Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Ze zdjęcia i opisu wygląda, że się nada. Walory użytowe z grubsza takie same, jak w kociołku Severin, który używam i jestem z niego zadowolony.
    Poza jednym. Ten kociołek, teraz zauważyłem, ma dużo większą moc grzałki. To chyba nawet lepiej, prędzej doprowadzi brzeczkę do wrzenia, tylko przy gotowaniu, nie wiem czy moc nie będzie za duża!!!
    "Św. Hildegarda" - Browar Domowy

    Comment


    • #47
      Kiedyś napisałem, że 6 kg zasypu do tego kociołka (LIdl), to górna granica. To nieprawda. Sypałem już ponad 7 kg i to też nie jest jeszcze maksimum możliwości.
      Można więc w nim warzyć także portery. Przykładowo: przy ok. 18 litrach wody i 7 kg zasypu otrzymuję brzeczkę przednią w ilości 11 litrów i gęstości 22 Blg.

      Zacier należy raczej podgrzewać przez dodatek wrzącej wody, lub dekokcję. Wbudowanego palnika uzywam jedynie do początkowego podgrzania wody oraz do końcowego podgrzania zacieru do ok. 80 st. C.

      Natomiast jesli chodzi o kociołek, do którego link podał Leonpraga, to wydaje się atrakcyjnym urządzeniem, lecz nasuwają mi się dwie wątpliwości:
      1) blacha nierdzewna - grubość,
      2) wskaźnik poziomu cieczy - chyba nie do utrzymania w czystości, bowiem ciągle będzie zalepiany gęstą brzeczką. Może da się go jakoś "rozbieralnie" myć, a jeśli nie, to zaślepić?

      Comment


      • #48
        Czy te Lidlowe kociołki bywają jeszcze do kupienia?
        What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

        Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
        Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
        Cykl o odleżakowanych porterach

        Comment


        • #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
          gar stalowy 20 l
          A do czego ten gar?

          Comment


          • #50
            1. w coś trzeba zbierać odfiltrowaną brzeczkę
            2. ja w tym gotuję i chmielę - gaz jest szybszy i nic się nie przypala do dna
            3. nie mając wcześniej chłodnicy wstawiałem gar do zlewu

            teraz kolej na warzenie jednogarowe /Lidl/ choć w coś trzeba odfiltrowywać więc gar pozostanie na stanie

            Comment


            • #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
              1. w coś trzeba zbierać odfiltrowaną brzeczkę
              2. ja w tym gotuję i chmielę - gaz jest szybszy i nic się nie przypala do dna
              3. nie mając wcześniej chłodnicy wstawiałem gar do zlewu

              teraz kolej na warzenie jednogarowe /Lidl/ choć w coś trzeba odfiltrowywać więc gar pozostanie na stanie
              Niepotrzebnie sobie komplikujesz życie (warzenie).
              Filtrat spuszczaj do fermentora, a ten gar z nierdzewki sobie daruj.
              Po opróżnieniu kociołka z młóta i opłukaniu, przelejesz doń brzeczkę z fermentora. Ten ostatni potem tylko opłukasz, zdezynfekujesz i już będzie gotowy na przyjęcie brzeczki nastawnej.

              Comment


              • #52
                w tym sęk że fermentuję w 25 l kanistrach PP i praktycznie bez szczególnego mycia /zalewam wystudzoną brzeczką poprzednie drożdze/. Po 4-5 fermentacjach myję bardziej dokładnie i wyparzam - fermentuję na zimno (0-7 oC). Więc gar zostanie

                Comment


                • #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
                  czy ktoś ma sprawdzoną technologię wiercenia w garku emailowanym tak by to ładnie i estetycznie wyglądało? /bez odprysków przy wierceniu/ - średnica 1/2''
                  O właśnie, jeśli pozwolicie podciągam pytanie natury technicznej.
                  Jak robiliście otwór na kranik ? Wiertłem? Jeśli tak to jaką średnicą?
                  Pozdrawiam

                  Comment


                  • #54
                    Ja zrobiłem to tak: narysowałem na zewnętrznej stronie gara kółko stosownej średnicy a następnie wiertłem 3,5 mm wykonałem szereg otworów po wewnętrznej stronie tego kółka. Otwory starałem się wiercić jak najbliżej siebie. Następnie iglakiem spiłowałem ścianki pomiędzy otworami i pilnikiem półokrągłym spiłowałem nadwyżki blachy.
                    Blacha jest miękka, piłuje się lekko.
                    Last edited by kangurpl; 04-02-2006, 19:17.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment


                    • #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a_szypura
                      O właśnie, jeśli pozwolicie podciągam pytanie natury technicznej.
                      Jak robiliście otwór na kranik ? Wiertłem? Jeśli tak to jaką średnicą?
                      Pozdrawiam
                      ja jeszcze prościej - najpier wiertło fi 5 potem największe jakie miałem (chyba 13) dopiłowałem pilnikiem okrągłym - małe odpryski zakrył kranik i uszczelka. Ale wcześniej potrenowałem na starym garku emaliowanym parę otworów - ważna jest prędkość i nacisk

                      Comment


                      • #56
                        jaki kranik montujecie do tego garnka ?
                        Mniej książków więcej piwa
                        Browar Largus




                        Comment


                        • #57
                          A ja dodam pytanie - jakie uszczelki? Muszą pracować w temp do 100 st C i nadawać się do kontaktu z żywnością.

                          Comment


                          • #58
                            Zawór kulowy 1/2 cala z gwintem na wylocie. Sprzedawany jest wraz z końcówką do przyłączenia węża.
                            Attached Files
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                            Comment


                            • #59
                              Od środka jako nakrętkę zastosowałem cos takiego, nie wiem jak to nazwać.
                              Takie przyłącze do którego można wlutować typową rurę Cu 12 mm.
                              Dzięki czemu podłączenie filtra było tylko formalnością.
                              Uszczelki typowe hydrauliczne do ciepłej wody.
                              Attached Files
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment


                              • #60
                                I wnętrze z trochę większej odległości.
                                Attached Files
                                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                                Comment

                                Working...
                                X