Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Domowy VADIM

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyoorka
    Senior
    • 03-2007
    • 338

    Browar Domowy VADIM

    Witam brać piwowarską.
    Swoją przygodę z warzeniem zacząłem 27 stycznia 2008. Na swoim koncie mam dwie warki z gotowców. Pierwsza to Coopers Lager z dodatkiem 1 kg cukru. Smak bimbrowy przez co piwo ledwo wypijalne. Jakoś się rozeszło. Została 1 butelka. Za drugim razem zrezygnowałem z cukru i uwarzyłem piwo z zestawu WES "Piwo Stout". Smak lepszy od "Lagera", ale także lekko winno-bimbrowy. Może to wina wysokich temperatur fermentacji? W obu przypadkach było to powyżej 25 stopni. W międzyczasie czytałem i kompletowałem sprzęt do zacierania.
    Na kolejne piwo wybrałem a'la Grodziskie. Zakupiłem już odpowiedni zestaw w CP i jeszcze w tym tygodniu planuję zacierać. Jako, że nie udało mi się zdobyć odpowiednio dużego gara, będę zacierał "na lenia". I tutaj pytanie czy fermentor owinięty kocem się do tego celu nada? Chmielić planuję na 2 razy, bo garnek mam o pojemności 12 litrów. Pozdrawiam.

    PS
    W międzyczesie powstało także logo browaru. Oto ono.
    Attached Files
  • kolomar
    Senior
    • 12-2005
    • 175

    #2
    Fermentor nie ma zbyt dużej izolacji cieplnej, wiec raczej się średnio nada. Nie masz czasem większej lodówki turystycznej? No i zestaw "A'la Grodziskie". Jest to bardzo specyficzne piwo, ze względu na słód wędzony w zasypie. Jak to ktoś mądry napisał na forum "takie smaki się kocha albo nienawidzi". Ja może nie nienawidzę, ale z 40 butelek rozlanych w październiku zostało jeszcze ponad 20 Bez komentarza...
    Warzenie piwa

    Comment

    • cyoorka
      Senior
      • 03-2007
      • 338

      #3
      Moja lodówka aktualnie jest w Holandii, wróci dopiero w lipcu. Piwo wędzone już kiedyś piłem. Smakowało i to nawet bardzo. A gdyby owinąć fermentor folia aluminiowa i do tego jakies koce czy coś w podobie?

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #4
        Witam kolejnego piwowara. Twoje zdrowie

        Myślę, że dasz radę najwyżej kilka razy dolejesz wrzątku i będzie ok.
        Ps. Jak degustacja?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • cyoorka
          Senior
          • 03-2007
          • 338

          #5
          Warka 3 - Grodziskie

          Słody do 6 litrów wody 70 stopni. Ustaliło się na 60. Dolałem 2 litry wrzątku. Temperatura 65-67. Na 30 minut przed końcem temperatura spadła do 60 więc dolałem litr wrzątku. Zacieranie trwało 90 minut. Po tym czasie dolewka 7 litrów gorącej wody i ustalenie temperatuty na 75. Filtracja przebiegła raczej sprawnie (oplot). Wyszło ok. 15 litrów 10,5 BLG. Chwila odpoczynku i biorę się za chmielenie.

          PS
          Dziękuję Marusi za pomoc zdalną podczas zacierania.

          PS 2
          Fidoangel - piw jeszcze nie próbowałem, jak wypije to podzielę się wrażeniami.

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
            Wyszło ok. 15 litrów 10,5 BLG.
            Przepis jest na 20 l 8 blg, ale osobiście też wolę Grodzisze 10 blg
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • cyoorka
              Senior
              • 03-2007
              • 338

              #7
              Po chmieleniu wyszło 10 litrów 12 BLG. Uzupełniłem przegotowaną wodą do 20 litrów. Okazało się, że trochę za dużo, bo wyszło 7 BLG. Teraz się chłodzi. Później zadam Safale US-05.

              Comment

              • cyoorka
                Senior
                • 03-2007
                • 338

                #8
                Grodzisz przez ten tydzień ładnie fermentował. Odfermentował do 1BLG. Jutro przeleję na cichą bo bardzo mętny. W smaku wyraźna gorycz, głównie to tylko ona. Piwko zapowiada się o niebo lepsze od poprzedników.

                Piwo przyjęło nazwę "Japoniec zabijasty bażant". Powstała także etykieta:
                Attached Files

                Comment

                • cyoorka
                  Senior
                  • 03-2007
                  • 338

                  #9
                  3 - Japoniec

                  Witam. Właśnie skończyłem butelkowanie. Wyszło 10x0,33 i 28x0,5. Do refermantacji dałem 150g cukru. Podczas dekantacji po cichej trochę wzburzyłem osad i się niestety zmętniło piwo na nowo. Ostatnie 2 litry odlałem do PETa i zabutelkuje za kilka dni, jak się drożdze osadzą na dnie. Przy okazji oczywiscie spożyłem "setke". Goryczka osłabła, piwo smaczne. Pierwszą konsumpcję planuję na moje urodziny 10 lipca.

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    #10
                    może wysłał byś to piwo na konkurs ? Oceniło by je profesjonalne jury .
                    Last edited by anteks; 18-06-2009, 15:12.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • cyoorka
                      Senior
                      • 03-2007
                      • 338

                      #11
                      Witam. Szykuję się do kolejnej warki. Wymyśliłem sobie taki zasyp na coś w rodzaju Stouta: 3kg pilzneński, 1kg monachijski, szklanka palonego z Żywca. Chmiel jakim dysponuję to 50g Marynki. Drożdże zebrane z poprzedniej warki. Taraz pytania:
                      1. Czy dodać jakieś płatki (jęczmienne, owsiane)?
                      2. Czy chmielić całością chmielu i czy cały chmiel na początek gotowania?
                      Z góry dziękuję za rady.

                      Comment

                      • ion
                        Member
                        • 04-2009
                        • 77

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyoorka Wyświetlenie odpowiedzi
                        1. Czy dodać jakieś płatki (jęczmienne, owsiane)?
                        2. Czy chmielić całością chmielu i czy cały chmiel na początek gotowania?
                        Z góry dziękuję za rady.
                        1. Ja dodaję na 30l mniej więcej 0,2 kg owsianych błyskawicznych i 0,7kg jęczmiennych błyskawicznych. Generalnie jeśli chcesz mieć fajną pianę to polecam.

                        2. Rzecz gustu. Możesz dodać też trochę pod koniec chmielenia dla aromatu.

                        Takie jest moje zdanie, inni pewnie będą radzili inaczej ;D

                        Comment

                        • mark33
                          Idę po piwo do piwnicy.
                          • 04-2005
                          • 3283

                          #13
                          Żywieckiego palonego daj 200 - 300 gram, płatki dawałem owsiane błyskawiczne 200g.
                          Przydało by się z 2% zasypu Carafy typ 3 lub innego mocno palonego , żywiecki jest cudownie łagodny i lekko czekoladowy.

                          Comment

                          • cyoorka
                            Senior
                            • 03-2007
                            • 338

                            #14
                            Warka 4

                            Zasyp
                            3 kg Pilzneński
                            1 kg Monachijski
                            0,3 kg Żywiecki palony
                            0,4 kg Płatki jęczmienne bł.
                            0,4 kg Płatki owsiane bł.
                            50 g Marynka

                            Zacieranie
                            14 litrów wody 78 st.
                            90 minut 65 st.

                            Wysładzanie
                            6+6+3+6 78 st.

                            Gotowanie
                            całość chmielu 60 minut

                            Fermentacja
                            gęstwa Safale US-05

                            Miało to być coś na kształt stouta, ale wyszło przede wszystkim za jasne. Teraz się chłodzi. Drożdże zadam dopiero jutro (w sensie dzisiaj, ale rano, jak się wyspię). Gęstości jeszcze nie mierzyłem, ale przed chmieleniem było 12 BLG. Uzyskałem prawie 25 litrów brzeczki.
                            Last edited by cyoorka; 13-07-2009, 23:54.

                            Comment

                            • mark33
                              Idę po piwo do piwnicy.
                              • 04-2005
                              • 3283

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Przydało by się z 2% zasypu Carafy typ 3 lub innego mocno palonego ...
                              Zabrakło tego.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎