Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamrożona brzeczka - pytanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebox
    Member
    • 08-2004
    • 73

    Zamrożona brzeczka - pytanie

    Witam

    Mam taką sytuację:

    Uwarzyłem lagerka ale zapomniałem o aktywacji drożdży płynnych, a nie miałem pod ręką innych.
    Stwierdziłem, że najbezpieczniej będzie przechować brzeczkę, korzystając z warunków pogodowych, na zewnątrz - temp. -3 - 0 st.C .
    Wystawiłem na zewnątrz zaraz po schłodzeniu. Było to 3 dni temu.
    Teraz mam już aktywne drożdże i powstaje pytanie:
    - Czy jakieś skutki uboczne mogą być w związku z zamrożeniem brzeczki ?
    - Czy przed zadaniem drożdżami (po rozmrożeniu) powinienem przegotować brzeczkę ?

    Może macie jakieś sugestie albo własne doświadczenia tego typu?

    Pozdr
    Sebox
    - Wujek Brewery -
  • admiro
    Senior
    • 05-2005
    • 248

    #2
    Przechowuję brzeczkę na startery w PETach w zamrażarce.
    PETa rozcinam, rozmrażam, gotuję 15 min i studzę garnek w zimnej wodzie w zlewie.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #3
      Przez tydzień nie pamiętałeś o aktywacji? Saszetke najlepiej rozbić tydzień przed warzeniem, na zrobienie startera tez potrzeba kilka dni.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • sebox
        Member
        • 08-2004
        • 73

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Przez tydzień nie pamiętałeś o aktywacji? Saszetke najlepiej rozbić tydzień przed warzeniem, na zrobienie startera tez potrzeba kilka dni.
        Czy to co napisałeś, cokolwiek wnosi do mojego pytania? Zapomniałem i już !
        - Wujek Brewery -

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          1. Przegotować.
          2. Skutków ubocznych nie będzie.

          Comment

          • wogosz
            Senior
            • 12-2005
            • 1007

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sebox
            Stwierdziłem, że najbezpieczniej będzie przechować brzeczkę, korzystając z warunków pogodowych, na zewnątrz - temp. -3 - 0 st.C .
            Wystawiłem na zewnątrz zaraz po schłodzeniu. Było to 3 dni temu.
            Według mnie brzeczka w temp. -3 st. nie zamarza. Około doby potrzeba, aby brzeczka schłodziła się do temp. otoczenia. W tym czasie są dobre warunki do rozwoju różnych mikroorganizmów. Oczywiście powtórne przegotowanie brzeczki je zabije, ale jeżeli zaczęły wcześniej działać, to brzeczka mogła już lekko podkwaśnieć. Jak masz możliwość, to sprawdź pH brzeczki - nic już z tym nie zrobisz, ale będziesz miał jakąś wiedzę na przyszłość.

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              Wogoszu, nie strasz kolegi Jeśli fermentor był szczelnie zamknięty jest bardzo duża szansa, że nic się nie stało. Pewnie, że na kamień nie zamarzło, ale wszelakie procesy zostały spowolnione w bardzo dużym stopniu.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • sebox
                Member
                • 08-2004
                • 73

                #8
                Dzieki za podpowiedzi.

                Zagotowałem i schłodziłem, dodałem drożdży.
                Opowiem co z tego wyszło

                Pozdr
                - Wujek Brewery -

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎