Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwszy brewkit fermentacja cicha
Collapse
X
-
-
-
Cztery gramy cukru na butelkę półlitrową to za dużo. Ja daję dwa, w porywach do dwóch i pół.
Leave a comment:
-
-
Ok to przenoszę do spiżarki, tam mam 16-18 stopni, do refermentacji chciałem po prostu nasypać po 4 gramy cukru do butelki. Nie mam drugiego fermentora, żeby zlać na cichą i później dosłodzić syropem z wody i cukru, dzięki za odpowiedz, pozdrawiam
Leave a comment:
-
-
Lejąc do butelek przez kranik możesz zaciągnąć drożdże, jak chcesz dodać środka do refermentacji?
ps przenieś w to chłodniejsze miejsce
Leave a comment:
-
-
Dzięki za odpowiedź, wiem, że zamiast cukru lepiej użyć ekstraktu ale powiem szczerze, że i tak już przekroczyłem budżet i nie chciałem więcej wydawać, pewnie przy kolejnej warce się skuszę. Drożdze dodałem do takiej temp. bo brzeczka strasznie długo stygła a drożdze już były zadane do szklanki z wodą od dwóch godzin, więc bałem się, że za długo, teraz już wiem, że najpierw studzenie brzeczki, później uwalnianie drożdzy w szklance, człowiek uczy się na błędach ☺ Rozlew chcę zrobić prosto z tego fermentatora bo ma kranik. Butelki w większości po grolschu, jak nie starczy wspomogę się pet, chociaż wolałbym uniknąć. Może się ktoś wypowiedzieć co do tej temperatury w pomieszczeniu, przenosić czy zostawić tam gdzie stoi?
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam serdecznie.Last edited by RomaNzRumunii; 25-01-2021, 21:59.
Leave a comment:
-
-
Możesz zostawić w wiadrze na dłużej. Dodanie drożdży w zbyt wysokiej temp. Cukier do fermentacji to ZŁO. W jaki sposób chcesz przeprowadzic rozlew do butelek?
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Pierwszy brewkit fermentacja cicha
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów z forum mam wątpliwości. Chodzi o fermentację cichą, wielu zaleca przelać do drugiego fermentatora po burzliwej, inni zlewać po burzliwej do butelek na dofermentowanie. Czy mogę z racji braku drugiego fermentatora zostawić po burzliwej w tym fermentatorze z drożdzami na cichą a po 2-3 tygodniach butelkować czy raczej radzicie butelkować zaraz po burzliwej. Z racji swojej świadomości co do własnego amatorstwa ? nie chciałbym ryzykować przelewania do innego naczynia, czyszczenia fermentatora i zlewania do niego spowrotem bo z tego co wyczytałem niepotrzebnie może się napowietrzyć no i ryzyko infekcji.
Warkę wystartowałem wczoraj z brewkitu coopers lager
drożdze z zestawu
1kg cukru rozpuszczone i zagotowane 10-15 minut z ekstraktem
temperatura uwalniania drożdzy 25 (nie wiem czy nie popełniłem błędu bo niestety zamieszałem je dość konkretnie a dzisiaj doczytałem, że nie powinno się mieszać)
temperatura brzeczki w momencie dodawania drożdży 26
wszystko wymyte porządnie płynem do naczyń i wypłukane następnie wyparzone wrzątkiem
Dzisiaj po 24h coś bulgocze ale nie za mocno, piana na jakiś 1-1,5cm, temperatura brzeczki 21, pomieszczenia 19, na dnie już po paru godzinach zrobił się osad, chyba drożdzy, myślicie, że wszystko ok? Mam możliwość wstawić do pomieszczenia o temp. 16-18 stopni, będzie lepiej czy nie kombinować za bardzo?
Z góry dziękuję, jeśli ktoś zechce coś doradzić początkującemu koledze, pozdrawiam wszystkich z forum, udanych warekLast edited by RomaNzRumunii; 25-01-2021, 20:26.Tagi: brak
-
Leave a comment: