Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika martinezo Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam. Nie wiem czy już był taki pomysł. Co powiecie jeśli wnętrze lodówki ze styropianu oklei się folią aluminiową? Być może poprawi to właściwości takiej lodówki?
    troche poprawi - tylko czy jest to potrzebne?
    ja teraz mam na cichej 20 litrow piwa i chlodze to 1 petem 1.5l, wymienianym co 24 h
    temperatua waha sie miedzy 18 a 20 stopni, mimo ze styropian dosyc cienki (5cm)

    Comment


    • #62
      Mam pytanie do użytkowników takiej "chłodni" oraz termometrów rejestrujących, albo po prostu do kogoś o większym doświadczeniu...
      Wczoraj uczyniłem własne "iglo" i trwają testy "na sucho". Jeżeli temperatura wewnątrz "chłodni" wynosi 10*C to ile bedzie miała fermentująca brzeczka? Domyślam się że ok. 2*C więcej, ale może się mylę? Oczywiście mówimy o lagerze, jeżeli to ma znaczenie.
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment


      • #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Mam pytanie do użytkowników takiej "chłodni" oraz termometrów rejestrujących, albo po prostu do kogoś o większym doświadczeniu...
        Wczoraj uczyniłem własne "iglo" i trwają testy "na sucho". Jeżeli temperatura wewnątrz "chłodni" wynosi 10*C to ile bedzie miała fermentująca brzeczka? Domyślam się że ok. 2*C więcej, ale może się mylę? Oczywiście mówimy o lagerze, jeżeli to ma znaczenie.
        Witam,

        Ja niedawno też uczyniłem swoją lodóweczkę. Testy przeprowadzałem w środowisku produkcyjnym na 14l brzeczki.

        Początkowo zwykły termometr położyłem na fermentorze i schładzałem 4 wkładami do lodówki turystycznej. Termometr pokazywał 16'C więc stawiałem, że piwko ma ok 17'C, jednak ta fermentacja przebiegała nieco za cicho jak na burzliwą. Pobiegłem do sklepu i kupiłem termometr z sondą. Wyparzyłem sondę i wrzuciłem piwka: temperatura cieczy 10'C O_o. Byłem w lekkim szoku.

        W skrócie, wszystko zależy od tego, w którym miejscu umieścisz termometr

        Comment


        • #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Diplo Wyświetlenie odpowiedzi
          W skrócie, wszystko zależy od tego, w którym miejscu umieścisz termometr
          To chyba logiczne, że jak chcesz zmierzyć temperaturę fermentacji to musisz umieścić czujnik w piwie...

          Comment


          • #65
            Pozwolę sobie odświeżyć dyskusję bo na jednym z innych wątków pojawił się pomysł na wykorzystanie lodówki turystycznej (wyłączonej lub zepsutej - chodzi tylko o izolację) do zacierania "na lenia".

            Po szybkim sprawdzeniu cen np. tu:
            http://www.allegro.pl/item516297855_...e_grzanie.html

            wychodzi na to, że można mieć całkiem przyzwoity fermentor, który będzie utrzymywał stałą temperaturę fermentacji bez żadnego kombinowania. Co więcej - ponieważ część lodówek turystycznych również grzeje, tak więc można je stosować przy fermentacji w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest niższa od koniecznej do fermentacji (np. mój garaż). Oczywiście są też większe lodówki (25L na mój gust to może być za mało).

            Czy ktoś wypróbowywał takie rozwiązanie?

            Kuba

            Comment


            • #66
              No tak, ale sobie napisałem. Wątek już istnieje i to na tej samej stronie działu "Sprzęt". Choć niestety wynika z niego, że nikt nie próbował.


              Kuba

              Comment


              • #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
                Choć niestety wynika z niego, że nikt nie próbował.
                Też czekam, aż ktoś spróbuje , śledzę tamten wątek.
                Noszę się z zamiarem kupna takiej lodówki w wersji 2x droższej, ale z utrzymaniem stałej temperatury, ale boję się, że chłodzące powietrze będzie mieszać za bardzo pianą powstającą na wierzchu brzeczki.

                Mam wprawdzie "lodówkę" styropianową, nadaje się do górnej fermentacji latem, ale do dolnej nijak nie da się wykorzystać w moich warunkach.

                Comment


                • #68
                  Przede wszystkim to powietrze moze wprowadzic tam wszystko - to jest po prostu wiatrak, i to dosc glosny. Grzanie jak sadze to po prostu nagrzewnica w torze nadmuchu

                  pzdr
                  flood

                  Comment


                  • #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przede wszystkim to powietrze moze wprowadzic tam wszystko - to jest po prostu wiatrak, i to dosc glosny. Grzanie jak sadze to po prostu nagrzewnica w torze nadmuchu

                    pzdr
                    flood
                    Nie nagrzewnica tylko moduł Peltiera. W zależności od przyłożonego napięcia (biegunowości ) albo grzeje, albo chłodzi. Ale fakt wiatrak jest dość głośny. I zasysa powietrze z zewnątrz.

                    Comment


                    • #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... Po szybkim sprawdzeniu cen np. tu:
                      http://www.allegro.pl/item516297855_...e_grzanie.html ...
                      A może by tak wymontować "chłodnik" z lodówki turystycznej i zamontować go w swoim coldbox'ie- mamy znaczne obniżenie temp. wraz z jej utrzymaniem na stałym poziomie oraz zadowalającą nas wielkość coldbox'a?
                      po prostu mlody_w_fachu
                      - - -
                      gdzieniegdzie znany jako winorobek

                      Comment


                      • #71
                        Ponawiam pytanie, lato w pełni, temperatury z dnia na dzień się zmieniają. Taka lodówka wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. No i mój znajomy posiadający takie urządzenie twierdzi, że nie ma dostarczania zewnętrznego powietrza do środka (w co jestem w stanie uwierzyć), pozostaje więc tylko problem piany.
                        Wychodząc trochę poza temat, czy ktoś z piwowarów używał espumisan lub temu podobne (inne środki zmniejszające napięcie powierzchniowe), żeby się nie pieniło w czasie fermentacji?
                        Wydaje mi się, że byłoby to rozwiązaniem problemu piany w tego typu lodówce, tylko czy da się potem to piwo wypić?
                        Last edited by gniady; 10-06-2009, 20:59.

                        Comment


                        • #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ponawiam pytanie, lato w pełni, temperatury z dnia na dzień się zmieniają. Taka lodówka wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. No i mój znajomy posiadający takie urządzenie twierdzi, że nie ma dostarczania zewnętrznego powietrza do środka (w co jestem w stanie uwierzyć), pozostaje więc tylko problem piany.
                          Wychodząc trochę poza temat, czy ktoś z piwowarów używał espumisan lub temu podobne (inne środki zmniejszające napięcie powierzchniowe), żeby się nie pieniło w czasie fermentacji?
                          Wydaje mi się, że byłoby to rozwiązaniem problemu piany w tego typu lodówce, tylko czy da się potem to piwo wypić?

                          O co chodzi z tą pianą podczas fermentacji???
                          Ja już fermentuję drugą warkę w takiej chłodni ze styropianu i piana mi nie przeszkadza, a mam warki po 26-27 litrów w standardowym fermentatorze i piana nie wychodzi na zewnątrz choć raz dobrze, że była pokrywa to się miała na czym zatrzymać.

                          A i dobrze zrobiona chłodnia to i dolną fermentację można zrobić ja mam styropian 5 cm + 1 PET utrzymuje spokojnie przez 24 godziny temperaturę 18-19C w pomieszczeniu jest 25 C.

                          A jak bym dał 4 Pety po 2 litry spokojnie zejdę do 10 C nawet przy 28-30C w pomieszczeniu.

                          Ważne jest dokładne zrobienie chłodni + no i dobre schłodzenie Peta moje Pety chłodzę do -18C.
                          Last edited by rrc; 22-06-2009, 21:56.

                          Comment


                          • #73
                            W styropianie 5 cm spokojnie można utrzymać nawet 8 C - 3-4 pety z zamrażarki, co jakieś 20-24 godziny, przy temperaturze otoczenia 23C.
                            Polecam - małym nakładem całkiem dobry efekt, trzeba tylko z tymi PETami pilnować. Czasem jak wyjadę to nikt nie pamieta...

                            A co do piany - 24 warki czekałem na to - no i mam - fakt że na pszenicy.
                            Otworzyła zamknięty fermentor i dała dyla.

                            W lodówce elektrycznej, porter na cichej też mi dziś nadął zbiornik - w 8C.

                            pzdr
                            flood

                            Comment


                            • #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rrc Wyświetlenie odpowiedzi
                              O co chodzi z tą pianą podczas fermentacji???
                              Też chciałabym wiedzieć
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment


                              • #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Też chciałabym wiedzieć
                                Jak mniemam o lodówkę turystyczną na prąd. Tam piana mogłaby się dostać do elektryki lub też w inne zakamarki, co nie byłoby pożądane.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Working...
                                X