Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MiniBrowar czas zacząć - prome

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • prome
    Junior
    • 04-2010
    • 12

    MiniBrowar czas zacząć - prome

    No i zaczeło się. Długo czytałem, śledziłem forum, aż wreszczie zdecydowałem się, że będę warzyć piwo. Kupiłem sprzęt, surowce i padło od razu na warzenie z zacieraniem

    WARKA #1
    Kölsch - Koelsch

    Składniki:
    • Słód pilzneński 3,2 kg
    • Słód pszeniczny 0,8 kg
    • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
    • Drożdże Wyeast 2565 Koelsch

    Zacieranie:
    Do 10L wody o temp. 65’C wsypałem wszystkie słody.
    Zacier trzymałem 60 minut w 63’C.
    Podgrzałem do 73’C i trzymałem 10 min, po czym robiłem "próby jodowe", ze względu na to, iż jest to moje pierwsze zacieranie próbe przeprowadzałem ponad 30 min, aż wreście znalazłem na forum jak powinna ona wyglądać, coś jak rozbite jajko, żółtko i do okoła żółtka białko czyli w naszym przypadku zacier
    Podgrzałem do 78’C i zaczełem filtracje.

    Filtracja:
    Filtracja przeprowadzona w fermentorze z zamontowanym oplotem. Po wlaniu brzeczki odczekałem 20 min aby młóto ułożyły się ładnie na dnie. Pierwsze 3L filtratu ponownie wlałem do filtratora, musi w końcu musi lecieć czyste i klarowne. Przy okazji zmierzyłem BLG, miała 22'BLG.

    Wysładzanie:
    Wysładzałem czyli wlewałem gorącą wodę o temp około 80’C na młóto aby wypłukać wszystkie wartościowe składniki. W sumie były 3 porcje wysładzania. Dwa razy po 6L i ostatnia porcja miała 5L wody. Po ostatniej dolewce brzeczka miała 3'BLG.

    Chmielenie - gotowanie:
    W sumie gotowałem 60 minut. Gdy brzeczka zaczeła wrzeć wrzuciłem w siateczce muślinowej 40g granulatu chmielu. Po 40 minutach gotowania dorzuciłem do siateczki 10g chmielu. Po gotowaniu brzeczka miała 13'BLG, ale nie wiem ile litrów :P, napewno więcej niż 20.


    Po chmieleniu przelałem brzeczkę do fermentora i z rana gdy już ostygła dodałem wcześniej przygotowane płynne drożdże.

    Przygotowanie drożdży:
    1 dzień: rozgniecenie saszetki
    2 dzień: zero oznak życia drożdży
    3 dzień: saszetka napęczniała jak balonik, a więc zrobiłem starter. Do jego przygotowania użyłem 100g suchego ekstraktu słodowego i 1L wody. Gotowałem to 10 min, po wystudzeniu zadałem drożdże do roboty. Starter miał 13'BLG
    4 dzień: starter wystartował, dużo piany, ładny zapach, osad zbiera się na dnie.
    5 dzień: warzenie piwa
    6 dzień: piana opadła, wlałem cały starter do brzeczki.

    Dziś mamy 1 dzień pracy drożdży, które pracują w temp około 18-20'C, spisują się wyśmienicie ponieważ wytworzyły ogromny kożuch piany.

    Fermentacja burzliwa planowana jest przez 7 dni, po czym cicha przez około 7 dni (w zależności jak będzie wyglądała sprawa z BLG czy będzie dalej spadać czy przez 3 dni będzie stała w miejscu).

    Refermentacja przewidziana jest z 200g glukozy rozpuszczonej w młodym piwie, ale tu nasuwa się pytanie czy nie będzie jej za mało skoro szacuję warkę na jakieś 22-25L piwa.

    P.S Jak zebrać drożdże na następną warkę?
  • prome
    Junior
    • 04-2010
    • 12

    #3
    WARKA #2
    Grodziskie
    22.06.2010

    SKŁADNIKI:
    • Słód pszeniczny 1,25 kg
    • Słód wędzony 1,25 kg
    • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
    • Gęstwa z drożdży Wyeast 2565 Koelsch

    ZACIERANIE:
    Wsypanie słodu do 5L wody o temp 40°C - 30min
    Dolanie gorącej wody 2L, temp 50°C - 20min
    Dolanie gorącej wody 3L, temp 70°C - 30min
    Dolanie gorącej wody 2L, temp 75°C - 30min

    FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
    I wysładzanie 6L - 15°Blg
    II wysładzanie 4L - 13°Blg
    III wysładzanie 3L - 3°Blg
    Brzeczka przed gotowaniem 8°Blg

    GOTOWANIE/CHMIELENIE:
    60 minut
    Lubelski 30g - 0min
    Lubelski 20g - 45min

    Przed zadaniem gęstwy z drożdży gęstość piwa wynosiła 9°Blg.

    Comment

    • mwa
      Senior
      • 01-2003
      • 5071

      #4
      Gratuluję warzenia ze zacieraniem. Dobry początek!
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • prome
        Junior
        • 04-2010
        • 12

        #5
        Niebawem spróbuję też zacierać metodą dekokcyjnę ale najpierw muszę jeszcze trochę doczytać

        Comment

        • prome
          Junior
          • 04-2010
          • 12

          #6
          Kölsch zbutelkowany, wyszło 21L, do refermentacji użyłem jednak 180g glukozy zagotowanej w 200ml wody, po wystudzeniu wlałem do młodego piwa. Pozostawię butelki przez 2 dni w temp około 20°C po czym trafią do piwniczki z temp 6-10°C, aż nadejdzie ich czas na wypicie. Aha, po cichej było 2,5°Blg. Czy może ktoś napisać jaką moc będzie miało to piwo i kiedy będzie zdatne do picia?

          Przy okazji zebrałem około 150ml gęstwy z piany z grodziskiego, zbiera sie o wiele lepiej i szybciej niż z dna, nie ma zanieczyszczeń itd. Choć nie wiem która gęstwa jest lepsza, czy ta z piany, czy ta z dna.

          Comment

          • prome
            Junior
            • 04-2010
            • 12

            #7
            WARKA #3
            Pils 12°Blg
            08.07.2010

            SKŁADNIKI:
            • Słód pilzneński Weyermann 4,00 kg
            • Słód carapils 0,20 kg
            • Chmiel Lubelski, granulat, 60 g
            • Drożdże Saflager W34/70 6g

            ZACIERANIE:
            Wsypanie słodu do 12L wody o temp 75°C
            72°C - 30min
            65°C - 30min
            78°C - 20min

            FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
            Brzeczka przed wysładzaniem 22°Blg
            I wysładzanie 4L
            II wysładzanie 4L
            III wysładzanie 4L
            IV wysładzanie 4L
            Dolanie 3L wody do brzeczki
            Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg

            GOTOWANIE/CHMIELENIE:
            90 minut
            Lubelski 30g - 10min
            Lubelski 15g - 60min
            Lubelski 15g - 85min

            FERMENTACJA:
            Fermentacja burzliwa w temperaturze 8-9°C 12dni, gęstość początkowa 13°Blg
            Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 8-9°C na 21 dni)

            ROZLEW:
            120g glukozy



            WARKA #4
            Pale Ale 12°Blg
            12.07.2010

            SKŁADNIKI:
            • Słód Pale Ale Weyermann 3,80 kg
            • Słód Carahell Weyermann 0,20 kg
            • Chmiel Lubelski aromatyczny, granulat, 25 g
            • Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 35 g
            • Drożdże Safale US-05 6g

            ZACIERANIE:
            Wsypanie słodu do 12L wody o temp 70°C
            66-68°C - 60min
            76°C - 10min

            FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
            I wysładzanie 4L - gęstość wysłodzin: 16°Blg - gęstość brzeczki: 20°Blg
            II wysładzanie 4L - 7°Blg - 17°Blg
            III wysładzanie 4L - 3°Blg - 15°Blg
            IV wysładzanie 4L - 2°Blg - 12°Blg
            Dolanie 3L wody do brzeczki
            Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg

            GOTOWANIE/CHMIELENIE:
            60 minut
            0' - 35g Marynka
            40' - 15g Lubelski
            55' - 10g Lubelski

            FERMENTACJA:
            Fermentacja burzliwa w temperaturze 22-26°C 5 dni, gęstość początkowa 12°Blg
            Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 22-26°C na 7 dni)

            ROZLEW:
            120g glukozy

            Comment

            • mwa
              Senior
              • 01-2003
              • 5071

              #8
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika prome Wyświetlenie odpowiedzi
              ZACIERANIE:
              Wsypanie słodu do 12L wody o temp 75°C
              72°C - 30min
              65°C - 30min
              78°C - 20min
              Takie to miałeś zacieranie?
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • prome
                Junior
                • 04-2010
                • 12

                #9
                Niestety tak wyszło, ale myślę że taka kolejność temperatur nie powinna zepsuć piwa, no chyba że się mylę..

                Comment

                • Seta
                  Piję piwo
                  • 10-2002
                  • 6964

                  #10
                  Spoko zdarzyło mi się zacierać dziwniej. TO na pewno piwa nie popsuje. Wydajność może nawet odrobinę wzrosnąć. Ile litrów Ci wyszło?
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #11
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika prome Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niestety tak wyszło, ale myślę że taka kolejność temperatur nie powinna zepsuć piwa, no chyba że się mylę..
                    Piwa nie zepsuje - będzie pełniejsze w smaku i mniej alkoholowe. Odfermentuje też słabiej (pewnie do 4-5 blg).

                    w tym układzie nie było już sensu robić przerwy w 65 stopniach - enzym betaamylaza kończy definitywnie swą działalność po podgrzaniu do temp. powyżej 70 stopni. To se ne wrati
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • prome
                      Junior
                      • 04-2010
                      • 12

                      #12
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ile litrów Ci wyszło?
                      Ciężko teraz ocenić,dowiem się po rozlewie Mój fermentator nie ma podziałki ale na oko jest około 25L

                      Comment

                      • prome
                        Junior
                        • 04-2010
                        • 12

                        #13
                        WARKA #5
                        Pilzneńskie 12°Blg
                        13.08.2010

                        SKŁADNIKI:
                        • Słód Pilzneński: 5,00 kg
                        • Chmiel Lubelski aromatyczny, szyszka: 50 g
                        • Chmiel Marynka goryczkowy, szyszka: 20 g
                        • Drożdże Safalager W34/70: 6g

                        ZACIERANIE DEKOKCYJNE:
                        GŁÓWNY
                        Wsypanie słodu do 17,5L wody o temp 45°C - 2h30min
                        Podgrzanie 1°C - 1min
                        62-65°C - 20min

                        DEKOKT
                        1/3 nastawu (około 5L) 72°C - 10min
                        100°C - 15min

                        Dekokt wlany do głównego
                        72°C - 20min

                        FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
                        Gęstość brzeczki: 18°Blg
                        I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 9°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg
                        II wysładzanie 8L - 4°Blg - 11°Blg

                        Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg

                        GOTOWANIE/CHMIELENIE:
                        60 minut
                        0' - 20g Marynka
                        30' - 50g Lubelski

                        FERMENTACJA:
                        Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 7 dni, gęstość początkowa 12°Blg
                        Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni)

                        ROZLEW:
                        5g cukru/butelka 0,5L

                        Comment

                        • prome
                          Junior
                          • 04-2010
                          • 12

                          #14
                          WARKA #6
                          Maibock "Koźlak Majowy" 13°Blg
                          20.09.2010

                          SKŁADNIKI:
                          • Słód Pilzneński Weyermann 3,00 kg
                          • Słód pszeniczny jasny Weyermann 1,00 kg
                          • Słód karmelowy jasny Carahell 0,40 kg

                          • Chmiel Tettnager aromatyczny, granulat, 30 g
                          • Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 20 g

                          • Drożdże Saflager W34/70 6g

                          ZACIERANIE:
                          Wsypanie słodu do 15L wody o temp 70°C
                          68°C - 70min
                          78°C - filtracja

                          FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
                          Gęstość brzeczki 18°Blg
                          I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 7°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg
                          II wysładzanie 4L - 6°Blg - 12°Blg
                          Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg

                          GOTOWANIE/CHMIELENIE:
                          90 minut
                          5' - 20g Marynka
                          60' - 20g Lubelski
                          80' - 10g Lubelski

                          FERMENTACJA:
                          Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 13 dni, gęstość początkowa 13°Blg
                          Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni)

                          ROZLEW:
                          4g cukru/butelka

                          Comment

                          • kolomar
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 175

                            #15
                            Coś słaby ten koźlak
                            Warzenie piwa

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎