Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 05-2007
    • 1501

    WBD M&P czyli Macieja i przema potyczki ze słodem

    Witam wszystkich.
    Warzenie rozpoczęliśmy z bratem cztery lata temu, ale dziś dopiero z okazji setnej warki postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na bezsenne noce i przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu Nie będę się rozpisywał, ponieważ dziś piątek, a przeważnie w piątki nasz Browarek niknie w słodowych oparach, a więc pora włączyć mieszadło Dziś na tapecie:

    Warka #100
    Vienna Lager

    Skład
    pilzneński 12kg
    castle cristal 2kg
    carapils 2,8kg
    monachijski 2,5kg

    Zacieranie
    62-63/30min
    71-73/60min
    78-filtracja

    Chmielenie/dodatki
    marynka/szyszka/-60g/60min
    lubelski/granulat/-120g/15min

    Drożdże
    WLP830 German Lager
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
  • wogosz
    Senior
    • 12-2005
    • 1007

    #2
    Gratulacje z okazji jubileuszu!
    Idziemy łeb w łeb. My z synem mamy 99 warek i właśnie od dwóch tygodni kombinujemy co by tu stetrać na ten jubileusz. Jakoś nie możemy się dogadać.
    Myślę że może zrobić lagera z 20% dodatkiem kukurydzy i 15% syropu glukozowego. Takiego jeszcze nie robiliśmy.

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      #3
      Nie idziecie łeb w łeb bo braciaki już mają swój temat warzelniczy a wy jeszcze nie
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • kony
        breweriarz
        • 08-2005
        • 1701

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
        postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na (...) przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu
        Na emeryturę już idziesz ?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
        Myślę że może zrobić lagera z 20% dodatkiem kukurydzy i 15% syropu glukozowego. Takiego jeszcze nie robiliśmy.
        A żółć macie ?

        Comment

        • wogosz
          Senior
          • 12-2005
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kony
          A żółć macie ?
          Cały czas rozglądamy się za jakimś bykiem, ale gdzie tu w środku miasta znaleźć byka?

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 05-2007
            • 1501

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam wszystkich.
            Warzenie rozpoczęliśmy z bratem cztery lata temu, ale dziś dopiero z okazji setnej warki postanowiłem założyć ten wątek, jako sposób na bezsenne noce i przewidywany w przyszłości nadmiar wolnego czasu Nie będę się rozpisywał, ponieważ dziś piątek, a przeważnie w piątki nasz Browarek niknie w słodowych oparach, a więc pora włączyć mieszadło Dziś na tapecie:

            Warka #100
            Vienna Lager

            Skład
            pilzneński 12kg
            castle cristal 2kg
            carapils 2,8kg
            monachijski 2,5kg

            Zacieranie
            62-63/30min
            71-73/60min
            78-filtracja

            Chmielenie/dodatki
            hellertau trad.-110g/60min
            hellertau trad.-60g/15min
            lubelski-50g/1min

            Drożdże
            WLP830 German Lager
            12BLG
            Mała korekta co do chmielu i jest git
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 05-2007
              • 1501

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Cały czas rozglądamy się za jakimś bykiem, ale gdzie tu w środku miasta znaleźć byka?
              Powiem ci Wojtek że tylko wypad na wieś w poszukiwaniu byka Wam pomoże, chyba że może być stary kawaler/stary byk/ ale on czego innego ma nadmiar
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • dreads
                Basowy
                • 09-2009
                • 520

                #8
                Vienna Lager? do Żywca? :> Nie pozostaje Wam nic innego jak z okazji jubileuszu wygrać tę kategorię

                Cały czas się zastanawiam nad uruchomieniem swojego tematu z okazji 30 warki, ale o czym tu pisać

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 05-2007
                  • 1501

                  #9
                  Czy do Żywca to się zobaczy, czy przejdzie weryfikację wewnętrzną co do wątku to ja też się długo zastanawiałem, ale w końcu stwierdziłem że jak już, to przy setnej warce się pisarsko rozdziewiczę
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 05-2007
                    • 1501

                    #10
                    Warka #102
                    Pilsner

                    Skład
                    pilzneński 19,2kg
                    carapils 1,5kg

                    Zacieranie
                    52-53/10min
                    62-63/30min
                    72-73/30min
                    78-filtracja

                    Chmielenie/dodatki
                    Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/60min
                    Hellertau Trad.+Spalter Select-50g/20min
                    lubelski-200g/15min

                    Drożdże
                    Wyeast 2001 Urquell Lager
                    12,5°Blg
                    Przy okazji warka #100 przelana na cichą 3°Blg , a warka #101 trwa na burzliwej 3,5°Blg
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10737

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy do Żywca to się zobaczy, czy przejdzie weryfikację wewnętrzną
                      Wiesz gdzie mnie szukać
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 05-2007
                        • 1501

                        #12
                        Jak tylko trochę wyleżakuje to Cię znajdę
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 05-2007
                          • 1501

                          #13
                          Już za chwileczkę już za momencik Wolsztyński browar zacznie się kręcić
                          Dziś w planie:
                          Warka #103
                          Koelsch

                          Skład
                          pilzneński 15,6kg
                          castlecristal 150ebc 0,4kg
                          pszeniczny 1,7kg
                          monachijski 0,5kg

                          Zacieranie
                          zasyp do 44°C
                          65-66/30min
                          70-72/15min
                          77-78->filtracja

                          Chmielenie/dodatki
                          Hellertau Trad.+Spalter Select-110g/60min
                          Hellertau Trad.+Spalter Select-100g/15min

                          Drożdże
                          Wyeast 2565 Koelsch
                          Dziś jeszcze warka #100 zostanie zakegowana i zabutelkowana, a warka #101 przelana na cichą.
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • Marusia
                            Senior
                            • 02-2001
                            • 20211

                            #14
                            O, to warzymy dziś razem - u mnie warka 165 (nie licząc 18 warek Szkółki niedzielnej) - zdrówko ( u mnie póki co maślanka)
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 05-2007
                              • 1501

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              O, to warzymy dziś razem - u mnie warka 165 (nie licząc 18 warek Szkółki niedzielnej) - zdrówko ( u mnie póki co maślanka)
                              Nie wiem Marusia jak tam u Ciebie, ale u mnie już ładnie fermenci, biały kożuszek pokazał się po ok 12 godz od zadania drożdży, w fermentorach 18,6C na zewnątrz 16,5C
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎