Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Sadul

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PaPe
    Senior
    • 03-2005
    • 176

    Browar Sadul

    Po paru latach warzenia (z przerwami) zdecydowałem się coś skrobnąć w tym dziale.

    Na fali mody i po degustacji Titan IPA - długo odkładana warka 43 - AIPA.

    Pale Ale CM 4 kg.
    Monachijski Wayerman 0,5 kg.
    Amber CM 45 EBC 0,5 kg.
    Karmelowy jasny Strzegom 128 EBC 65 gr. - resztka
    Carapils Wayerman 50 gr. - resztka
    Po udanym eksperymencie (słaba wydajność zacierania) z warki 39 IPA cukier trzcinowy 0,5 kg.
    Ogłosiłem dzisiaj święto państwowe, więc wszystko robię powolutku - mam czas.

    Zacieranie:
    Na początku sezonu stłukłem wypróbowany termometr, kupiłem nowy.
    Wszystkie tegoroczne warki są zbyt słodkie, więc biorę poprawkę na błąd wskazania.
    12 l./65'
    63'-60' 60 min.
    1l. wrzątku 62' - w garnku było trochę za gęsto.
    62'-61' 30 min
    72' - 20 min
    >76'
    Filtracja szybka. 3,5l. podkładu do kadzi filtracyjnej (BA).
    Zaczyna się gotować.

    W planach:
    Chmielenie:
    10g Magnum - 60 min. - mam go sporo,
    30 g Chinook - 60 min.
    30 g Amarillo - 0 min.
    25g Amarillo na cichej.

    W trakcie warzenia degustacja Hardcore IPA z Brew Dog.
    Bardzo fajny aromat, smak, ale za mocno czuć alkochol - 9.2'
  • PaPe
    Senior
    • 03-2005
    • 176

    #2
    AIPA 2

    Następne AIPA - trzeba wykorzystać chmiele.
    Warka 44.
    4 kg Pale Ale
    1 kg Monachijski Wayerman
    500 g Amber 45
    0,5 kg cukier trzcinowy
    Chmiel goryczkowy 10 g 65 min Magnum
    Chmiel goryczkowy 30 g 65 min Chinook
    Chmiel aromatyczny 15 g 10 min Amarilo
    Chmiel aromatyczny 15 g 0 min Amarilo
    Drożdże Safale s-05 z fermentora 41
    Zacieranie - 14l/69st - 64>62 stopnie przez 90 min.
    Wyszło 24l brzeczki 15,5 blg.
    Po 2 tygodniach przelana na cichą.
    Blg 4.
    Mocny aromat i smak grapefruitów, na tyle intensywny, że nie będę chmielił na zimno.
    Zapowiada się na dobre piwo.

    Comment

    • PaPe
      Senior
      • 03-2005
      • 176

      #3
      AIPA/Bitter

      Z rozpędu 45 AIPA 3, z oszczędności 46 Bitter.

      Kończąc serię postanowiłem wykorzystać chmiele, więc znowu aipa.
      Przy poprzednim warzeniu zauważyłem, że moja słaba wydajność bierze się po części ze słabego wysładzania. Po uzyskaniu maksymalnej objętości warki do gotowania wysładzana brzeczka nadal miała dużą zawartość ekstraktu.
      2 kg. Pale Ale
      2,07 kg. Pilzneński
      0,99 kg. Monachijski Wayerman
      0,35 kg. Cara-crystal

      Zacieranie 64>62 90 minut.
      Pierwszą część brzeczki zagotowałem z 0,5 kg cukru trzcinowego.
      Uzyskałem 20,5 l. brzeczki 16 blg.

      Chmielenie:
      Chmiel goryczkowy 10 g filtracja Magnum
      Chmiel goryczkowy 5 g 65 min Magnum
      Chmiel goryczkowy 30 g 65 min Chinook
      Chmiel aromatyczny 15 g 10 min Amarilo
      Chmiel aromatyczny 10 g 5 min Cascade
      Chmiel aromatyczny 15 g 0 min Amarilo

      Drożdże - Safale 05 z odzysku.

      Resztę brzeczki - 24l, 4 blg zagotowałem dzisiaj (prawie dwie godziny do zagotowania zimnej brzeczki) z chmielami:
      Chmiel goryczkowy 10 g 65 min Magnum
      Chmiel goryczkowy 30 g 65 min EK Goldings
      Chmiel aromatyczny 25 g 10 min Styrian Goldings
      Chmiel aromatyczny 5 g 5 min EK Goldings
      Chmiel aromatyczny 5 g 0 min EK Goldings
      oraz z 05 kg cukru trzcinowego i z 1,5 kg ekstraktu słodowego jasnego.
      21 l. 10 blg.
      Drożdże Safale 04 - nowe.

      Bitter troszkę bardziej gorzki, ale taki lubię.

      Comment

      • PaPe
        Senior
        • 03-2005
        • 176

        #4
        Prawie Foregin Extra Stout

        Dzisiaj rano, po odwiezieniu żony do pracy popatrzyłem w niebo, i po kolorze chmur zauważyłem, że muszę ogłosić Święto Państwowe, a więc idealny dzień na zrobienie stouta.
        5 kg pale ale wayerman
        0,25 kg Cara-crystal 120 ebc
        0,4 kg płatki jęczmienne
        0,1 kg Carafa I
        0,2 kg Jęczmień palony
        Zacieranie 14/69 słody bez palonych oraz 4gr wapna.
        64>63 60 min. - troszkę podgrzewałem.
        Dosypałem słody palone i podgrzałem powoli do 80 st.
        Filtracja - 3l podkładu + 17 litrów.
        Brzeczki było sporo, więc gotowałem w 2 garach - w jednym 6l.
        10gr magnum - 70 min
        20 gr marynki - 70 min
        20 gr goldings east kent - 70 min
        20 gr styrian goldings - 10 min
        15 gr goldings east kent - 0 min
        4 gr mech irlandzki - 10 min
        Wyszło 24l brzeczki 14 blg
        Dałem troszkę mniej słodów palonych niż wymaga styl, ale i tak brzeczka jest bardzo ciemna. Zaraz dodam Safeale 04. W piwnicy cały czas jest 18 st.

        Comment

        • PaPe
          Senior
          • 03-2005
          • 176

          #5
          43 - AIPA zabutelkowana 7 sierpnia znika szybko, choć pewnie przydało by się jeszcze troszkę dojrzewania. Mocna goryczka, wyraźny smak cytrusów. Udane piwo.

          44 - AIPA 2 od 3 tygodni na cichej, jutro butelkowanie.
          Z 15.5 blg zrobiło się 4. Piwo bardzo klarowne w kolorze ciemnego bursztynu.
          Mocna goryczka (IBU 68,5), czuć smak grapefruita, aromat cytrusowy, ale w odróżnieniu od poprzedniej warki czuć lekko smak ziół - tak troszeczkę podobny do beherovki. Jedyna różnica w chmieleniu to 20 gr Cascade na zimno. Bardzo mi smakuje.

          46 - Bitter z 10 blg zeszło do około 2. Fajna goryczka, piwo dosyć lekkie, jutro idzie na cichą bo jest jeszcze trochę mętne.

          45 AIPA 3 czeka na swoją kolej na cichej.

          47 - Stout odfermentował do 6blg, a po przeniesieniu z 18 do 23 st. do 5,5. Dałem pół paczki Safale 04, może zbyt mało. Albo zostawię je takie, albo na próbę doleję trochę gęstwy z bittera.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎