dlaczego 20L

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    dlaczego 20L

    tak się zastanawiałem dlaczego akurat się przyjeło, że wszyscy domowa warzą 20L. Skąd się to wzięło? czemu nie 10 albo 30?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Nie wszyscy ja warzę 25l
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19326

      #3
      Nie wszyscy! Wszystko zależy jakim garnkiem (jakiej pojemności) się dysponuje. Fermentory mają taką a nie inną pojemność (28 - 33 l), więc bezpiecznie (uwzględniając drożdże) jest uwarzyc 20 - 25 litrów.

      Comment

      • polisholsby
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 57

        #4
        A można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13965

          #5
          A warz sobie ile chcesz. Może być i 5 litrów

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10846

            #6
            Tylko warzenie 20l to taka stara piwowarska tradycja, coś ekstra
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • polisholsby
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.03
              • 57

              #7
              dziękuję za szybkie odpowiedzi .

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                Tylko warzenie 20l to taka stara piwowarska tradycja, coś ekstra
                Warzenie piwa w domu to jest stara słowiańska tradycja, ale warka 20 litrowa?
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13965

                  #9
                  20-litrowa to jest nowa świecka tradycja.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • gwzd
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2012.01
                    • 622

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
                    A można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.
                    Odechce Ci się warzenia mniejszych ilości po pierwszej warce z zacieraniem

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
                      A można mniej? 10L, w ten sposób moża częsciej zmieniać style, zwłaszcza na początku drogi kiedy człowiek dopiero się uczy.
                      Na 10 czy 20 litrów tyle samo czasu trzeba poświęcić na warzenie więc ekonomiczniej wychodzi wieksza ilość.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13965

                        #12
                        Nie zgodzę się z tym, że tyle samo. Tylko część etapów trwa tyle samo. Przecież mniejsza porcja brzeczki szybciej się zagotuje. Poza tym mniej czasu zajmie rozlew

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

                          #13
                          A można warzyć 10 litrów i przeprowadzać fermentację w standardowych 30 litrowych pojemnikach?
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #14
                            Przez jakiś czas praktykowałem warzenie 7-litrowych warek, później odpuściłem, bo roboty niemal tyle samo co przy 20 litrach a piwa dużo mniej... Do fermentacji takich małych objętości fajne są wiaderka "do mieszania farb" z Castoramy 10 lub 15 litrów. Mają atest do spożywki

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #15
                              A ja przez cały czas czytam i słyszę, że w domowym piwowarstwie nie chodzi o koszta tylko o przyjemność

                              Ja warzę dla doświadczenia i eksperymentu. Warki 10 L były dla mnie najsensowniejsze i do dzisiaj żałuję, że przeszedłem na 20 L. Warzyć to ja mogę ale kto to ma wypić?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                                dadek
                                Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                                2022-10-30, 21:12
                              • Pancernik
                                Niemcy, Bayreuth, St.Nikolausstrasse 25, Becher Bräu
                                Pancernik
                                Podobno to najstarszy browar restauracyjny w Bejrucie .
                                Sympatyczny nieduży trochę dziwny budynek, położony poza głównym szlakiem turystycznym miasta (w zasadzie na uboczu).
                                W tej okolicy Niemcy nie wyglądają na kraj zamożności i porządku, czasem widać śmieci, czasem cuchnie...
                                2025-06-30, 12:23
                              • ART
                                ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
                                ART
                                Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
                                Peated Foreign Extra Stout

                                7,5 ABV / 19 P

                                Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

                                ----------------------------------------

                                ...
                                2025-06-08, 11:34
                              • ART
                                Nepo, 10th Anniversary Imperial Stout
                                ART
                                Double Coconut & Chocolate Double Pastry Imperial Stout

                                Jest laktoza, są kokosy, jest kakaowiec, są dodatki z magicznej szafy.
                                Ale nie ma diacetylu ani dmsu. Wygląda właściwie.

                                Mocny słodki, przearomatyzowany alko-ulepek, pewnie przez to double x wszystko. 0,5l
                                ...
                                2025-05-12, 07:53
                              • ART
                                Katowice, Tadeusza Kościuszki 5, Serwis Cafe&Pub
                                ART
                                Jakieś trąby wpadły na pomysł połączenia serwisu/sklepu rowerowego z barem.

                                Pomysł bardzo dobry! Pochwalam! A dlaczego trąby?

                                Bo miejscówka serwisu/sklepu z dopiskiem Cafe&Pub ma wejście na rogu Konopnickiej / Kościuszki i wisi na drzwiach kartka że w soboty i niedziele...
                                2025-04-30, 19:49
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...