Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Sokoli Staw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotry
    Oj tam, oj tam !
    • 08-2005
    • 761

    Browar Sokoli Staw

    Witam wszystkich zainteresowanych i nie zainteresowanych (chociaż Ci drudzy proszeni są o nie przeszkadzanie w prowadzeniu niniejszej dyskusji, zaśmiecaniem wątku w stylu ah, hmm, no tak.... pytaniami w stylu:a co to za kapcie masz na nodze?Albo: gdzie kupiłeś te kafle z kuchni?)

    Postanowiłem za namową mojej małżonki rozpocząć wątek o naszych piwnych podbojach wszechświata, dlatego, że, ponieważ, stała się rzecz niesamowita i po ok 15 warkach mój doskonały umysł zaczyna szwankować i przestaje pamiętać, co konkretnie było w kolejnych warkach wsypane. Nie żeby tam od razu jakieś zmioty z podłogi, kalosze czy inne trupy lądowały od razu w naszym garze warzelno zaciernym (ważne słowo !), ale standardowo mój umysł (NIE ja!) zapomina, co za słody dodawane były do konkretnych warek, a co gorsza w jakiej ilości. I tu muszę zaznaczyć, że wiedza taka jest przydatna z racji chęci odtworzenia niektórych zrobionych przez nas piw. No dobra , było ich może ze 2,ale jednak chęć jest .

    Dlatego wszem i wobec ogłaszam, że się tu będę rozpisywał o tym, jakimi to ja oraz moja małżonka jesteśmy piwowarami i jakie mamy za sobą boje (ale nie podboje!).


    To tyle tytułem wstępu do wątku, teraz będą już tylko konkrety czyli FAQ (po polsku częste pytania i odpowiedzi - to dla tych z FCJP, aby im gula nie skakała z zazdrości, że w j. angielskim takie ładne skróty mają ... )

    P: Kto jest własicielem browaru ?
    O: basik i piotry (kolejność alfabetyczna )

    P: Gdzie mieści się browar ?
    O: Browar miesci się we Wrocławiu.

    P: Ile browar ma warek za sobą ?
    O: To zależy od pory dnia i roku. Zasadniczo rozpoczynając ten wątek było tych warek 16 w tym jeden kwas niewypijalny

    P: Czy browar ma własne etykiety ?
    O: Tak, ma i rozadaje. Ale niestety nie przesyła - można zdobywać je podczas różnych imprez, bezpośrednio u właścicieli.

    P: Dlaczego ?
    O: Bo tak!
  • piotry
    Oj tam, oj tam !
    • 08-2005
    • 761

    #2
    Aby nie być gołosłowynm umieszczamy pierwszy zapis do dziennika:

    Warka 17 - Stout Owsiany

    Surowce:

    Słody:
    pilzeński: 3 kg
    pale ale: 1,15 kg (bo tyle było akurat)
    jasny karmel: 0,5 kg
    ciemny karmel: 0,3 kg
    czekoladowy (900 EBC): 0,1 kg
    barwiący (1400 EBC): 0,15 kg

    Składniki niesłodowane:
    jęczmień palony: 0,15 kg
    płatki owsiane górskie: 0,5 kg

    Chmiele:
    marynka 60 gr (ponadroczna marynka - wywietrzała, więc nadaje się w sam raz )

    Drożdże:
    US-05

    Zacieranie i warzenie:

    Zacieranie:

    I 68st - 30min
    II 72st - 45min
    III 78st - filtracja

    Warzenie:
    '1 30gr marynka
    '30 30 gr marynka
    '75 - chłodzenie

    Wyszło tego 22 litry 13 blg

    Dziś rano zadałem drożdżami i już zaczynają pracować, pachnie słooooodooooowooo
    Last edited by piotry; 23-03-2009, 20:08.

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #3
      No dobra, to gdzie te kafle do kuchni kupiliście?

      Fajnie, że się zdecydowaliście na opisywanie swoich bojów. Fajnie by też było popróbować Waszych piw - coś nie pamiętam, żebym miała okazję, ale pewnie tylko nie pamiętam?

      Co do zasypu na stouta: rozumiem, że tego pale ale dodaliście ze względu na to, że nie wiedzieliście co zrobić z tak małą ilością, bo oczywiście nie doda on żadnych walorów tego typu trunkowi

      To chyba wystarczy na przywitanie
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Basik
        Senior
        • 06-2006
        • 1308

        #4
        No dobra, to gdzie te kafle do kuchni kupiliście?
        Tego pytania miało nie być, więc odpowiedź usunięto

        ... tylko nie pamiętam?
        Tylko nie pamiętasz. My za to nie możemy sobie przypomnieć, jakie piwo próbowałaś.

        rozumiem, że tego pale ale dodaliście ze względu na to, że nie wiedzieliście co zrobić z tak małą ilością
        Porządki się robiło i tak z rozpędu...

        Comment

        • Basik
          Senior
          • 06-2006
          • 1308

          #5
          Warka 17 - Stout Owsiany- właśnie został zlany

          Jak podpowiada Piotry - nazwa "Luźna guma" pasuje do niego jak ulał

          Zeszło do 6,3 blg co dało zawartość alkoholu 3,5%.
          Należy podkreślić, że była to pierwsza warka z użyciem Ace do dezynfekcji sprzętu i pierwsze próby potwierdzają, że Ace jest najlepsze!! W końcu brak w piwie kwaśnego posmaku.

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #6
            Ale odfermentowanie coś nędzne. Żeby granatów z tego nie było
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Basik
              Senior
              • 06-2006
              • 1308

              #7
              Oby nie Właśnie wypiliśmy prawie butelkę zielonki - mniam

              Comment

              • piotry
                Oj tam, oj tam !
                • 08-2005
                • 761

                #8
                Zapomnieliśmy dodać że wyszło 45 butelek

                Było by pewnie z 46 ale guma przy kraniku rozluźniła się (możliwe ze podczas wyparzania....) i piwo "trochę" ciekło. Przez tą luźną gumę mamy o butelczynę mniej. Z drugiej strony była to najszybciej rozlana warka w moim życiu .

                Comment

                • Basik
                  Senior
                  • 06-2006
                  • 1308

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Oby nie Właśnie wypiliśmy prawie butelkę zielonki - mniam
                  Efekt końcowy: gorzka, aksamitna czekolada ... bez pianki

                  Pić się da, ale nasze oczekiwania po spróbowaniu zielonki były znacznie większe.

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #10
                    Jeśli nagazowanie jest duże - z powodu słabego odfermentowania + środek do nagazowania - to piana wychodzi z gazem i jej ni mo. Napisz, jak nagazowanie i czy piany nie ma w ogóle, czy znika po sekundzie

                    Generanie jakies błędy w zacieraniu chyba dały znać.

                    Przynieście to piwo koniecznie na Warsztaty.
                    Last edited by Marusia; 05-05-2009, 22:22.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Basik
                      Senior
                      • 06-2006
                      • 1308

                      #11
                      Nawet nie pamiętamy czy chociaż przez chwilę była piana ( bo w sumie nie dziś testowane). Na warsztaty na pewno weźmiemy. Mieliśmy nadzieję, że wyjdzie fajne właśnie na degustację.

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #12
                        Jak jest smaczne i nagazowane, to brak piany da się spokojnie przeboleć
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • macas
                          Senior
                          • 02-2008
                          • 680

                          #13
                          Na warsztatach stałem się szczęśliwym posiadaczem Waszego "Pilsa górnej fermentacji" posiadał chyba numerek 14.

                          Bardzo smaczne, trochę zaskoczyło mnie tylko jego chęć do przedwczesnego opuszczenia butelki

                          Ale po opanowaniu tej niedogodności, poza lekkim przegazowaniem reszta OKI

                          dzięki za podarek
                          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                          Beniamin Franklin

                          Comment

                          • piotry
                            Oj tam, oj tam !
                            • 08-2005
                            • 761

                            #14
                            Z wielkim opóźnieniem Browar Sokoli Staw rozpoczął sezon. Miało już być kilka nowych warek na koncie, a wyszło jak zwykle. Tymczasem zapasy w piwniczce mocno się skurczyły i powiało malizną.

                            Tak więc przyszedł czas na warkę nr 18 "Bursztynowe"


                            Surowce:

                            Słody:
                            pilzeński: 3,650 kg
                            caracristal: (120 EBC): 0,150 kg
                            jasny karmel: 0,7 kg
                            ciemny karmel: 0,1 kg


                            Chmiele:
                            marynka 70 gr (ponadroczna marynka - wywietrzała, więc nadaje się w sam raz )

                            Drożdże:
                            T-58

                            Zacieranie i warzenie:

                            Zacieranie:

                            I 64st - 30min
                            II 70-72 st - 45min-1 h
                            III 78st - filtracja

                            Warzenie:
                            35 gr marynka
                            '40 20 gr marynka
                            '55 15 gr marynka

                            Wyszło tego 22 litry 11,5 blg

                            Wydajność kiepska z powodu źle ustawionego śrutownika ( gdzie ja mam oczy ).

                            Comment

                            • piotry
                              Oj tam, oj tam !
                              • 08-2005
                              • 761

                              #15
                              Warka nr 19 "PPA = Prawie jak Pale Ale"

                              Kolejna warka (nr 19) miała być czymś w rodzaju Pale Ale

                              Warzenie odbyło się 10.01.2010r

                              Surowce:

                              Słody:
                              monahijski: 2,800 kg
                              pilzeński (4EBC) : 2,0 kg
                              jasny karmel: 0,3 kg
                              biscut (50 EBC): 0,250 kg
                              caraamber: (70 EBC): 0,050 kg


                              Chmiele:
                              Marynka 40 gr
                              Lubelski 50 gr

                              Drożdże:
                              Saale S-04 (dzięki Jaqubie i Qubolandowi )

                              Zacieranie i warzenie:

                              Zacieranie:

                              Zacierałem na lenia ok 90 min
                              I 72st -> (64-67)st
                              II 78st - filtracja

                              Warzenie:
                              40 gr marynka
                              '40 25 gr lubelski
                              '55 25 gr lubelski

                              Wyszło tego 26 litrów 13 blg


                              Po 5 dniach zlazło do ok 8 blg
                              Zlałem na cichą.

                              Następnie po cichej (26.01.2010) było już 7blg

                              Wszystko mierzone refraktometrem więc po obliczeniach wychodzi że naprawdę było :
                              3,2blg

                              co daje nam 5,27% alk Obj.

                              Butelek mam 47 bo kranik znowu przeciekał i "trochę piwa się zmarnowało :/

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎