Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warnik jako kadź zacierna?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamehabis
    Junior
    • 11-2008
    • 2

    Warnik jako kadź zacierna?

    Proszę o pomoc, a więc zastanawiam się nad stworzeniem mojego małego browaru. Chciałbym do tego celu użyć warnik. Czy to się mogole nada?
    HTML:
    http://www.allegro.pl/item466589396_najtanszy_warnik_20_l_do_wody_inox_bielsko.html
    myślę ze przydałoby się jeszcze mieszadło. Czego jeszcze potrzebuje śrutownice Aerometr miarkę do cukru Fermentator i kapslownice. Proszę o wasze porady i pozdrawiam
  • Seta
    Piję piwo
    • 10-2002
    • 6964

    #2
    20l to raczej mało. 25l to minimum, 30l to dobrze. Po roku będziesz żałował, że nie kupiłeś minimum 50l. Jak chcesz przyoszczędzić to kup zwykłą emalię, ale min 25l.
    Zobacz czy w Twoim Lidlu nie ma pasteryzatora - to chyba najbardziej opłacalny zakup.
    Kup najlepiej jakiś zestaw startowy (fermentatorów przyda Ci się potem 5-10...). Miarek do cukru nie potrzebujesz, za to waga by się przydała (dokładność 1g) i dobry termometr - ale to jak będziesz zacierał. Śrutownik możesz sobie na starcie darować.
    Last edited by Seta; 05-11-2008, 21:58.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • GaGacek
      Member
      • 08-2004
      • 96

      #3
      Seta mówiąc pasteryzator mówi o - http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=52155
      Last edited by GaGacek; 05-11-2008, 22:15.
      [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
      Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

      Comment

      • kamehabis
        Junior
        • 11-2008
        • 2

        #4
        Dzieki wielkie za informację a co do zestawu startowego bardziej sie oplaca z dwoma fermentatorami jak na BA czy jednym? Pozdrawiam!

        Comment

        • GaGacek
          Member
          • 08-2004
          • 96

          #5
          jak najbardziej dwa fermentory - polecam żeby obydwa nie miały kraników, są osoby które się skarżą że im przeciekają, a także owe przeciekające kraniki są powodem zakażeń piwa http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=55259
          [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
          Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi
            jak najbardziej dwa fermentory - polecam żeby obydwa nie miały kraników, są osoby które się skarżą że im przeciekają, a także owe przeciekające kraniki są powodem zakażeń piwa http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=55259
            http://www.piwo.org/forum/t650-Przec...cy-kranik.html
            Ale do rozlewu do butelek ten z kranikiem wydaje się niezastąpiony.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • jacer
              Senior
              • 03-2006
              • 9875

              #7
              Dwa z kranikiem, łatwiej się spuszcza piwo po burzliwej.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • macas
                Senior
                • 02-2008
                • 680

                #8
                Po burzliwej, najlepiej przelewa sie przez krawędź fermentora, a do butelek przez kranik, (chociaż są i tacy, co sobie radzą bez)
                Garnek tak jak pisze SETA im większy tym wygodniejszy, a do zacierania wężyk od kibla.
                Co do termometru to za 12 zł kupiłem elektroniczny na Allegro, co prawda ma krótką sondę ale i tak jest lepszy od tradycyjnego.

                Pozdrawiam M.
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • jacer
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po burzliwej, najlepiej przelewa sie przez krawędź fermentora.

                  W jaki sposób
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • macas
                    Senior
                    • 02-2008
                    • 680

                    #10
                    Łapiesz za fermentator i lejesz do drugiego jak z wiadra
                    Marusia mówi, że przelewa Slavojem !!!!
                    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                    Beniamin Franklin

                    Comment

                    • Seta
                      Piję piwo
                      • 10-2002
                      • 6964

                      #11
                      Ja od drugiej warki używam do przelewania pompki z BA i uważam że jest super. Wężykiem to nawet nie umiem... A kranikowego do cichej to bym się bał, że przecieknie albo zainfekuje kranem... No ale jak Jacerowi się sprawdza...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                        Łapiesz za fermentator i lejesz do drugiego jak z wiadra
                        Marusia mówi, że przelewa Slavojem !!!!
                        A co z napowietrzaniem?

                        To juz wole kranik, krótki węzyk i spływa sobie spokojnie do balona - w moim wypadku.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • GaGacek
                          Member
                          • 08-2004
                          • 96

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ale do rozlewu do butelek ten z kranikiem wydaje się niezastąpiony.

                          Tak zgadzam się.
                          Wiaderka z kranikiem używam tylko do filtracji i konfekcjonowania piwa.
                          [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                          Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                          Comment

                          • jacer
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 9875

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            A kranikowego do cichej to bym się bał, że przecieknie albo zainfekuje kranem... No ale jak Jacerowi się sprawdza...
                            Z kranem to tylko do burzliwej i rozlewu. Cicha w szklanym balonie, bo ładnie widać jak się klaruje.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎