Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar pod papugami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chronos
    Junior
    • 10-2010
    • 8

    Browar pod papugami

    Od jakiegoś czasu ciągle czytam na tym forum i w końcu się zdecydowałem,
    a jak spadać to z wysoka
    pierwsza warka z zacieraniem (mam nadzieje ze nieostatnia)
    zestaw z Sklep Centrum Piwowarstwa żeby nie brakło czegoś to odrazu zacier-mistrz-pro gar 30l miałem
    jako pierwsza warka Kölsch

    * Słód pilzneński 3,2 kg
    * Słód pszeniczny 0,8 kg
    * Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
    * drożdże Safbrew S-33

    zacierane w 12litrach wody słody zasypane do wody o temperaturze 46c
    pierwsza przerwa w temperaturze 41-43stopnie10 minut
    potem podnoszona do62 przez czas około 20 minut i tu przerwa 40 minut
    później znów około 15 minut i na 72 stopnie i przerwa 20 minut
    dzięki kuchence starej ale jarej temperatura według termometru stala
    skoki temperatury w przerwach tylko o 1-2 stopni
    próba jodowa brak zmiany koloru
    wysładzanie 13litrow o temperaturze 73stopnie
    chmielenie 60 minut 35gram 10 minut 15 gram
    brzeczki wyszło troszkę ponad 20 litrów
    efekt końcowy po pomiarze brzeczki nastawnej mnie powalił
    miało być 11blg a mi wyszło 15blg
    drożdże uwodnione dodane do brzeczki o temperaturze 23 stopni
    czas warzenia prawie 4 godziny studzenie 2 teraz czekam na bąbelki
    narazie w pokojowej a później do chłodu na 14 stopni
    Mocne piwo, gryząca tabaka i dziewka w zdobnej szacie są teraz w moim guście
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎