Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bartek warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eldorado
    Junior
    • 02-2011
    • 16

    Bartek warzy

    Moja pierwsza warka, postanowiłem od razu rzucić się na głęboka wodę (jak dla mnie) i wybralem zestaw z centrum piwowarstwa : Pale Ale 12º BLG ( mam nadzieje, że coś pitnego z tego wyjdzie ) :

    * Słód pilzneński 2,5 kg
    * Słód monachijski 1,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,2 kg

    63-61 - 35 min
    73-71 - 30 min
    78 -10 min / filtracja

    * Chmiel Marynka, granulat, 35 g - 60 min
    * Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    -15 min (ostatnie 15 min chmielenia, w sumie 75 min)


    przy skladaniu zamowienia pomylilem sie i zamiast zamowic ktores z tych drozdzy : "Safale US 05, Wyeast 1028 London Ale, Wyeast 1335 British Ale, Wyeast 1968 London ESB Ale "

    zamowilem : Safbrew S-33

    no ale trudno... 25 lutego 2011 stało się... chmielenie skończyłem o 01:00 więc przelałem na burzliwą nastepnego dnia o godzinie 11:00 po czym dodałem drożdży (nie tych co trzeba ). A co z tego wyjdzie napiszę, jak na razie po 7 godzinach od zadania drożdży puściło kilka bąbelków przez rurkę fermentacyjną.
  • TomX
    Senior
    • 09-2004
    • 1035

    #2
    Spoko, niezłe piwo wyjdzie i tak, te drożdże są dość neutralne w smaku (postaraj sie im zapewnić temperaturę pracy ~18 stopni).
    Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

    I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10737

      #3
      Patrząc na tytuł myślałem że Cieśle wznowiły pracę
      Witam i gratuluję pierwszej warki z zacieraniem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • eldorado
        Junior
        • 02-2011
        • 16

        #4
        po ok 11 godzinach od zadania drożdży rurka niemalże kipi do środka nie zaglądam wystarczy, że ostro bulgocze, temperatura fermentora ok 20 st. C

        Comment

        • eldorado
          Junior
          • 02-2011
          • 16

          #5
          Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale nie moglem się powstrzymać i zajrzałem do środka po 22 godzinach od zadania drożdży , rurka bulgocze dość intensywnie, bąbelek średnio co 4 sekundy, zapach jaki się wydziela dzieżko mi go określić, dlatego że nigdy wcześniej nie miałem styczności z fermentacją ale pachnie mi tak lekko owocowo co cokolwiek to oznacza. Wy też macie takie problemy z otwieraniem dekla ? tak ciężko odchodzi, że musiałem łyżką go podważyć bo nie miałem siły go otworzyć. Tak wygląda w środku.


          http://img46.imageshack.us/f/sdc12719f.jpg/

          Comment

          • TomX
            Senior
            • 09-2004
            • 1035

            #6
            1. Wygląda bardzo dobrze
            2. Tak, dekiel w fermentorze dość ciężko odchodzi.
            3. Nie sugeruj się intensywnością "bulkania" w rurce - to bardzo zwodniczy wskaźnik który wielu wpędza w niepotrzebne niepokoje. Pamiętaj, że jedynym miarodajnym wskaźnikiem postępu fermentacji jest spadek gęstości (zmiana Blg).
            Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

            I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

            Comment

            • eldorado
              Junior
              • 02-2011
              • 16

              #7
              OK fajnie że odpowiadasz, zawsze to dodaje trochę otuchy zwłaszcza jak coś się robi pierwszy raz i nie ma pojęcia jak wszystko powinno wygladac

              Comment

              • lisiewski
                Senior
                • 12-2009
                • 459

                #8
                Pamiętaj tylko o zerwaniu "plomby" wokół górnego "płaszcza" wiadra. Dzięki temu zawsze będziesz mógł chwycić w tym miejscu i podwadzić dekiel dłonią. Drugą ręką proponuję lekko nacisnąć dekiel - wtedy łatwo zejdzie.

                Ja też bezkarnie zaglądam do swoich fermentujących piw.

                Comment

                • eldorado
                  Junior
                  • 02-2011
                  • 16

                  #9
                  Po ok. 40 godzinach od zadania drożdży brak bąbelków na rurce, swoją drogą zaskoczyło mnie to, że po tak burzliwym starcie tak nagle spowolniły. Tą "plombę" wyłamałem

                  Comment

                  • Seta
                    Piję piwo
                    • 10-2002
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika eldorado Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po ok. 40 godzinach od zadania drożdży brak bąbelków na rurce, swoją drogą zaskoczyło mnie to...
                    Przeczytaj proszę FAQ z mojego podpisu.

                    Jestem oazą spokoju...
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • eldorado
                      Junior
                      • 02-2011
                      • 16

                      #11
                      4 dobra fermentacji blg na poziomie 5, zapach z fermentora taki dziwny nieco winny ciężko mi to określić, w smaku nie czuć kwasku a takie zwietrzałe ro zgazowane piwo, jednak zastanawia mnie co pływa na lustrze piwa, drożdże to czy infekcja się wdała i zaczyna zbierać żniwa ?

                      http://img263.imageshack.us/f/zdjcie0328i.jpg/

                      http://img268.imageshack.us/f/zdjcie0329l.jpg/

                      http://img713.imageshack.us/f/zdjcie0330.jpg/

                      http://img696.imageshack.us/f/zdjcie0331u.jpg/

                      Comment

                      • fidoangel
                        Senior
                        • 07-2005
                        • 3489

                        #12
                        Ja też jestem oazą spokoju...
                        Przelewaj na cichą. A co do infekcji to wpisz to słowo w wyszukiwarkę.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • eldorado
                          Junior
                          • 02-2011
                          • 16

                          #13
                          wiem wiem widziałem te zdjęcia z zaawansowaną infekcją, dlatego pytam bo moje piwo ma zaledwie 4 dni wiec jeżeli coś poszło nie tak to dopiero się rozwija niestety puki co nie mam wolnego fermentora żeby przelać na cichą wiec będę butelkował

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #14
                            Jak chcesz ale ja bym nie butelkował bo na tym etapie to szukanie kłopotów. Piwo musi dofermentować. Z cichą czy bez ale musi.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • eldorado
                              Junior
                              • 02-2011
                              • 16

                              #15
                              więc może poczekam jeszcze ze 2-3 dni zobaczę czy blg się obniży i wtedy zabutelkuje, innego wyjścia nie mam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎