Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sado-Masoński browar domowy Masonius

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Senior
    • 02-2010
    • 3280

    Sado-Masoński browar domowy Masonius

    Ej op! W skrócie co na razie uwarzyłem:

    Warka nr 1. Brew kit lager z BA. Młochowskie Pałacowe

    Ot, piwo z puszki na początek zabawy w piwowarstwo.

    Warka nr 2. Brown ale, zestaw z BA. Eight O'Clock

    Moje pierwsze zacieranie. Poszło nieźle, poza tym że wsypałem słód barwiący na początku i próba jodowa była niemożliwa do odczytania :]

    Warka nr 3. Grodziskie, zestaw z BA. Smak Socjalizmu

    Jak na grodziskie to za mało nagazowane.

    Warka nr 4. Marcowe, zestaw z BA. Morgenstern

    Pierwsze piwo, które uczciwie rozlałem do butelek - tyle ile się zmieści (resztę miejsca zajął kranik do rozlewu).

    Warka nr 5. Stout, zestaw z BA. Coilineach

    Wszystko byłoby cacy, gdyby nie to że zgodnie z instrukcją dodałem do refermentacji ciemnego ekstraktu słodowego, który się niespecjalnie rozpuścił i w efekcie nierówno trafił do butelek. Większość jest zupełnie nie nagazowana, ale kilka już uciekło przy otwieraniu. Ot, piwo niespodzianka

    Warka nr 6. Bitter, zestaw z BA. Ye Olde Gnome

    Chyba całkiem niezłe wyszło :]

    Warka nr 7. Schwarzbier, zestaw z CP. Schwarze Ente

    Zasadniczo to jeszcze powinno dojrzewać, rozlane pod koniec lipca.

    Warka nr 8. Alt, zestaw z BA.Git und Slotermeyer

    Potencjalny morderca . Przy końcowym Blg 4,8 sypnąłem 160g glukozy na 19 litrów. No, ale przynajmniej mam nadzieję że w młodym piwie nie zostało nic do żarcia - długo trzymałem na cichej. Kilka dotychczas otwartych nie uciekało z butelki, a jaką pianę daje

    Warka nr 9. Witbier, zestaw z CP.Biely Jeroz

    Dobre było na upały

    Warka nr 10. Porter angielski, zestaw z BA

    Uwarzone w ten piątek, dziś drożdże zaczęły pracować.

    Warka nr 11. Dunkelweizen, zestaw z BA

    Przedobrzyłem z wysładzaniem i w efekcie uzyskałem dwa litry więcej niż zamierzone ale Blg o 1,1 niższe od zamierzonego. No i zapomniałem wsypać słód barwiący podczas zacierania, dorzuciłem go dopiero po przelaniu na filtrację. Będzie cienkie, akurat na przerwę śniadaniową

    Warka nr 12. IPA, zestaw z BA

    I znowu za długo wysładzałem a mimo gotowania na pełnym gazie nie udało mi się odparować tyle ile potrzeba. Zamiast docelowych 20l 14Blg uzyskałem 22l 12,5Blg.

    Tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy. Tu i ówdzie zdarza mi się coś spieprzyć, ale przynajmniej staram się wyciągać wnioski na przyszłość.
    JEDNO PIVKO NEVADI!
  • Robert13
    Senior
    • 04-2010
    • 899

    #2
    Dziwną nazwę ma ten browar...

    Comment

    • Seta
      Piję piwo
      • 10-2002
      • 6964

      #3
      Mi się podoba, podobnie jak nazwy piw.
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
        Dziwną nazwę ma ten browar...
        A Twój browar jak się nazywa ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Robert13
          Senior
          • 04-2010
          • 899

          #5
          Pamiętam jak na tym drugim forum (którego jakoby nie przestrzegałem zasad, które oni jakoby przestrzagają - "zostałeś zbanowany na zawsze".. he he...) obwieściłem, iże mój będzie nazywał się "Browar Brzęczka", to usery przez tydzień patrzyli się na mnie krzywo..

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            Pamiętam jak na tym drugim forum (którego jakoby nie przestrzegałem zasad, które oni jakoby przestrzagają - "zostałeś zbanowany na zawsze".. he he...) obwieściłem, iże mój będzie nazywał się "Browar Brzęczka", to usery przez tydzień patrzyli się na mnie krzywo..
            Pięknie i nawet nie dziwnie
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Mason
              Senior
              • 02-2010
              • 3280

              #7
              Uroki pracy w instytucie: patrzę a tu leży sobie wystawiony sprzęt do likwidacji a pośród niego dwa mieszadła magnetyczne. Jedno miesza, ale nie grzeje (więc dla mnie idealne) a drugie grzeje ale nie miesza. Może da się to naprawić. No i obłowiłem się w probówki i inne szkło laboratoryjne, więc po dokupieniu korków do probówek zacznę bawić się w skosy :]
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Mason
                Senior
                • 02-2010
                • 3280

                #8
                Narobiłem podpiwku. Znając jego tendencję do uciekania z butelek przed nalaniem owe butelki (PET 1,5l) zgniotłem, aby tworzący się gaz miał dla siebie więcej miejsca. Po 3 dniach wypełnił całą dostępną objętość - w efekcie można otwierać bez strachu, ale produkt końcowy jest dość słabo nagazowany
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • Mason
                  Senior
                  • 02-2010
                  • 3280

                  #9
                  Zapuściłem się w aktualizacji wątku. W sumie wiele się w tym czasie nie działo, ale jednak.

                  Warki 10, 11 i 12 zyskały swoje nazwy:
                  Warka 10 - Hello Sailor!
                  Warka 11 - Flickbier
                  Warka 12 - Wasted Fly

                  Browar wzbogacił się o mieszadła magentyczne i śrutownik, przeszedłem na własnoręczne śrutowanie i drożdże płynne. A także zacząłem używać programu BeerSmith.

                  W tym roku jak na razie trzy warki:

                  Warka 13. Marcowe wędzone z zestawu CP. Burn the Witch!

                  Nie dość, że pierwsze własnoręcznie śrutowane to jeszcze zacierane dekokcyjnie. Roboty trochę z nim było, ale dekokcja ma swój urok
                  OG - 14,7P
                  FG - 4,2P
                  ABV - 5,7%
                  IBU - 30,8
                  SRM - 12,9

                  Warka 14. Maibock z zestawu CP. Kozy Majowe

                  Piwo na specjalne zamówienie - obiecałem znajomym skrzynkę piwa na ich rocznicę ślubu
                  OG - 16P
                  FG - 3,7P
                  ABV - 6,7%
                  IBU - 28,4
                  SRM - 8,2

                  Warka 15. Bock z zestawu CP. Cert na Koze

                  Przepis zmodyfikowałem - dorzuciłem niecały kilogram pilzneńskiego i 50g Lubelskiego. W efekcie wyszedł przechmielony doppelbock. Obawiam się, że ciąży na nim klątwa - brzeczka wykipiała w czasie gotowania, chłodząc ją w brodziku zalałem całą łazienkę. Tak więc potraktowałem to eksperymentalnie i zrezygonowałem z cichej fermentacji. I tak całkiem ładnie się sklarowało.
                  OG - 19,6P
                  FG - 6P
                  ABV - 7,6%
                  IBU - 61,7
                  SRM - 22,3


                  Jeszcze dwa piwa idą z zestawów a potem moje własne kompozycje. Będzie się działo
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • Mason
                    Senior
                    • 02-2010
                    • 3280

                    #10
                    Dziś dzień warzenia, dwa ostatnie zestawy (Scottish ale i wee heavy). Z małymi przygodami, bo okazało się że w jednym zamiast 30g Marynki jest 30g Lubelskiego a w drugim miało być 15g Marynki a było 10g. Szkoda, że nie sprawdziłem tego wcześniej, Scottish ale uratowałem resztką Lubelskiego, która mi się ostała. Wee heavy będzie niedochmielone...

                    Wczoraj ukończyłem montaż filtratora z oplotu w garnku elektrycznym, znakomicie ułatwia filtrację. Do tego kupiłem termometr z Ikei z sondą, działał pięknie aż zwariował. Twierdzi, że mam w pokoju 59 stopni, podczas gdy faktycznie mam 22. Piękny zakup, wytrzymał aż jedno warzenie i kawałek drugiego
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Gabe
                      Senior
                      • 03-2010
                      • 405

                      #11
                      Mój też zwariował - piszczy, że temperatura otoczenia osiągnęła maksymalną ustawioną (120st C). Pewnie rozwaliłem termoparę, kiedy czujka opadła mi na dno garnka :/

                      Poza tym też sobie ten zakup ceniłem (wytrzymał pół warki ), ale obecnie wróciłem do analogowego.

                      Comment

                      • mark33
                        Idę po piwo do piwnicy.
                        • 04-2005
                        • 3283

                        #12
                        Termometry z Ikei da się naprawić, powodem przekłamań pomiaru jest "woda" wewnątrz sondy pomiarowej (przynajmniej u mnie tak było). Należy rozgiąć zaprasowanie wyjąć czujnik, osuszyć całość. Odkąd zabezpieczyłem rurką termokurczliwą i uważam na zamoczenie kabla z oplotu jest dobrze.

                        Comment

                        • Mason
                          Senior
                          • 02-2010
                          • 3280

                          #13
                          Nadszedł czas na autorskie pomysły, w myśl hasła CHWDBJCP, czyli ignorując wytyczne stylowe.

                          Dziś w garze weizen stout.
                          Skład:
                          2000g pilzneńskiego
                          2000g pszenicznego ciemnego
                          200g Carafa II
                          200g czekoladowego
                          50g Marynki 2010 (8,33% a-k)
                          Drożdże Safbrew WB-06

                          Plan jest taki:

                          Zacieranie:
                          43-44C - 10m
                          53C - 10m
                          62-64C - 10m
                          72C - do negatywnej próby skrobiowej
                          78C - 5m
                          Gotowanie:
                          70m
                          Chmiel całość na 60m
                          Chłodzenie siłami natury na balkonie
                          Planowana temperatura fermentacji: 20-24C

                          Planowane parametry:
                          OG: 12,7
                          EBC: 66
                          IBU: 50
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • leona
                            PremiumUżytkownik
                            • 07-2009
                            • 5853

                            #14
                            Eeee, stout bez jęczmienia. Toż to mocno ciemny dunkel weizen

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              #15
                              70 metrów gotowania?

                              Wogóle wszystko w metrach
                              Last edited by jacer; 04-02-2012, 14:41.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎