Cześć wszystkim 
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10, końcowe 3). Na zimną fermentację piwo przeniosłem do piwnicy, gdzie mam temperaturę 16 stopni. Po 2 dniach zobaczyłem, że zebrał się gaz - wydęło pokrywkę. I teraz moje pytanie, czy tak ma być? Czy podczas przelewania mogłem nadkazić piwo? Wszystko dezynfekowane OXI. Nie wiem też czy dobrze zrobiłem, ale jak otworzyłem wtedy fermentor żeby upuscić gaz, dodałem Chmiel SAAZki w postaci grantulatu. Na powierzchni powstała lekka pianka - zdjęcie z wczoraj, po 5 dniach na cichej znowu upuszczałem gaz.

Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10, końcowe 3). Na zimną fermentację piwo przeniosłem do piwnicy, gdzie mam temperaturę 16 stopni. Po 2 dniach zobaczyłem, że zebrał się gaz - wydęło pokrywkę. I teraz moje pytanie, czy tak ma być? Czy podczas przelewania mogłem nadkazić piwo? Wszystko dezynfekowane OXI. Nie wiem też czy dobrze zrobiłem, ale jak otworzyłem wtedy fermentor żeby upuscić gaz, dodałem Chmiel SAAZki w postaci grantulatu. Na powierzchni powstała lekka pianka - zdjęcie z wczoraj, po 5 dniach na cichej znowu upuszczałem gaz.
Comment