Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #46
    I co, już wypróbowywałeś tą swoją nową lodówkę fermentacyjną?
    Jestem ciekaw, jak ona trzyma w środku odpowiednią temperaturę.
    Ja nie mam takiej skrzyni, więc będę robił moją "lodóweczkę" całkowicie ze styriopianu.
    Chciałem użyć również styroduru, ale po pierwsze jest on 6-krotnie droższy od styropianu, a po drugie wcale lepiej nie izoluje (tak mi powiedział facet w Leroy Merlin).
    "All the good things for those who wait"

    Comment


    • #47
      Przy 5 kg wkładów trzyma temperature 12 stopni przez 24 godziny. Teraz spróbuję z 4x 1,5l butelka. Chcę osiągnąć 5-7 stopni przez min. 36h bez wymiany.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment


      • #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        Przy 5 kg wkładów trzyma temperature 12 stopni przez 24 godziny. Teraz spróbuję z 4x 1,5l butelka. Chcę osiągnąć 5-7 stopni przez min. 36h bez wymiany.
        Ja to mam zamiar używać tylko butelek 1,5-litrowych z zamarzniętą wodą.
        Ale myślę, że 10 stopni dla lagera to wystarczająca temperatura. 5-7 stopni to chyba dla nielicznej ilości szczepów drożdży?
        "All the good things for those who wait"

        Comment


        • #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
          Ja to mam zamiar używać tylko butelek 1,5-litrowych z zamarzniętą wodą....
          Trzeba uważać. Zdarzyło mi się, że taka butelka pękła w zamrażarce. Pęknięcia nie zauważyłem (wszystko było twarde ) i wsadziłem do mojej "lodówki".
          No i była powódź.
          N 50°58'47,9"
          E 20°50'34,7"

          Comment


          • #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rozbor
            Trzeba uważać. Zdarzyło mi się, że taka butelka pękła w zamrażarce. Pęknięcia nie zauważyłem (wszystko było twarde ) i wsadziłem do mojej "lodówki".
            No i była powódź.
            Nie ma chyba co przesadzać. Jak jedna pęknie, to najwyżej trochę się rozleje w lodóweczce. Wytrze się ścierką i bedzie OK. Nieprawdaż?
            "All the good things for those who wait"

            Comment


            • #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
              Nie ma chyba co przesadzać. Jak jedna pęknie, to najwyżej trochę się rozleje w lodóweczce. Wytrze się ścierką i bedzie OK. Nieprawdaż?
              No u mnie była to butelka 2l, z lodówki wyciekło i rozlało się po podłodze. Trochę kłopotu było.
              N 50°58'47,9"
              E 20°50'34,7"

              Comment


              • #52
                Moja lodóweczka jest super! Wracam sobie do domu, na termometrze pokojowym skali zabrakło, zatem jest powyżej 30 stopni, a temperatura brzeczki... 18! A butelki po wodzie mineralnej zamrożonej zapodanej tam rano jeszcze się nawet do końca nie rozmroziły
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment


                • #53
                  Znalazłem na allegro (http://allegro.pl/item125437196_term...troniczny.html) idelany do takiej lodóweczki termometr (nie wiem czy tego jeszcze nie było, ale tak się mi on spodobał, ze polecam go od razu innym). Jego główną zaletą jest dowolne definiowanie progów alarmowych (górnego i dolnego). Jeśli temperatura spadnie poniżej np. 19C lub wzrośnie powyżej np. 20C włącza się dość głośny alarm. Ma sondę pomiarową na dość długim kabelku (umieściłem ją w rurce z kwasówki, żeby nie było problemu z myciem i dezynfekcją). Własnie go wstawiłem do mojej styropianowej lodóweczki i jest idalnie, w końcu nie muszę biegać aby co jakiś czas sprawdzać temperaturę. Polecam wszystkim, za 15pln nie opłaca się składać i lutować swojego termometru.

                  Comment


                  • #54
                    przejrzałem cały wątek i rzucił mi się do głowy pomysł - jeśli ktoś go realizował to chętnie proszę o odesłanie mnie do odpowiedniego wątku.

                    w trakcie fermentacji:
                    1. chłodnica zanurzona w fermentatorze
                    2. pompka akwarystyczna przelewająca wodę przez chłodnicę z/do zbiornika zewnętrznego, np. jakiegoś garnka
                    3. zbiornik wody, np. garnek, do którego co jakiś czas wrzucamy lód czy PETy zamrożone, w celu utrzymania "na oko" zimnego czynnika chłodzącego, czyli wodę.
                    4. jakiś układ sterujący, włączający pompkę gdy temperatura robi się za wysoka (w innych celach używam sterownika do podgrzewania obiektu do określonej temperatury ale może coś podobnego istnieje i może pilnować, żeby temperatura była odpowiednio niska a przy oakzji może kosztowac grosze).

                    wg mnie ew. plusy czegoś takiego:
                    1. temperatura zawsze w zadanych przez nas zakresie
                    2. bardziej efektywne chłodzenie zawartości fermentatora, a tym samym można uzyskać niższą temperaturę (to chyba istotne do dolnej fermentacji w lato)

                    Jeśli ktoś zrobił już coś podobnego, to proszę o info - muszę schłodzić fermentator a nie chcę narobić błedó i ksoztów przed pierwszą fermentacją (jak spodoba mi się warzenie to pewnie będę musiał i tak taką pseudoinstalację zrobić.)

                    Comment


                    • #55
                      I ja się mogę pochwalić swoją "lodóweczką":

                      Click image for larger version

Name:	obraz1.jpg
Views:	1
Size:	55,8 KB
ID:	2025642Click image for larger version

Name:	obraz2.jpg
Views:	1
Size:	51,4 KB
ID:	2025643Click image for larger version

Name:	obraz3.jpg
Views:	1
Size:	61,4 KB
ID:	2025644

                      wymiary zewnętrzny: 60cm x 70cm x 50cm
                      wymiary wewnętrzne: 50cm x 50cm x 40cm
                      (wchodzi spokojnie fermentator z rurką fermentacyjną + 4 pety 1.5l)

                      Wersja full wypas, czyli można sprawdzając temperaturę tylko wyjąć "zatyczkę" w jednym z boków lub zdjąć tylko górne pokrywy (są 2) do wymiany petów lub zdjąć górę i boki, jak się chce gdzieś przenieść fermentator a nie chce się go dźwigać przez górną krawędź..

                      Wczoraj wieczorem po nastawieniu nowej brzeczki, która bez dodatkowego ochłodzenia miałaby 27stopni (wg wskazań termometru naklejonego na fermentator, przy poprzednim warzeniu taka była temperatura i burzliwa trwałą 2 dni), po włożeniu wieczorem 2 petów 1.5l temperatura do rana zeszła do 24stopni, dziś włożyłem 4 pety 1.5l i po godzinie temperatura była 20stopni. dziś podjadę czy nie spadła za bardzo ;-)

                      Konstrukcja prosta jak konstrukcja cepa, materiały potrzebne:
                      - 6 kawałków styropianu 50cmx100cm o grubości 5cm,
                      - 2 rolki taśmy bezbarwnej 66mx50mm (niekoniecznie aż tyle, ja po prostu zabezpieczyłem każdą płytę styropianową taśmą, żeby nic się nie sypało)

                      Płyty styropianowe obcinamy na rozmiar 50cmx60cm (czyli po jednym cięciu na płytę) i odpowiednio składamy 6 płyt 50x60 + przydadzą się 2 odpady 50cmx40cm, jako podwojenie spodu i pokrywy górnej, żeby dodatkowo uszczelnić.
                      Jak ktoś chce to mogę to rozrysować, gdzieś mam "szkice" projektowe ;-)
                      Sklejając je taśmą bezbarwną, ja dodatkowo okleiłem dokładnie każdą płytę taśmą (dlatego zużyłem aż 2 rolki taśmy), żeby nie fruwały kulki styropianu jak również żeby dzieci nie odkryły, jak to fajnie "skrobie się" styropian i nie zdemontowały mi lodóweczki do zabawy ;-)

                      A ja teraz się zastanawiam, czy jakoś nie dałoby się tego przystosować do robienia dolnej fermentacji w lato, ale chyba do tego potrzebna by było jakieś aktywne chłodzenie.

                      Comment


                      • #56
                        Widzę, że fermentor stoi w pokoju. Więc po co ta "lodówka"?

                        Jaką masz tam temp. w pomieszczeniu?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment


                        • #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Widzę, że fermentor stoi w pokoju. Więc po co ta "lodówka"?
                          Jaką masz tam temp. w pomieszczeniu?
                          Stoi w kuchni, gdzie temperatura jest dosyć wysoka - w czasie poprzedniej burzliwej termometr na fermentatorze wskazywał 27 stopni i burzliwa trwała 2 dni lub nawet krócej, sprawdzałem raz dziennie:
                          1. niedziela wieczór - nastawienie,
                          2. poniedziałek wieczór - piana buzuje aż miło
                          3. wtorek wieczór - po burzliwej (3.5Blg)

                          Opis pierwszej warki: http://browar.biz/forum/showthread.php?t=77979
                          Sam pisałeś że można butelkować ;-)
                          Last edited by cyb; 07-04-2008, 12:19.

                          Comment


                          • #58
                            Czy ktoś próbował w takiej "lodóweczce" zrobić piwo dolnej fermentacji?

                            Dziś rano włożyłem 4 pety 1.5 l i teraz temperatura jest na poziomie 16-17 stopni (rozhermetyzowałem trochę, żeby wrócić do 20tu).
                            Więc może przy większej ilości petów np.8 dałoby się zejść do wymaganych 12tu...

                            Czy ktoś robił takie próby?

                            Comment


                            • #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czy ktoś próbował w takiej "lodóweczce" zrobić piwo dolnej fermentacji?
                              znalazłem odpowiedź, jakby ktoś w przyszłości szukał:
                              http://www.browar.biz/artykuly.php?id=114

                              "W swojej chłodni zbudowanej ze styropianu o grubości 10cm (na budowie dostałem jako odpadki) dobrze uszczelnionej pianką mogę schłodzić fermentor z 20-litrową zawartością i utrzymać temp. poniżej 5°C przy wymianie 4 wkładów co 12h."

                              Comment


                              • #60
                                Witam. Nie wiem czy już był taki pomysł. Co powiecie jeśli wnętrze lodówki ze styropianu oklei się folią aluminiową? Być może poprawi to właściwości takiej lodówki?

                                Comment

                                Working...
                                X