Dezynfekcja fermentatora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mj_p
    replied
    Miałem podobny problem: po prawie 2 latach nieużywania sprzętu zauważyłem na fermentatorze pleść. Dobrze go wymyłem i potraktowałem - standardowo - ACE i... nic więcej. Zrobiłem już 3 warki, jest ok. Dziś warzę robię czwartą

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Przesada. Kret się nie nadaje, gdyż jego przeznaczenie jest inne - ma rozpuszczać twarde osady, więc składa się głównie z wodorotlenku sodu. Wodorotlenek sodu nie jest dobrym środkiem dezynfekcyjnym.

    Fermentor należy porządnie umyć i zdezynfekować normalnie, czyli jakimś środkiem, wydzielającym chlor lub tlen jednoatomowy. Najlepiej dezynfekować po użyciu i przed następnym użyciem. I porządnie wypłukać za kazdym razem. Rysy zagrożeniem nie są, bo nie ma takiego organizmu, który umie schować się za plastik i wytrzymać porcję chloru.

    Leave a comment:


  • longmen
    replied
    czy nie przesadzacie z tymi rysami ??
    Ja mam 4 nowe wiadra z BA i w każdym są na dnie większe lub mniejsze ostre nie zeszlifowane "wylewki" po formie - ostre jak diabli - w jednym wiadrze można palca przeciąć.
    Zrobiłem z 10 warek i nie mam problemów.
    Może to za mało doświadczenia, ale jak dezynfekujesz wiadra to i w rysach środek ubije bakterie.

    Leave a comment:


  • jacekan
    replied
    Pleśń to nie koniec świata, wrzątek, Ace, Piro itp i po zmartwieniu. Jednak rysa to inna sprawa, to miejsce, które zawsze może sprawiać problemy. Niestety bałbym się używać tego wiadra ponownie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2013-01-04, 21:37.

    Leave a comment:


  • Mason
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenickie
    I tu pytanie do was: czy da rade to w 100% zdezyfekować? Kąpiel w ACE i później oxi załątwi sprawe czy zamawiać nowy pojemnik?
    Zdecydowanie zamawiać nowy. Niby można dezynfekować, kretem czy czymś w tym guście, ale lepiej kupić nowy i mieć spokój. A ten porządnie wyszorować i masz pojemnik na słód, czy jakieś pierdółki.

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Porządne płukanie to mus.

    Ale lepiej kup nowy. Nie majątek.

    Leave a comment:


  • kenickie
    replied
    Krecisko? Aż tak ostro?
    Po takim Krecie solidne płukanie wystarczy? Nie chciałbym przesadzić w drugą strone, ale spróbuje. Dzięki za rade.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Krecisko pomoże, ale pomyśl o nowym

    Leave a comment:


  • kenickie
    utworzył/a temat Dezynfekcja fermentatora

    Dezynfekcja fermentatora

    Wstyd sie przyznać ale mocno zaniedbałem sprzęt do robienia piwa. Niezbyt dokładnie wymyłem po ostatniej warce fermentator i pojawiła się w nim pleśn. Dno fermentatora jest troszke zarysyowane.
    I tu pytanie do was: czy da rade to w 100% zdezyfekować? Kąpiel w ACE i później oxi załątwi sprawe czy zamawiać nowy pojemnik?

Related Topics

Collapse

  • zythumVanPurzWarzywo
    czy dam radę?
    zythumVanPurzWarzywo
    Jestem nowy i nie wiem czy dobrze mnie przyjmiecie i czy dam sobie radę wśród starych wyjadaczy jak Wy?
    2024-12-24, 19:03
  • kaczka116
    Cześć Brat!, Dam Radę!
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2020-08-24, 12:37
  • heckler
    Brno-Veveří, Hrnčířská 813/23, Minipivovar Fénix
    heckler
    W sumie można napisać że jest to najnowszy browar w Brnie, ale jak większość piwoszy wie jest to stary browar Magistr, który swoją działalność zakończył w 2018 roku.
    Obecnie browar ma nowych właścicieli i chyba najlepszego sladka w Brnie. Nowe otwarcie miało miejsce...
    2025-06-25, 08:41
  • Javox
    BrewDog, Cake Cartel
    Javox
    Orzechowy​ Stout z alko 6.0% (z laktozą).

    Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - ciemny brąz z refleksjami rubinowymi.
    Aromat - orzechowy, kukułki, słodko, lekki likier kawowy.
    Smak - słodkawe,...
    2024-03-12, 15:54
  • RomaNzRumunii
    Pierwszy brewkit fermentacja cicha
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
    2021-01-25, 21:25
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...