Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Thorn

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • froniu
    • 05-2009
    • 16

    Browar Thorn

    W dniu wczorajszym nastąpił kolejny krok-pierwsze zacieranie

    Warka #3

    Gotowy zestaw BA

    Pszeniczne (Hefe-Weizen)

    Skład:
    - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg,
    - słód pilzneński Weyermann 1,6 kg,
    - słód Weyermann Carahell®,
    - chmiel aromatyczny 50 g (granulat),
    - drożdże suche do piwa pszenicznego Safale WB-06 11,5 g



    Zacieranie:
    -45°C 10 minut-przerwa ferulikowa
    -53°C 15 minut-przerwa białkowa
    -63°C 30 minut-przerwa maltozowa
    -72°C 36 mint(do uzyskania negatywnej próby jodowej)
    -podgrzanie do 78°C -filtracja 20 minut,wysładzanie 12 litrów wody 78°C

    Chmielenie:
    -gotowałem 80 minut- pierwsza dawka 15g po 10 minutach,druga 10g po 50 minutach , trzecia 10g po 75 minutach.

    Mimo braku chłodnicy udało mi się schłodzić w 35 minut(duża miska w którą wstawiłem garnek plus zimna woda z węża ogrodowego i 2 butelki pet z zamrożoną wodą,i tylko 3 wymiany wody )

    Zestaw do filtracji chmielu-sitko plus pieluszka tetrowa

    Drożdże zadane przy 24°C ,temperatura fermentacji 20°C (tyle mam w piwnicy)


    Powiem szczerze,że pomimo małej awarii( kranik w fermentatorze puścił) wiem jedno,do gotowców już raczej nie wrócę.

    Zacieranie jest ok.

    Drożdże pięknie pracują,piana na 6 cm

    Całość łącznie ze sprzątaniem zajęło mi 8 godzin.
    Attached Files
  • ion
    Member
    • 04-2009
    • 77

    #2
    Widzę, że masz filtr z oplotu, więc po chmieleniu też przez niego możesz filtrować zamiast przez sitko z pieluchą

    PS. Witam i życzę powodzenia na nowej drodze życia
    Last edited by ion; 03-07-2009, 17:16.

    Comment

    • froniu
      • 05-2009
      • 16

      #3
      Dziś poszło do butelek. 30 sztuk 0,33 oraz 15 sztuk 0,5
      Końcowe BLG-2
      Attached Files
      Last edited by froniu; 12-07-2009, 22:55.

      Comment

      • Krzysiu
        Krzysiu
        • 02-2001
        • 14936

        #4
        Do pszenicy daje się białe kapsle.

        Comment

        • froniu
          • 05-2009
          • 16

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Do pszenicy daje się białe kapsle.
          Przy następnej się poprawie

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
            Widzę, że masz filtr z oplotu, więc po chmieleniu też przez niego możesz filtrować zamiast przez sitko z pieluchą
            Ale nie granulat!!!!!
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • pirackamuza
              Senior
              • 12-2004
              • 1903

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Do pszenicy daje się białe kapsle.
              A nieprawda! Daje się bladożółte albo beżowe.
              Toruń przeprasza za Radio Maryja
              www.bobofruty.pl

              Comment

              • froniu
                • 05-2009
                • 16

                #8
                Warka #5
                Pale Ale


                Zasyp:

                -pilzneński 3 kg
                -monachijski 0,4 kg
                -Caramunich 0,3 kg

                -Marynka 30 g
                -lubelski 30 g U

                -drożdże US-05

                Zacieranie:

                -słody do 12 l wody o temp . 70°C
                -60 min w temp. 68°C
                -10 min w temp 76°C


                Wysładzanie:
                3x4l wody temp 75°C

                Gotowanie:

                60 min,marynak 30g od początku gotowanie,w 40 minucie 15 g lubelskiego , na 5 min przed koniec 15 g lubelskiego.

                Drożdże zadane przy 20 °C

                Wyszło 19l 12,5 °Blg

                Comment

                • froniu
                  • 05-2009
                  • 16

                  #9
                  Jako ,że paczka z CP nie dotarła ( w tym oczekiwane curacao) postanowiłem nie marnować weekendu i uwarzyć pszeniczniaka.

                  Warka #6 Hafe-Weizen (13°Blg )


                  Zasyp:
                  -słód pilzneński - 2 kg
                  -słód pszeniczny - 3 kg



                  Lubelski 40 g

                  Drożdże WB-06


                  Zacieranie:
                  Słód pszeniczny do 10 l wody o temperaturze 48°C
                  Ustalenie temp. na 44°C przerwa 15 min
                  Dodane 5 l wrzącej wody i słodu pilzneńskiego,ustalenie temp na 63°C ,przerwa 25 min
                  35 min w temp 73°C
                  10 min w temp 78°C


                  Wysładzanie:

                  2x5 l wody temp 78°C


                  Gotowanie:

                  60 min

                  Lubelski dodany w całości w 15 minucie gotowania.

                  Uwodnione drożdże dodane w temp 23 °C


                  Wyszło 19l i o dziwo zamiast 13 to 16 °Blg

                  Comment

                  • Seta
                    Piję piwo
                    • 10-2002
                    • 6964

                    #10
                    No to masz weizenbocka... Normalna wydajność daje 12blg x 20l piwa z 4,5kg słodu. Często jest lepiej. Na hefe trzeba było głębiej wysładzać.
                    Czemu dałeś chmiel tylko na 15 minut? Będzie miał zerową goryczkę.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • froniu
                      • 05-2009
                      • 16

                      #11
                      w 15 minucie gotowania,czyli na 45 minut.

                      Comment

                      • Seta
                        Piję piwo
                        • 10-2002
                        • 6964

                        #12
                        A sorki, nie zauważyłem. na hefe byłoby ok, ale koźlaka należałoby bardziej chmielić...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • froniu
                          • 05-2009
                          • 16

                          #13
                          Warka #7

                          Belgijski Witbier

                          Zasyp:

                          -słód pilzneński - 2,5 kg
                          -słód pszeniczny - 1 kg
                          -płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg
                          -płatki owsiane błyskawiczne - 1kg
                          -mąka pszenna -0,25 kg


                          -Marynka - 20 g
                          -Curacao- 20 g
                          -kolendra indyjska - 20 g

                          Drożdże- Brewferm Blanche

                          Zacieranie:
                          -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C
                          -ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min
                          -podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.
                          -podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.
                          -podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

                          Wysładzanie

                          do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

                          Gotowanie

                          60 minut

                          -marynka dodana od początku
                          -w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao
                          -w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

                          Drożdże dodane przy 26°C

                          Uzyskane 24 l 13°Blg

                          Comment

                          • froniu
                            • 05-2009
                            • 16

                            #14
                            Warka #8 (drugie podejście do grodzisza)

                            Zasyp:
                            -słód wędzony -1,25 kg
                            -słód pszeniczny -1,25 kg


                            -Lubelski- 50 g

                            Drożdże:
                            -1007 German Ale


                            Zacieranie:
                            -słody do 5 l wody o temp 40°C
                            -ustalenie temp na 37°C ,przerwa 30 min
                            -ustalenie temp na 50°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 20 min
                            -ustalenie temp na 70°C przez dodanie 3 l gorącej wody,przerwa 30 min
                            -ustalenie temp na 75°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 30 min


                            Wysładzanie (trzy etapowe)

                            I-6 l wody o temp 72°C
                            II- 4 l wody o temp 72°C
                            III- 3 l wody o temp 72°C


                            Gotowanie

                            90 min

                            30 g lubelskiego dodane od początku
                            20 g w 30 minucie gotowania

                            Drożdże dodane przy temp 25°C

                            Wyszło 20 l 8°Blg



                            Mam też pytania.

                            -ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??
                            -czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • Seta
                              Piję piwo
                              • 10-2002
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika froniu Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mam też pytania.

                              -ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??
                              -czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??
                              1. Są rózne szkoły - ja zazwyczaj zbieram po burzliwej. Jeżeli będziesz klarował żelatyną to bym nalegał na ten wariant.
                              2. Klaruje się zazwyczaj 2 dni przed końcem cichej.
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎