Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Owsiany stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Owsiany stout

    Witajcie.
    Jestem swiezakiem jesli chodzi o wazenie piwa. Warze chwilowo z brewkitow (od czegos trzeba zaczac). Chcialbym pojsc o krok na przod i poexperymentowac..

    Chcialbym uwarzyc cos na wzor "pol czarnej u roszka" browaru piwoteka czyli owsianego stouta z laktoza i kawa, moze z dodatkiem jakis przypraw w stylu winter.
    Potrzebuje od was konstruktywnch rad co zrobic alby nie spieprzyc piwa bo samo zrobienie stouta to nie jest jakis wielki wyczyn. chodzi mi bardziej o niuanse smakowe. moze ktos juz takie wynalazki robil i moze sie podzielic spostrzezeniami
    Mam do was pare pytan:
    Zaczernienie piwa - widzialem gdzies chyba na jakims blogu kopyra ze mozna przegotowac palony slod i tym samym dac ladna barwe stoutowi,
    Kiedy dodac kawe - czy podczas zagotowania brwkitu, na buzliwej czy na cichej. podobno mozna zakwasic piwo kawa
    Bo laktoze to raczej na cichej...

    Jestem otwarty na wszelkie rady i pomysly

    Pozdrawiam

  • #2
    Raczej z laktozą i kawą szedłbym odwrotnie - laktoza pod koniec gotowania, a kawa na cichą.

    Comment


    • #3
      Dokładnie tak z laktozą i kawą choć kawę można dać do studzenia jak jeszcze mocno gorące, też ładnie da "kawowość". Wtedy po chłodzeniu trzeba jeszcze raz zdekantować aby nie fermentować z kawą.

      Ze słodem palonym w stoutach jest tak, że powinien dać kolor ale nie powinien dać paloności.
      Osiąga się ten efekt dając słód barwiący lub palony jęczmień pod koniec zacierania.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Working...
      X