Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jožin warzi pod Starą Pipą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • josefik
    Senior
    • 05-2006
    • 386

    Jožin warzi pod Starą Pipą

    witam wszystkich
    sezon czas zacząć


    ALT
    warka 75
    17.09.2009

    SUROWCE
    pilzneński 0,8 kg
    Monachijski 10 kg
    meladyninowy 0,2 kg

    DROŻDŻE
    Safale-05

    ZACIERANIE
    64C – 15 min
    68C – 35 min
    Podgrzano do 78


    GOTOWANIE
    Marynka 30g, – szyszka zbiór własny 2009 , MAGNUM granulat 30g - początek gotowania
    Aromatyczny -zbiór własny 2009 - 30g 50 min.

    Objętość ok. 40l BLG 14 fermentacja burzliwa 17.09.2009
    temperatura fermentacji 20C
    Attached Files
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    O jaka ładna warzelnia
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • josefik
      Senior
      • 05-2006
      • 386

      #3
      i prawie po sąsiedzku

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
        i prawie po sąsiedzku

        ooo, to sie wproszę kiedyś na warzenie aby zobaczyć jak to działa.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • hasintus
          Senior
          • 07-2006
          • 850

          #5
          Fajny kolor tych kafelków
          Pytanie, na pierwszym zdjęciu jeżeli dobrze zrozumiałem spust brzeczki z kadzi zaciernej jest nad kadzią warzelną. Czy nie lepiej żeby brzeczka była podawana od dołu, tak aby jak najmniej się utleniała?

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10737

            #6
            do czego używasz Krzysiek tych garnków na 2 zdjęciu ? Zacieranie ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • josefik
              Senior
              • 05-2006
              • 386

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              do czego używasz Krzysiek tych garnków na 2 zdjęciu ? Zacieranie ?
              Keg to głowna kadź zacierna a ten z "Lidla" służy czasem do dekokcji

              Comment

              • josefik
                Senior
                • 05-2006
                • 386

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                Fajny kolor tych kafelków
                Pytanie, na pierwszym zdjęciu jeżeli dobrze zrozumiałem spust brzeczki z kadzi zaciernej jest nad kadzią warzelną. Czy nie lepiej żeby brzeczka była podawana od dołu, tak aby jak najmniej się utleniała?
                Tak to wymyśliłem nie znając zagadnienia, zawsze można poprawić

                więcej zdjęć browarku tutaj http://picasaweb.google.pl/panjozek/...at=directlink#

                Comment

                • Seta
                  Piję piwo
                  • 10-2002
                  • 6964

                  #9
                  A gdzie stara pipa??
                  Zazdroszczę browaru...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    A gdzie stara pipa??

                    Na zdjęciach.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10737

                      #11
                      na pikasie zdjęcie 14 ,taki pospawany keg , do czego służy ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Seta
                        Piję piwo
                        • 10-2002
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na zdjęciach.
                        No tak, ale Jozin dał linka w tej samej minucie co moje pytanie...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • josefik
                          Senior
                          • 05-2006
                          • 386

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          na pikasie zdjęcie 14 ,taki pospawany keg , do czego służy ?
                          Te?
                          To fermentatory z wspawanym termometrem.
                          Andrzej bierz Mariana i przyjeżdżajcie...
                          Attached Files

                          Comment

                          • hasintus
                            Senior
                            • 07-2006
                            • 850

                            #14
                            Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość. Ta pompa jeżeli to taka zwykła cyrkulacyjna od instalacji ogrzewania to chyba się nie nadaje. One jakoś tak działają że wirnik jest "smarowany" pompowaną cieczą, istnieje ryzyko zakażenia. Z czego ona jest wykonana? Czym płukać instalację, sama woda nie wystarczy.
                            Last edited by hasintus; 18-09-2009, 21:17.

                            Comment

                            • josefik
                              Senior
                              • 05-2006
                              • 386

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość. Ta pompa jeżeli to taka zwykła cyrkulacyjna od instalacji ogrzewania to chyba się nie nadaje. One jakoś tak działają że wirnik jest "smarowany" pompowaną cieczą, istnieje ryzyko zakażenia. Z czego ona jest wykonana? Czym płukać instalację, sama woda nie wystarczy.
                              pompa jest CO nie mylić z cyrkulacyjną /ta jest za słaba/ sprawdza się od 10 warek, komora jest hermetyczna i nie ma smarowania.
                              zakażenia nie ma po całym procesie, płuczę cały system clo2

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎