Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mona Browar Prywatny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    • 11-2005
    • 911

    Mona Browar Prywatny

    Po w miarę udanej próbie na brew kicie (pszeniczny Muntons) dziś pierwsza własnoręcznie zacierana warka: 8 l wody, 2 kg słodu monachijskiego typ II, 0,5 kg Carared, 0,25 kg Caramunich typ II, chmiel Perle 30 g, drożdże suche safale S-04. Zacieranie w temp. 65 stopni przez 30 minut, 72 stopnie przez 40 minut. Wysładzanie 2 x 3 l. Gotowanie 60 minut: 20 g na początku, 10 g po 30 minutach.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
  • Jimmy_jb
    • 11-2005
    • 911

    #2
    W sumie wyszło 8 l piwa 15 Blg. Odstawiam do fermentacji. Pozdrawiam z Sopotu. Dwa posty z powodu ograniczonych możliwości telefonu.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Jimmy_jb
      • 11-2005
      • 911

      #3
      W skrócie opiszę dotychczasowe dokonania. Niestety z pierwszej warki wyszedł kwas. Druga, Stout Owsiany z zestawu Browamatora, właśnie leżakuje. Trzecia - Pils (słód pilzneński, Carapils i chmiel Hallertau) już prawie wypita. Czwarta to Pszeniczne z zestawu Browamatora - leżakuje od paru dni.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Jimmy_jb
        • 11-2005
        • 911

        #4
        Warka V 20.II.2009 Ciemne Na Razie Bez Nazwy

        Słody: 1 kg pilzneński, 1 kg monachijski I, 0,125 Carafa III, 0,2 kg ekstraktu ciemnego. Warzenie: 53 st 10 min, 62 st 20 min, 67 st 30 min, 72 st 15 min. Wysładzanie: 4 x 1,5 l wody. Chmielenie 70 minut: 15 g Challenger od początku, 15 g po 30 minutach. Wyszło 13 l ekstrakt 12 Blg. Drożdże Saflager w-34/70. Fermentacja w temp. 10 st.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • Jimmy_jb
          • 11-2005
          • 911

          #5
          Warka V poszła w butelki 6 marca. Najbliższe plany to zapewne jasny lager, może imbirowe.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • Jimmy_jb
            • 11-2005
            • 911

            #6
            Reaktywacja po przeprowadzce, ślubie itp. pierdółkach życiowych.
            Na pierwszy ogień Pils:

            Warka XXXVII - 5.VI.2013

            3 kg pilzneński
            0.2 kg Carapils

            10 l wody
            52* - 15 min
            62* - 45 min
            72* - 30 min
            podgrzanie i filtracja: 4 x 2l wody

            Chmiel - 50 g Hallertau Mittelfruh
            20 g - 70 min
            15 g - 20 min
            15 g - 10 min

            Początkowe Blg=12,5*, 11 l brzeczki (czyli wydajność do kitu)

            Fermentacja W34/70 w stałej temperaturze 10*C (lodówka)

            Butelkowane 18.VI.2013 przy 2,5* Blg


            A na drugi ogień Red (mam nadzieję że wyjdzie czerwone) Ale

            Warka XXXVIII - 11.VI.2013

            2,7 kg pilzneński
            0,25 kg Carared
            0,25 kg Carahell
            0,05 kg Carafa III - na ostatnie 30 min zacierania

            8 l wody
            40* i intensywne podgrzewanie (na kuchence indukcyjnej)
            62* - 30 min
            67* - 30 min
            72* - 30 min
            podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody i 1,5 l wrzątku

            Chmiel: 40 g Perle
            20 g - 70 min
            10 g - 20 min
            10 g - 10 min

            Początkowe Blg=14,5*, 11 l brzeczki (znowu wydajność... chyba muszę dać mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania i zredukować ilość słodów)

            Fermentacja S-04 w temperaturze 20-22*C

            Butelkowane 19.VI.2013 przy 3* Blg - nisko zeszło, liczę na lekko wytrawny charakter

            A w planach na jutro pszeniczniak z kolędrą
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎