Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Spasły Kocur"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Feti
    Senior
    • 10-2010
    • 801

    Browar "Spasły Kocur"

    Warka I
    "Zgorzkniały kanapowiec"

    1 kg pale ale
    1 kg słodu wędzonego
    0.2 carafa III
    0.2 płatków jęczmiennych
    Drożdże Safbrew S-33
    Chmiel Hallertauer Tradition 50 gram
    Wyszło mi około 10 litrów
    Durak, durak ze mnie i tyle. Wędzonki nie czuć. Ale za to jak cudnie nachmielone to piwo.
    Za dużo tego piwa nie wypiję, bo dużo poszło w znajomych.
    I taka reelekcja o nędzy polskich browarów. Dałem piwo stałemu klientowi ( bo go lubię) ten mi dila zaproponował. Chce, żebym mu uwarzył 20 litrów piwa za 200 złotych. Ot, i widzisz, rozumisz pierwsza warka, pełno wad pewnikiem i tak budzi zachwyt nachmieleniem.
  • mareks
    Senior
    • 05-2002
    • 1939

    #2
    Ty się nie chwal tymi 200 zł bo pracownicy UC są na forum.

    Comment

    • iron
      Senior
      • 08-2002
      • 6703

      #3
      No i nie masz prawa sprzedać piwa domowego, a i samo jego warzenie na własny użytek wisi w próżni prawnej (zdefiniowany jest tylko domowy wyrób wina) o czym już było wielokrotnie na forum.
      Rozdawanie też może być zinterpretowane (przy złej woli) jako złamanie prawa (brak odprowadzenia podatku) także ostrożnie z takimi deklaracjami
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • Feti
        Senior
        • 10-2010
        • 801

        #4
        Doskonale to wiem, bez wahania odpowiedziałem, że nie. Mi chodzi tylko o to, że kiepsko jest z polskimi browarami, jak nawet pierwsza warka może komuś tak zasmakować.

        Comment

        • zgoda
          Senior
          • 05-2005
          • 3516

          #5
          403 Forbidden
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Feti
            Senior
            • 10-2010
            • 801

            #6

            Comment

            • Feti
              Senior
              • 10-2010
              • 801

              #7
              Warka II " Porcja Jasna"
              5 kg pilzneńskiego.
              15 minut w 60 stopniach
              50 minut w 72-70 stopniach
              podgrzanie do 75 na 10 minut
              chmielenie 60 minut marynka 50 gram
              10 minut citra 50 gram
              Safbrew S-33 drożdże
              Wyszło ponad 20 litrów blg 15

              Nigdy nie będę chmielił marynką , ma specyficzny zapach, żona bardzo protestowała.
              Last edited by Feti; 16-10-2011, 22:07.

              Comment

              • zgoda
                Senior
                • 05-2005
                • 3516

                #8
                Ajtam, każdy chmiel pachnie.

                Wymień żonę.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • Feti
                  Senior
                  • 10-2010
                  • 801

                  #9
                  Warzenie w domu bardzo dla mnie jest stresujące. Żona taka bardzo delikatna jest, ( kurcze, jakby to przeczytała, to byłby foch na tydzień ) i bardzo jej zapachy przeszkadzają. I oczywiście mogę warzyć, ale ona zaraz się porzyga. I tak co 3 minuty: bo się porzygam, kiedy skończysz?
                  Ale w stajni gnój przerzucać to jej nie śmierdzi.

                  Comment

                  • Feti
                    Senior
                    • 10-2010
                    • 801

                    #10
                    Bardzo szybko mam przechodzącą fermentację burzliwą tym razem. Poprzednio z 17 blg do 4 spadało mi 10 dni, teraz już drugiego dnia spadło mi do 4 blg z 15 . Nadal mam obfity kożuch i objawy fermentacji. Kurcze, bardzo mocno mi odfermentuje. Przy pobraniu próbki skosztowałem. Zachwycony jestem chmielem citra. Chyba przez kolejne warki będę przede wszystkim eksperymentował z różnymi chmielami, bo mi w moim poprzednim piwie najbardziej odpowiada właśnie smak chmielu.

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #11
                      Umawiajcie się może jakoś, że na czas największego "smrodu", czyli, jak rozumiem, że niby chmielenie to smród - do kina albo w odwiedziny do koleżanki i po sprawie. Chyba, że lubi marudzić, to niech ma
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Feti
                        Senior
                        • 10-2010
                        • 801

                        #12
                        Ano się nie wyrobiłem czasowo. No, ale liczę stopniowe zwiększenie się tolerancji małżonki.

                        Comment

                        • leona
                          PremiumUżytkownik
                          • 07-2009
                          • 5853

                          #13
                          Moja też tak miała, po dwudziestej warce, kiedy dotarło, że to nie chwilowa fanaberia przeszło jej

                          Comment

                          • dyczkin
                            Serce w kolorze blaugrana
                            • 05-2011
                            • 3657

                            #14
                            Ja ze swoją żoną nie mam takich problemów, gdyż warzę u mamusi
                            Etap chmielenia następuję w późnych godzinach wieczornych i niewątpliwie piękny zapach chmielu nie przeszkadza nikomu
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • Feti
                              Senior
                              • 10-2010
                              • 801

                              #15
                              Troszkę kłopotliwe byłoby dla mnie warzenie 250 kilometrów od domu. W każdym razie w listopadzie jadę do mamy , szwagier napalił sie na warzenie, sprzęt kupił, miejsce jest, nikomu nie będziemy przeszkadzać, to sobie machniem przez tydzień z 5 warek.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎