Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybkie nagazowanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marecki1410
    Member
    • 01-2009
    • 97

    Szybkie nagazowanie piwa

    16 lutego uwarzyłem piwo pszeniczne ze słodów które sam słodowałem. Brzeczka nastawna miała14*Blg, wczoraj miało 6*Blg z tym, że to piwo już, w fermentatorze się nagazowało co nigdy podczas wcześniejszych warzeń mi się nie zdarzyło. Czy to jest normalne, może ktoś już tak miał? Mam coś z tym robić. Jeśli do końca fermentacji się zbytnio nie odgazuje, mam zamiar je rozlać do butelek bez dodatku glukozy- dobry pomysł czy macie jakąś inną propozycję?
    Last edited by Marecki1410; 20-02-2011, 11:47.
  • wogosz
    Senior
    • 12-2005
    • 1007

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki
    ...piwo już, w fermentatorze się nagazowało co nigdy podczas wcześniejszych warzeń mi się nie zdarzyło. Czy to jest normalne, może ktoś już tak miał? Mam coś z tym robić. Jeśli do końca fermentacji się zbytnio nie odgazuje, mam zamiar je rozlać do butelek bez dodatku glukozy- dobry pomysł czy macie jakąś inną propozycję?
    Fermentowałeś ciśnieniowo w hermetycznym fermentorze? Jeżeli nie, to piwa nie masz nagazowanego, tylko pewna ilość CO2 rozpuściła się w piwie. Zanim skończy się fermentacja większość tego gazu uleci.

    Comment

    • Marecki1410
      Member
      • 01-2009
      • 97

      #3
      Nie, fermentowałem w wiadrze z fermentrurką i kranikiem z browamatrora. A piwo jest jest nagazowane jak po leżakowaniu- jest mocno nagazowane, jak normalne piwo z butelki.

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        No to chyba normalne, że podczas fermentacji piwo nasyca się CO2.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Marecki1410
          Member
          • 01-2009
          • 97

          #5
          Ale nigdy nie nasyciło mi się ono aż tak mocno CO2 na tym etapie...
          Last edited by Marecki1410; 20-02-2011, 15:46.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #6
            Jeszcze fermentuje więc jest nagazowane
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎