Zakażenie czy dalsza fermentacja?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Heisenberg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2025.06
    • 2

Zakażenie czy dalsza fermentacja?

Cześć wszystkim
    Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10, końcowe 3). Na zimną fermentację piwo przeniosłem do piwnicy, gdzie mam temperaturę 16 stopni. Po 2 dniach zobaczyłem, że zebrał się gaz - wydęło pokrywkę. I teraz moje pytanie, czy tak ma być? Czy podczas przelewania mogłem nadkazić piwo? Wszystko dezynfekowane OXI. Nie wiem też czy dobrze zrobiłem, ale jak otworzyłem wtedy fermentor żeby upuscić gaz, dodałem Chmiel SAAZki w postaci grantulatu. Na powierzchni powstała lekka pianka - zdjęcie z wczoraj, po 5 dniach na cichej znowu upuszczałem gaz.

Attached Files
  • SwinskiRyjek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🍼
    • 2014.06
    • 36

Lookin good. Wg mnie wizualnie jest ok.
    Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)

https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
    https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele

Comment

• Heisenberg
      Heisenberg commented
      Editing a comment
      Z dnia na dzień coraz mniej gazu, sprawdzę jeszcze jutro BLG, czy zeszło jeszcze poniżej 3 po 7 dniach od ostatniego pomiaru - jeśli nie to myślę, żeby zlewać w takim razie

Related Topics

Collapse

• Kamil97
    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
    Kamil97
    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
    2023-04-05, 17:59
  • krzysztoft
    fermentacja burzliwa czy zakażenie?
    krzysztoft
    Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
    2019-04-01, 01:18
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 15:46
  • RomaNzRumunii
    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
    2022-01-25, 17:05
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...