Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pomoc przy Pale Ale

    Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

    Zasyp:

    Słód pilzneński 4 kg
    Słód monachijski 1 kg

    Chmiele:

    Lubelski 50 g
    Marynka 50 g


    Drożdże:

    US-05

    Zacieranie:

    50*C 10 min
    65*C 30 min
    72*C 30 min

    Gotowanie:

    Lubelski 35 g 60 min
    Marynka 50g 10 min



    Zmienilibyście coś w tym przepisie?
    Chodzi mi tutaj o poprawność:

    Zacierania
    czy potrzebna jest przerwa białkowa?
    czas poszczególnych okienek temperaturowych

    Chmielenia
    czy lubelski na goryczkę to dobry pomysł?
    czy chmielenie na whirpool tez dołączyć?



    Dziękuje z góry!






  • #2
    Cześć, lubleski ma mało alfakwasów więc za wiele goryczki nie da. Raczej zamiana miejscami marynki i lubelskiego i ich ilości, część lubelskiego na whirlpool byłby dobrym krokiem.

    Jeśli to pierwsze piwo nie kombinuj za wiele, rób pomiary i zrób kilka razy po drodze zacierania próbę jodową, może się okazać że nie będziesz już miał skrobii do drugiej przerwy temp. Tj. dekstrynującej.

    Na mój gust pierwszą przerwę scukrzającą można skrócić nieco. Białkową bym odpyścił na pierwszym piwie.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment


    • #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Cześć, lubleski ma mało alfakwasów więc za wiele goryczki nie da. Raczej zamiana miejscami marynki i lubelskiego i ich ilości, część lubelskiego na whirlpool byłby dobrym krokiem.

      Jeśli to pierwsze piwo nie kombinuj za wiele, rób pomiary i zrób kilka razy po drodze zacierania próbę jodową, może się okazać że nie będziesz już miał skrobii do drugiej przerwy temp. Tj. dekstrynującej.

      Na mój gust pierwszą przerwę scukrzającą można skrócić nieco. Białkową bym odpyścił na pierwszym piwie.
      Chmielenie może pójść następująco:

      35 maryna na 60 min
      50 lubelski na 10 min
      15 maryna na whirpool?

      Comment

      Working...
      X