Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nad Brdą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LeoxxX
    Senior
    • 03-2010
    • 224

    Nad Brdą

    Witam

    Uwarzyłem piwo. Obyło się bez większych problemów... w sumie nie było żadnych, poza brakiem jodowego wskaźnika skrobi w bydgoskich aptekach. Cóż mam nadzieje, że przez to nie będzie problemów ^^.

    Najbardziej bałem się filtracji, lecz ona poszła bardzo sprawnie, bez problemów z zatykaniem się czegokolwiek.

    Zrobiłem Pils bohemski 12º BLG. Wyszło 20 l 13 BLG, a więc pozytywnie . Tutaj niestety problemik mały. Najpierw zamówiłem właśnie Pilsa potem chciałem coś górnej fermentacji ale spakowali tak szybko, że nie zdarzyłem ;p. Temperatura w piwnicy nie powinna przekraczać 13ºC. Jednak jak bezie cieplej pewnie w dzień będzie ciut więcej.... man nadzieje, że piwo będzie pijalne.

    Jedyne co może budzić moją wątpliwość to goryczka, która wydaje mi się zdecydowanie za mocna... ale zobaczymy co z tego będzie.

    Visca el Barca!
  • TomX
    Senior
    • 09-2004
    • 1035

    #2
    Obawiam się, że "jodowego wskaźnika skrobi" to w niewielu aptekach w całej Polsce znajdziesz. Za to Jodynę w prawie każdej
    Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

    I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

    Comment

    • LeoxxX
      Senior
      • 03-2010
      • 224

      #3
      A to nie jest płyn lugola?

      Comment

      • TomX
        Senior
        • 09-2004
        • 1035

        #4
        Cokolwiek, co zawiera jod. Jodyna, płyn lugola - oba działają.
        Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

        I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

        Comment

        • LeoxxX
          Senior
          • 03-2010
          • 224

          #5
          Wypadało by ładnie opisać warkę jak reszta użytkowników, a nie tak byle jak

          Warka 1 Pils bohemski

          Skład:
          • Słód pilzneński 3,5 kg
          • Słód monachijski 0,5 kg
          • Chmiel Marynka, granulat 40 g
          • Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

          Zacieranie
          • 62°C 30min
          • 72°C 40min

          Gotowanie 60min
          • 15' Marynka 20g
          • 30' Marynka 20g
          • 50' Lubelski 25g

          Wyszło około 20l 13 blg zadane drożdżami Saflager S - 23

          Jedyne co mnie przeraża to, że piwo jest strasznie gorzkie...
          Last edited by LeoxxX; 17-04-2011, 21:52.

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
            Gotowanie 60min
            • 15' Marynka 20g
            • 30' Marynka 20g
            • 50' Lubelski 25g
            Wyszło około 20l 13 blg zadane drożdżami Saflager S - 23

            Jedyne co mnie przeraża to, że piwo jest strasznie gorzkie...
            Nie powinno być strasznie gorzkie.Jak studziłeś ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • LeoxxX
              Senior
              • 03-2010
              • 224

              #7
              Chłodnicą miedziana.
              Proces poszedł bardzo sprawnie woda o temp 10*zrobiła swoje

              Comment

              • anteks
                maruda
                • 08-2003
                • 10738

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                Chłodnicą miedziana.
                Proces poszedł bardzo sprawnie woda o temp 10*zrobiła swoje
                tym bardzie j nie powinno być gorzkie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • TomX
                  Senior
                  • 09-2004
                  • 1035

                  #9
                  Brzeczka przednia przed fermentacją jest zawsze wściekle gorzka, po fermentacji i dojrzewaniu to się zawsze uleży. Z takiego chmielenia bomby goryczkowej na pewno nie uzyskasz
                  Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

                  I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

                  Comment

                  • LeoxxX
                    Senior
                    • 03-2010
                    • 224

                    #10
                    Dziś posmakowałem i jest ok... tz nadal zbyt gorzkie ale zobaczymy.
                    Od-fermentowało na razie do 10blg z 13. Temperatura o 16.30 12 stopnie, nie będzie tak źle
                    Jestem pozytywnie nastawiony.
                    Ach dziadek stłukł przyrząd pomierniczy ^^ ech

                    Comment

                    • LeoxxX
                      Senior
                      • 03-2010
                      • 224

                      #11
                      Kolejny zestaw słodów zamówiony wraz z nowym balingometrem

                      Visca el Barca !

                      Comment

                      • LeoxxX
                        Senior
                        • 03-2010
                        • 224

                        #12
                        Zeszło do 5º BLG. W smaku goryczka coraz mniejsza lecz nadal dominująca. Niech sobie jeszcze posiedzi na burzliwej, a następnie przeleje się na cichą.

                        Comment

                        • LeoxxX
                          Senior
                          • 03-2010
                          • 224

                          #13
                          Od-fermentowało do prawie 3º BLG ale nie wiem czy to koniec bo w niedziele było jeszcze 5º BLg.
                          Jednak fermentowało w 10-14º C przez 11dni więc chyba niżej by nie zeszło.
                          Przelałem na cichą, zobaczymy co będzie.

                          Smak ciągle się poprawia, goryczka mniej już dominuje myślę, że za cichą i 3 miesiące będzie naprawdę bardzo dobre piwo.
                          Last edited by LeoxxX; 28-04-2011, 11:31.

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Senior
                            • 03-2010
                            • 224

                            #14
                            Warka 2

                            Warka 2 Irsh Red Ale

                            Skład:
                            • Słód pilzneński 1,7 kg
                            • Słód monachijski 2,20 kg
                            • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
                            • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
                            • Chmiel Marynka, granulat, 20 g
                            • Chmiel Lubelski, granulat, 20 g
                            Zacieranie
                            • 65-69°C 90min
                            Gotowanie 60min
                            • 15' Marynka 20g
                            • 50' Lubelski 20g
                            Wyszło około 21l 11 blg zadane drożdżami Safale S-04 (1/2 torebki)

                            Znowu bez większych problemów ,poza rozszczelnieniem połączenia węża z chłodnicą, naciekło trochę wody do brzeczki przez co nie ma 12 blg;/. Mam nadzieje, że nie będzie żadnej infekcji (przynajmniej będę znał powód )

                            Hmmm warzenia piwa sprawia mi tyle samo przyjemności co gotowanie... wszak to jest gotowanie ! Po raz kolejny jestem zaskoczony jak szybko działa filtrator z oplotu. Pewnie problemy pojawia się gdy kupię własny śrutownik.

                            Znalazłem też mijescie na leżakowanie piwa... cały rok 10°C przynajmniej tak mi sie wydaje, że tak będzie. Musze sprawdzić temp w jakis upał.

                            Comment

                            • LeoxxX
                              Senior
                              • 03-2010
                              • 224

                              #15
                              Warka 2 Zeszła do 5º BLG w środę, piany brak, ale chyba wszystko ok, w smaku w porządku, brak wizualnych wad. Mam nadzieje, że temp nie jest za niska bo nocą spada gdzieś do 15ºC (szczególnie teraz ;/) by w dzień podnieść się do 18-19ºC. Myślę, że dam piwku trochę więcej czasu i przedłużę Cichą o 2 dni.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎