Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pawlak warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radekbrian
    Junior
    • 01-2009
    • 12

    Pawlak warzy

    Witam forumowiczów,
    dziękuję ze encyklopedię, którą tutaj stworzyliście. Zachęciło mnie to warzenia piwa. Zakupiłem zestaw z CP i uwarzyłem według przepisu.

    Warka 1: Kölsch
    # Słód pilzneński 3,2 kg
    # Słód pszeniczny 0,8 kg

    Zacieranie:
    62-64 50min
    72 10min

    Filtracja, wysładzanie

    Gotowanie 60`:
    Chmiel Lubelski
    0` 40g
    45` 10g

    Wyszło 11blg (nie wiem ile litrów bo nie mam miarki na fermentatorze, ale więcej niż pół)

    Drożdże Safbrew S-33 zadane w temp. 30 stopni.

    Fermentacja burzliwa w temp. 21 stopni (aktualnie 3 dzień i BLG zeszło do 4)

    Mam pytanie czy przelać na cichą (piany już praktycznie nie ma)?
  • TomX
    Senior
    • 09-2004
    • 1035

    #2
    Przelać na cichą, ale najwcześniej za 4 dni. Tydzień to takie minimum przyzwoitości dla burzliwej fermentacji. To, że proces bardzo zwolnił, nie znaczy, że się skończył - końcówka fermentacji zawsze się wlecze...
    Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

    I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

    Comment

    • radekbrian
      Junior
      • 01-2009
      • 12

      #3
      Po 6 dniach przelałem na cichą, BLG 3. Temperatura cichej to 8 stopni, udało mi się znaleźć sprawną lodówkę w piwnicy

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #4
        Dla S-33 to za niska temperatura cichej. To drożdże górnej fermentacji, cicha powinna sie odbywać w temperaturze zbliżonej do temp fermentacji. Zobacz na opakowaniu jaka jest najniższa temperatura dla tych drożdży.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • TomX
          Senior
          • 09-2004
          • 1035

          #5
          Temperatura idealna do klarowania piwa, o ile jest się na 100% pewnym, że odfermentowało do końca.
          Piwo, góry, jaskinie... tego mi trzeba!

          I Ty bądź bohaterem w swoim domu - zostań piwowarem domowym! :)

          Comment

          • radekbrian
            Junior
            • 01-2009
            • 12

            #6
            Zasugerowałem się instrukcją z CP do tego zestawu ("cicha 7-14 może być mniej"). Sprawdziłem to drożdże są od 15-24 stopni.
            Myślę, że fermentacja już się zakończyła, albo powinienem napisać mam nadzieję.

            Comment

            • radekbrian
              Junior
              • 01-2009
              • 12

              #7
              Warka 2: 6 zbóż
              # Słód wiedeński 2,25 kg
              # Słód pszeniczny 1,25 kg
              # Słód płaskurkowy 0,25 kg
              # Słód owsiany 0,25 kg
              # Słód orkiszowy 0,25 kg
              # Słód żytni 0,25 kg

              Zacieranie:
              44-48 10min
              52-55 10min
              61-63 40min
              71-73 20min

              Filtracja, wysładzanie

              Gotowanie 60`:
              Chmiel Marynka
              0` 15g
              Chmiel Lubelski
              45` 15g

              Wyszło 12blg (nie wiem ile litrów bo nie mam miarki na fermentatorze, ale więcej niż pół)

              Drożdże Safbrew T-58 zadane w temp. 30 stopni.

              Fermentacja burzliwa w temp. 22 stopni

              Natomiast warka#1 została zabutelkowana, wyszły 33 butelki po 0,5l.
              BLG wynosiło 3. Trochę słaba wydajność, ale cóż pierwsza warka. Myślę, że w drugiej wyjdzie więcej

              Comment

              • radekbrian
                Junior
                • 01-2009
                • 12

                #8
                Warka 3: India Pale Ale
                # Słód pilzneński 2 kg
                # Słód monachijski 2,3 kg
                # Słód karmelowy jasny 0,3 kg

                Zacieranie:
                65-69 85min


                Filtracja, wysładzanie

                Gotowanie 60`:
                Chmiel Marynka
                0` 40g
                Chmiel Lubelski
                45` 45g

                Wyszło 13,5blg, troszkę za dużo wysłodziłem.

                Drożdże Safale US 05 zadane w temp. 28 stopni.

                Fermentacja burzliwa w temp. 23 stopni

                Natomiast warka#2 została zabutelkowana, wyszło 38 butelek po 0,5l.
                BLG wynosiło 3,5.

                Warkę#1 już zacząłem spijać. Znajomi stwierdzili, że się udało. Piana ładna, jednak za długo się nie utrzymuje.

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekbrian Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zasugerowałem się instrukcją z CP do tego zestawu ("cicha 7-14 może być mniej"). Sprawdziłem to drożdże są od 15-24 stopni.
                  Myślę, że fermentacja już się zakończyła, albo powinienem napisać mam nadzieję.
                  Zalecenia CP dotyczą przelania na cichą fermentację piwa po zakończeniu fermentacji burzliwej. Nadzieja to za mało - to się sprawdza ballingometrem - jeśli nie spada przez kolejne 2-3 dni blg, to wtedy masz pewność, że fermentacja ustała.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekbrian Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warkę#1 już zacząłem spijać. Znajomi stwierdzili, że się udało. Piana ładna, jednak za długo się nie utrzymuje.
                  Fermentacja burzliwa nie zakończona, fermentacja cicha w niskiej temperaturze, czyli bez szans w przypadku drożdży S33 na dofermentowanie i już są pierwsze objawy przegazowania. Wypij szybko i następnym razem nie bądź taki niecierpliwy.
                  Last edited by Marusia; 28-06-2011, 19:34.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • radekbrian
                    Junior
                    • 01-2009
                    • 12

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zalecenia CP dotyczą przelania na cichą fermentację piwa po zakończeniu fermentacji burzliwej. Nadzieja to za mało - to się sprawdza ballingometrem - jeśli nie spada przez kolejne 2-3 dni blg, to wtedy masz pewność, że fermentacja ustała.



                    Fermentacja burzliwa nie zakończona, fermentacja cicha w niskiej temperaturze, czyli bez szans w przypadku drożdży S33 na dofermentowanie i już są pierwsze objawy przegazowania. Wypij szybko i następnym razem nie bądź taki niecierpliwy.
                    Dziękuję za rady, przy kolejnych warkach na pewno wezmę pod uwagę
                    W 3 warce od 4-5 dnia będę sprawdzał codziennie blg.

                    Comment

                    • radekbrian
                      Junior
                      • 01-2009
                      • 12

                      #11
                      Warka 4:Weissbier
                      # Słód pilzneński 1,5 kg
                      # Słód Słód pszeniczny 2,2 kg
                      # Słód karmelowy jasny 0,3 kg

                      Zacieranie:
                      44-48 10min
                      55-58 10min
                      61-63 30min
                      71-71 30min

                      Filtracja, wysładzanie

                      Gotowanie 60`:
                      Chmiel Hallertauer Mittelfrüh
                      0` 15g

                      Wyszło 12blg, więc w sam raz.

                      Safbrew WB - 06 zadane w temp. 26 stopni.

                      Fermentacja burzliwa w temp. 22 stopni (8 dni)
                      Cicha temp. 22 stopnie i 7 dni.

                      Ostatecznie spadło do 2 BLG i wyszło 30 butelek (liczyłem się z tym gdyż nie zastosowałem dekokcji)

                      Natomiast warka#3 została zabutelkowana, wyszło 36 butelek po 0,5l.
                      BLG wynosiło 3.

                      Warka 5: Pierwszy własny przepis
                      Postanowiłem zrobić piwo w najprostszy sposób, aby sprawdzić smak i wydajność.

                      # Słód pilzneński 6 kg

                      Zacieranie:
                      61-63 40min
                      71-71 20min

                      Filtracja, wysładzanie

                      Gotowanie 60`:
                      Chmiel Lubelski
                      0` 20g
                      45` 45g

                      Wyszło 14blg (w zamiarze było mniej, ale po zastanowieniu pozostawiłem tyle)

                      Safale S-04 zadane w temp. 26 stopni.

                      Fermentacja burzliwa w temp. 22 stopni (8 dni). Chociaż po 4 dniach już było 4 BLG i tyle zostało nawet po cichej.
                      Cicha temp. 22 stopnie i 7 dni.

                      Razem wyszło 48 butelek po 0,5l. Poczekam kilka dni i otworzę jedną aby sprawdzić czy się nada do picia

                      Comment

                      • Marusia
                        Senior
                        • 02-2001
                        • 20211

                        #12
                        Bardzo dobry pomysł na testowanie smaków na podstawie warki ze słodu pilzneńskiego bez dodatków
                        Ale wydajność to masz coś pod zdechłym Azorkiem - brak dekokcji tego nie tłumaczy. Z 4 kg słodu powinieneś otrzymać co najmniej 20 litrów brzeczki 12 blg, nawet mimo dodatku 0,3 kg słodu karmelowego w tych łącznie 4 kg.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • radekbrian
                          Junior
                          • 01-2009
                          • 12

                          #13
                          Następnym razem postaram się więcej wysłodzić, pewnie jeszcze dużo zostało w młócie.
                          A tutaj zdjęcie Pale Ale
                          Attached Files

                          Comment

                          • radekbrian
                            Junior
                            • 01-2009
                            • 12

                            #14
                            Dawno nic nie dodawałem, Warka 6 to ponownie 6 zbóż. Smakowało mi bardzo dlatego postanowiłem zrobić ponownie.
                            Warka 7: Pils
                            # Słód pilzneński 5 kg
                            # Słód monachijski 0,7 kg

                            Zacieranie:
                            61-63 30min
                            71-71 30min

                            Filtracja, wysładzanie

                            Gotowanie 60`:
                            Chmiel Marynka
                            0` 35g
                            30` 15g
                            Chmiel Lubelski
                            50` 35g


                            Wyszło 12,5blg.

                            Saflager S-23 zadane w temp. 14 stopni.

                            Fermentacja burzliwa w temp. 14 stopni (10 dni)
                            Cicha temp. 14 stopni i 11 dni.

                            Ostatecznie spadło do 3,5 BLG i wyszły 52 butelki

                            Leżakowanie tak samo w temperaturze 13-14 stopni, po miesiącu ponad smakuję wyśmienicie

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎