PDA

Wersja pełna: : Austria, Schladming, Siedergasse 89, Schwalbenbräu


pebejot
04-04-2011, 16:57
W malowniczo położonym górskim miasteczku Schladming, leżącym w środkowej Austrii nad rzeką Enns, znajduje się równie uroczy minibrowarek Restauracyjny o nazwie Schwalbenbräu.

Do miasteczka łatwo dojechać z Salzburga i z Grazu. Co dwie godziny kursuje pociąg InterCity, każdy ma postój w Schladming. Regularne kursy zapewniają też pociągi regionalne.
Z dworca do browarku (ok. 800 metrów) jest prosta droga, trzeba iść w kierunku rynku, a będąc już na samym rynku nie sposób nie zauważyć charakterystycznego budynku ze szkicem kufla z pianą na drewnianym poddaszu.

W przyjemnej restauracji dostępne są stoliki dwu, cztero, sześcio i dziesięcioosobowe.
Cała warzelnia znajduje się w najbardziej ekspnowanej części restauracji.

Do wyboru dwa rodzaje warzonego na miejscu piwa:
Helles Weizenbier - jasna pszenica o ekstrakcie 11% w cenie 3,70 / 2,90 € za 0,5 / 0,3 l.
Dunkels Gersienbier - ciemne o ekstrakcie 11% w tej samej cenie co pszenica.

W ofercie też koncernowy Gässer w cenie 3,90 € za kufel 0,5 l.

Dostępne są firmowe podkładki, oraz firmowe szkło, które bez problemu można kupić na miejscu.

Minusem lokalu jest brak muzyki.
Ciekawostką są malowidła na ścianach, przedstawiające podchmielonych mnichów z petami w ustach, pijących piwo i rżnących w pokera.

Restauracja otwarta jest od poniedziałku do soboty od 11.00 do północy.

Zdjęcia w galerii:

http://www.browar.biz/galeria.php?id=14918
http://www.browar.biz/galeria.php?id=14917
http://www.browar.biz/galeria.php?id=14916
http://www.browar.biz/galeria.php?id=14919
http://www.browar.biz/galeria.php?id=14920

VanPurRz
04-04-2011, 19:06
Niestety gdy byliśmy tam w czasie EURO było zamknięte ale wystrój i zewnątrz wyglądał ciekawie.

Pancernik
24-02-2014, 20:07
Tłumacząc reszcie wycieczki, że w hotelu mamy dopiero kolację, a obiad przecież gdzieś musimy zjeść, spowodowałem lekkie ;) nadłożenie drogi, żeby zjeść obiad w Schladming w Browarze Jaskółka :D.
Samo miasteczko powitało nas atmosferą typowego kurortu narciarskiego, jedyne otwarte w sobotę wczesnym popołudniem sklepy były geszeftami z ekwipunkiem górskim lub narciarskim, a ogromna większość snujących się w lutowym słońcu spacerowiczów miała na sobie elementy ekwipunku narciarskiego (całkiem, jak na Krupówkach, choć bez misia białego ;)).
Sam browar(-ek) mieści się w dość niepozornym budyneczku, za to wejście stanowią imponujące drzwi, obite miedzianą blachą z insygniami piwowarów (wiecie, takie ni to-grabie, ni to-widły :D). Przed barem stoi właściciel/szef, ubrany w strój "folkowy" pan Majcan, witając i żegnając każdego gościa.
Wnętrze dość przytulne, sympatyczne, "udekorowane" kadziami. W tego rodzaju lokalu istotne pomieszczenie, czyli sikalnia, mogłoby być jednak większe...
Do jedzenia klasyka austriackich browarów restauracyjnych: precle, zupa czosnkowa, rosół wołowy z różnistymi wariantami kluch i klusek, kiełbaski różnych kolorów i rozmiarów, sznycle, itepe, itede.
Browar warzy i serwuje dwa piwa: jasne Weizenbier i ciemne Gerstenbier (opiszę, gdzie trzeba). Generalnie, całkiem smaczne, zwłaszcza w tak miłych "okolicznościach przyrody" i do typowego, browarnianego obiadu, konsumowanego w miłym towarzystwie.
Gdyby ktoś z Was zahaczył o region Dachstein (sama "główna góra" ma prawie 3.000 m n.p.m. i jest wpisana na listę dziedzictwa Junesko, są też jaskinie i lodowiec), polecam chwilę relaksu u pana Majcana :stout: