Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentacja i temperatura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Fermentacja i temperatura

    Witam.
    Mam taką sprawę - dysponuję dwoma pomieszczeniami - mieszkaniem i piwnicą (wieżowiec).
    I teraz tak - w domu temperatura otoczenia to ok 22-23 st. W piwnicy mam 15.

    I teraz co proponujecie dla fermentacji i leżakowania dla górnych piw?

    Co mam zrobić by uwarzyć coś z dolnofermentacyjnych piw? Lodówka w piwnicy? Bo w sumie 230V jest ale musiałbym z tym "pokombinować"
    Xbrowar ;)

  • #2
    Zaczynaj fermentację górniaków w piwnicy a wykańczaj w mieszkaniu.
    Jak dobrze schłodzisz brzeczkę (np. w lodówce) i zaizolujesz fermentor + jakieś wkłady z lodem to spokojnie zrobisz lagera w piwnicy.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment


    • #3
      Dlaczego mam zakańczać w mieszkaniu? Teraz robię 2 warkę AIPA i robię tak: fermentacja burzliwa i cicha w mieszkaniu, parę dni refermentacji w butelkach też i potem do piwnicy na dłuższe.

      A co do tych wkładów to chyba jakiś pojemnik. No i pytanie co ile to wymieniać. Bo nie chce mi się co godzinę latać.
      Xbrowar ;)

      Comment


      • #4
        Pod koniec fermentacji dobrze podnieść temperaturę żeby drożdże po sobie posprzątały. A w temperaturze 15 stopni wyjdzie czystsze w smaku piwo.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        Working...
        X