
Dezynfekcja fermentatora
Collapse
X
-
Miałem podobny problem: po prawie 2 latach nieużywania sprzętu zauważyłem na fermentatorze pleść. Dobrze go wymyłem i potraktowałem - standardowo - ACE i... nic więcej. Zrobiłem już 3 warki, jest ok. Dziś warzę robię czwartą -
Przesada. Kret się nie nadaje, gdyż jego przeznaczenie jest inne - ma rozpuszczać twarde osady, więc składa się głównie z wodorotlenku sodu. Wodorotlenek sodu nie jest dobrym środkiem dezynfekcyjnym.
Fermentor należy porządnie umyć i zdezynfekować normalnie, czyli jakimś środkiem, wydzielającym chlor lub tlen jednoatomowy. Najlepiej dezynfekować po użyciu i przed następnym użyciem. I porządnie wypłukać za kazdym razem. Rysy zagrożeniem nie są, bo nie ma takiego organizmu, który umie schować się za plastik i wytrzymać porcję chloru.Leave a comment:
-
czy nie przesadzacie z tymi rysami ??
Ja mam 4 nowe wiadra z BA i w każdym są na dnie większe lub mniejsze ostre nie zeszlifowane "wylewki" po formie - ostre jak diabli - w jednym wiadrze można palca przeciąć.
Zrobiłem z 10 warek i nie mam problemów.
Może to za mało doświadczenia, ale jak dezynfekujesz wiadra to i w rysach środek ubije bakterie.Leave a comment:
-
Zdecydowanie zamawiać nowy. Niby można dezynfekować, kretem czy czymś w tym guście, ale lepiej kupić nowy i mieć spokój. A ten porządnie wyszorować i masz pojemnik na słód, czy jakieś pierdółki.Leave a comment:
-
Krecisko? Aż tak ostro?
Po takim Krecie solidne płukanie wystarczy? Nie chciałbym przesadzić w drugą strone, ale spróbuje. Dzięki za rade.Leave a comment:
-
Dezynfekcja fermentatora
Wstyd sie przyznać ale mocno zaniedbałem sprzęt do robienia piwa. Niezbyt dokładnie wymyłem po ostatniej warce fermentator i pojawiła się w nim pleśn. Dno fermentatora jest troszke zarysyowane.
I tu pytanie do was: czy da rade to w 100% zdezyfekować? Kąpiel w ACE i później oxi załątwi sprawe czy zamawiać nowy pojemnik?Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Jestem nowy i nie wiem czy dobrze mnie przyjmiecie i czy dam sobie radę wśród starych wyjadaczy jak Wy?
-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
-
W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie. Nowe otwarcie miało miejsce...
-
Channel: Czechy
-
-
Orzechowy Stout z alko 6.0% (z laktozą).
Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - ciemny brąz z refleksjami rubinowymi.
Aromat - orzechowy, kukułki, słodko, lekki likier kawowy.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Szkocja
2024-03-12, 15:54 -
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: