Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    a tak poważnie to mam lodówkę MPM
    https://www.mediaexpert.pl/agd/lodow...cj-34s-srebrna

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    idzie zima

    Leave a comment:


  • k_s
    replied
    Ja używam małej lodówki wolnostojącej bez zamrażalnika. Fermentor 33l mieści się w niej na styk. Do sieci podłączona jest przez programator czasowy pracujący w cyklu 50:50, ponieważ włączona na stałe ma zbyt niską temperaturę.

    Leave a comment:


  • Krakus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi

    Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
    Ja wymieniam je codziennie wieczorem, zanim się lód całkowicie roztopi. Pozwala to na utrzymanie w miarę stabilnej temperatury. Jeżeli występują jakieś wahania, to rzędu ok. 1, góra 2 st.C. Prowizorka, ale lepsze to niż nic.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krakus Wyświetlenie odpowiedzi
    To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
    Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
    Prowizorka, ale działa.
    Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
    Last edited by ART; 30-12-2020, 17:31.

    Leave a comment:


  • Krakus
    replied
    To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
    Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
    Prowizorka, ale działa.

    Leave a comment:


  • Marwis
    replied
    Właśnie chodzi mi o taką możliwie małą, a drugie chciałbym taką bez agregatu, podobno jest bardzo cicha.

    Leave a comment:


  • radekam
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam.
    Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
    Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
    Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
    Ja używam starej lodówki wyprodukowanj w 1980 r. Do środka wchodzi beczka 50 ltr. Poszukaj po strychach czy garażach wśród znajmoych - może ktoś ma.
    Ta z allegro wydaje się stanowczo za mała.

    Leave a comment:


  • Marwis
    replied
    Witam.
    Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
    Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
    Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Gdyby temat ten czytał posiadacz lodówki Samsung RW33EBSS
    to proszę o zerkniecie do tematu www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97002
    Jest pytanie

    Leave a comment:


  • gwzd
    replied
    7-8 to też nieźle zdam relację, jak uda mi się to zbudować i wstawię pierwszą warkę - pewnie jakoś pod koniec miesiąca.

    Leave a comment:


  • adamlog
    replied
    Tak, ale z wodą w fermenatorze. Przy 4 butelkach 1,5l z zamrożoną wodą udało mi się uzyskać temp. ok 7-8 stopni. Wydaje mi się że osiągnięta temperatura zależy tez od temp w pomieszczeniu w którym stoi chłodnia. Ja robiłem to w mieszkaniu więc temp powiedzmy 22 stopnie. Być może gdyby umieścić ją w temp o te 4-5 stopni niższej wyszły by okolice 4 stopni o jakie Ci chodzi
    Last edited by adamlog; 09-01-2013, 07:22.

    Leave a comment:


  • gwzd
    replied
    A chłodziłeś może czterema butelkami? Ja chciałbym wrzucić po jednej butelce PET o poj. 2l po Coca-Coli w każdym roku, żeby uzyskać po fermentacji burzliwej optymalną temp. dla cichej, czyli parę stopni powyżej zera. Zastanawiałem się także nad zastosowaniem grubszego styropianu (10cm) - myślisz, że to może pomóc w lepszym chłodzeniu i dłuższym utrzymaniu temperatury?

    Leave a comment:


  • adamlog
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
    I jak Ci idzie fermentacja w takiej chłodni ze styropianu? Niedługo przymierzam się do zrobienia czegoś takiego, ale wolałbym się upewnić, że działa
    Na razie tylko jedno piwko uwarzone, z braku czasu. Ogólnie działa to wszystko fajnie tylko wymaga kalibracji Ja zamontowałem w pokrywie termometr lcd z czujnikiem temperatury umieszczonym mniej wiecej w polowie wysokości "komory chłodniczej". Nie pamiętam już dokładnie jaka była różnica między wskazaniem termometru (czyli temp. powietrza na około fermentatora), a temp. brzeczki odczytanej z termometru naklejonego na fermentator - musisz to wybadać sam. Wynika to chyba z tego ze zimne powietrze zostaje na dole, ciepłe idzie do góry, a fermentator jest gdzieś pomiędzy
    Tak czy siak... pierwsze dwa dni lepiej częściej pokręcić się koło tematu - później wyrobisz sobie swój harmonogram podmiany butelek.
    Last edited by adamlog; 08-01-2013, 23:39.

    Leave a comment:


  • adamlog
    replied
    Na pewno w drugą stronę też da radę Pamiętaj też że jak piwko wystartuje to samo będzie produkować trochę ciepła, więc przy tak małej różnicy między temperaturą w garażu a temperaturą porządanej fermentacji pewnie dużo tych ciepłych butelek się nie nanosisz.

    Leave a comment:

Working...
X