      Drożdże Blanche -Brew

                      Specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji,
                      doskonale nadające się do fermentacji piw pszenicznych.

                      No to i takich spróbowalem.

                      To co juz pije - to były Muntonsy pszeniczne, tylko. Dochodzi na burzliwej mieszanka z WES

                      pzdr
                      flood
                      Last edited by flood; 27-07-2008, 13:41.

                      Comment

                      • mark33
                        Idę po piwo do piwnicy.
                        • 04-2005
                        • 3283

                        #12
                        Jako wynik pomiaru alkoholu podałeś odczyt Blg po zakończeniu fermentacji .

                        Prawidłowo możesz wyliczyć przybliżoną moc piwa ze wzoru:
                        blg początkowe - blg końcowe / 1,938 = ~ alkohol w %

                        12,5 blg - 2,5 / 1,938 = 5,16 %

                        Comment

                        • mark33
                          Idę po piwo do piwnicy.
                          • 04-2005
                          • 3283

                          #13
                          W tym artykule zawarto wiele przydatnych obliczeń:

                          Comment

                          • kopyr
                            Senior
                            • 06-2004
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                            Kopyr - to nie wyliczenia - tyle mi pokazała skala alkoholu na balingometrze.

                            Chyba ze to tak mierzyc nie można?
                            Nie można.
                            Alkohol obliczamy ze wzoru, do którego podajemy blg początkowe i końcowe. Można też użyć kalkulatora.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co do drożdży - człowiek się wciaz uczy - ze strony WESa;

                            Drożdże Blanche -Brew

                            Specjalne drożdże piwowarskie górnej fermentacji,
                            doskonale nadające się do fermentacji piw pszenicznych.

                            No to i takich spróbowalem.
                            No i bardzo dobrze napisali. Witbier to piwo pszeniczne.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • flood
                              Senior
                              • 06-2008
                              • 182

                              #15
                              Kopyr - dzięki za wiedze - wydawało mi sie ze skoro jest tam alkoholometr - to pokaze mi po prostu poziom.

                              Witbir - tak, rajt, pszeniczne - ale jakos nie przyszlo mi ono do glowy jak robilem zamowienie - opis ze pszenicze jakos automatycznie podsunal mi hefe-weizen.

                              moj brak wiedzy i blad (IMHO) w opisie.

                              Wzyciu nie pilem witbira...

                              pzdr
                              flood

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎