Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentator a osady

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Fermentator a osady

    Witam, w fermentatorach po wielu warkach pojawił się osad na ściankach. Pytanie: czy to może zakazić piwo lub w jakiś inny sposób niekorzystnie na nie wpłynąć? Czy wymieniacie na nowy w takim wypadku jak mój? Pozdrawiam
    Attached Files

  • #2
    Możesz raz na jakiś czas dać szklankę wybielacza i zalać cały fermentor gorącą wodą. Jeśli po wybielaczu coś jeszcze zostanie, to się nie martw. Ja myję wiadra w zmywarce i nie mam przebarwień.

    Comment


    • #3
      Dzięki za odpowiedź. Czyli takie przebarwienie nie będzie miało wpływu na brzeczkę? Ewentualne zakażenia itp.?

      Comment


      • #4
        Nie. Używając PBW, nadwęglanu(oxi) lub podchlorynu(wybielacz) pozbywasz się biofilmu i fermentor możesz uznać za idealnie wymyty. Potem tylko dezynfekcja(starsan).

        Comment


        • #5
          Dzięki

          Comment


          • #6
            Tak jak kolega powyzej napisal, zrob 1-2% roztwor Ace z goraca woda, zostaw na godzine, a potem porzednie wymyj. Bedzie nowka funkiel
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment


            • #7
              Dzięki!

              Comment

              Working...
              X