Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Inicjatywa piwowarska: "STOP pustym butelkom!"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarkOzz
    Senior
    • 10-2008
    • 209

    Inicjatywa piwowarska: "STOP pustym butelkom!"

    …czyli założyciele chimerycznego browaru domowego ”Drobnych Pijaczków Dwóch” prezentują efekty tworzenia i degustacji tego, co lubią lub co im wyjdzie.
  • MarkOzz
    Senior
    • 10-2008
    • 209

    #2
    Warka 1, PSZENICZNE, warzenie w dniu 3.04.2012

    - Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 3,3kg
    - Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,0kg
    - Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,4kg
    - Carawheat 100-130 EBC Weyermann 0,1kg
    - Lubelski 4,0% szyszka 2011 30g
    - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen XL

    45C – wsypanie słodów
    44C – 30min.
    62C – 30min.
    72C – 30min.
    78C – filtracja

    Gotowanie 65min., chmiel od początku. Wyszło ok. 28l – 12,8blg. Fermentacja w temp. ok. 18C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3blg. Butelkowanie w dniu 14.04.2012, cukier 250g, 56butelek.

    Comment

    • MarkOzz
      Senior
      • 10-2008
      • 209

      #3
      Warka 2, PSZENICZNE, warzenie w dniu 17.04.2012

      - Pszeniczny 3-5 EBC Steinach 4,0kg
      - Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,8kg
      - Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,4kg
      - Castle Crystal 150EBC Castle Malting 0,3kg
      - Perle 6,0% granulat 2011 35g
      - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z Warki 1)

      44C – wsypanie słodów
      44C – 30min.
      62C – 30min
      72C – 30min.
      78C – filtracja

      Gotowanie 70min., chmiel od początku. Wyszło:
      Fermentor I ok. 24l – 12,9blg. po dodaniu wody
      Fermentor II ok. 12l (bez rozcieńczania)

      Brzeczka z fermentora I zadana drożdżami, fermentacja w temp. ok. 20C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3blg. Butelkowanie w dniu 2.05.2012, cukier 185g, 48butelek.

      Comment

      • MarkOzz
        Senior
        • 10-2008
        • 209

        #4
        Warka 3, PSZENICZNE, warzenie w dniu 17.04.2012

        - Pszeniczny 3-5 EBC Steinach 4,0kg
        - Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,8kg
        - Cara 18-22 EBC Castle Malting 0,5kg
        - Carawheat 100-130 EBC Weyermann 0,15kg
        - Lubelski 4,0% szyszka 2011 50g
        - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z Warki 1)

        43C – wsypanie słodów
        43C – 30min.
        63C – 30min
        72C – 30min.
        78C – filtracja

        Gotowanie 60min., chmiel od początku. Wyszło:
        Fermentor I ok. 24l – 13,1blg. po dodaniu wody
        Pozostałość ok. 13l – dodana do fermentora II z Warki 2

        Brzeczka z fermentora I zadana drożdżami, fermentacja w temp. ok. 20C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3blg. Butelkowanie w dniu 2.05.2012, cukier 195g, 48butelek.

        Comment

        • MarkOzz
          Senior
          • 10-2008
          • 209

          #5
          Warka 2/3, CIĘŻKA PSZENICA, warzenie w dniu 17.04.2012

          - brzeczka z Warki 2 12l
          - brzeczka z Warki 3 13l
          - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa po burzliwej z Warki 1)

          Gęstość brzeczki nastawnej ok. 14,8blg, , fermentacja w temp. ok. 20C. Brak cichej. Odfermentowanie do ok. 3,5blg. Butelkowanie w dniu 2.05.2012, cukier 170g, 49butelek.
          Last edited by MarkOzz; 08-05-2012, 15:02.

          Comment

          • MarkOzz
            Senior
            • 10-2008
            • 209

            #6
            W planach WIT i coś wędzonego górnej fermentacji.
            Last edited by MarkOzz; 08-05-2012, 15:04.

            Comment

            • Gabe
              Senior
              • 03-2010
              • 405

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarkOzz Wyświetlenie odpowiedzi
              W planach WIT i coś wędzonego górnej fermentacji.
              I może coś z pszenicy

              Comment

              • MarkOzz
                Senior
                • 10-2008
                • 209

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                I może coś z pszenicy
                No właśnie! 100% słodu pszenicznego w a'la grodziskim .

                Comment

                • arostob
                  Junior
                  • 01-2009
                  • 4

                  #9
                  Warka 4, DYMIONE, warzenie w dniu 15.05.2012

                  - Wędzony 3 EBC Warminster 2,7kg
                  - Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 2,0kg
                  - Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 0,5kg
                  - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,3kg
                  - Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,3kg
                  - Perle 6,0% granulat 2011 65g
                  - Safale US-05

                  65C – wsypanie słodów
                  62C – 30min.
                  72C – 30min.
                  76C – filtracja

                  Gotowanie 60min., 40g chmielu od początku, 25g chmielu na 20min. Wyszło ok. 29l – 13blg. Fermentacja w temp. ok. 19C.

                  Comment

                  • MarkOzz
                    Senior
                    • 10-2008
                    • 209

                    #10
                    Warka 4 przelana na cichą - ok. 3blg.

                    Comment

                    • arostob
                      Junior
                      • 01-2009
                      • 4

                      #11
                      Warka 5, DYMIONE, warzenie w dniu 26.05.2012

                      - Wędzony 4-8 EBC Weyermann 3,0kg
                      - Pale Ale 7-9 EBC CastleMalting 3,0kg
                      - Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 0,7kg
                      - Monachijski I 15 EBC CastleMalting 0,3kg
                      - Żytni Crystal 150 EBC Warminster 0,25kg
                      - Castle Crystal 150EBC CastleMalting 0,2kg
                      - Special B 250 - 350 EBC CastleMalting 0,2kg
                      - Simcoe 12,2% granulat 2010 33g
                      - Centennial 7,5% granulat 2011 25g
                      - Lubelski 4,0% szyszka 2011 18g
                      - Safale US-05 (gęstwa po burzliwej z warki 4)

                      65C – wsypanie słodów
                      63C – 40min.
                      72C – 20min.
                      77C – filtracja

                      Gotowanie 60min., Simcoe od początku, Centennial na 25min., Lubelski na 5min. Wyszło ok. 41,5l – 12,3blg. Fermentacja w temp. ok. 20C.

                      Comment

                      • MarkOzz
                        Senior
                        • 10-2008
                        • 209

                        #12
                        Warka 4 zabutelkowana, 3blg, cukier 170g, 29,5l.

                        Comment

                        • MarkOzz
                          Senior
                          • 10-2008
                          • 209

                          #13
                          Warka 5 przelana na cichą ok. 4blg

                          Comment

                          • arostob
                            Junior
                            • 01-2009
                            • 4

                            #14
                            Warka 6, WIT, warzenie w dniu 7.06.2012

                            - Pilzneński 2,8-4,2 EBC Soufflet 2,8kg
                            - Karamel Pils 3-7 EBC Steinbach 0,2kg
                            - Biscuit 50 EBC CastleMalting 0,1kg
                            - Płatki pszenne błyskawiczne 2,4kg
                            - Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg
                            - Miód wielokwiatowy 0,1kg
                            - Centennial 7,5% granulat 2011 25g
                            - Kolendra indyjska TRS 35g
                            - Curacao 20g
                            - Suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g
                            - Brewferm Blanche

                            65C – wsypanie słodów i płatków
                            61C – 45min.
                            72C – 45min.
                            78C – filtracja

                            Gotowanie 60min., chmiel i miód od początku, wszystkie przyprawy na 8min. Wyszło ok. 29,5l – 12,2blg. Fermentacja w temp. ok. 20C.

                            Comment

                            • MarkOzz
                              Senior
                              • 10-2008
                              • 209

                              #15
                              Warka 5 zabutelkowana w dniu 24.06.2012 - ok. 3blg, cukier 270g, 40,5l.
                              Warka 6 zabutelkowana w dniu 24.06.2012 - ok. 3blg, cukier 250g, 29l.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎