Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Śrutownik stołowy Porkert

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blues-beer
    Senior
    • 11-2003
    • 114

    Śrutownik stołowy Porkert

    W ofercie Browamatora pojawił się śrutownik Porkert – produkowany w Czechach. Czy ktoś może miał możliwość sprawdzenia tego urządzenia i podzieli się opinią?
  • quduaty
    Member
    • 07-2003
    • 80

    #2
    no właśnie o to pytałem w wątku "tani śrutownik"
    Czy ktoś widział, czy ktoś wie
    Krew to życie - a piwo to jego esencja

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      Z wierzchu wygląda dobrze. Konstrukcja stalowa, cena przyzwoita - myślę, że to dobra oferta. Jeśli działa tak, jak mój stary kaszownik, to jest wystarczający. Jeszcze zamiast korbki mały silnik...

      Comment

      • Krzysiu
        Krzysiu
        • 02-2001
        • 14936

        #4
        Tu jest obrazek i dane techniczne.

        Comment

        • mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 02-2004
          • 954

          #5
          Wczoraj widziałem ten śrutownik w działaniu podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Śrutuje szybko i czynność nie wymaga zbytniego wysiłku. Co do jakości śrutowania, wszyscy obecni zgodzili się, że nie ma żadnych zastrzeżeń. Przy takiej cenie śrótownik wart jest polecenia.
          Pozdrawiam.
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

          Comment

          • may
            Senior
            • 01-2002
            • 1508

            #6
            mjp napisał(a)
            Wczoraj widziałem ten śrutownik w działaniu podczas Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Śrutuje szybko i czynność nie wymaga zbytniego wysiłku. Co do jakości śrutowania, wszyscy obecni zgodzili się, że nie ma żadnych zastrzeżeń. Przy takiej cenie śrótownik wart jest polecenia.
            Pozdrawiam.
            Jak już wczesniej wspomniałem nabyłem w Browamatorze śrutownik PORKERT.Wczoraj przeprowadziłem test urządzenia i odniosłem pozytywne wrażenie. Waga śrutownika 5 kg, mozliwość rozłożenia na elementy, śrutowanie sprawne - możliwość regulacji tarcz mielących.Również uważam, że śrutownik wart polecenia.
            Attached Files

            Comment

            • may
              Senior
              • 01-2002
              • 1508

              #7
              Mikrobrowar SPD i S-ka w wersji SPD i Syn
              Attached Files

              Comment

              • may
                Senior
                • 01-2002
                • 1508

                #8
                Już po śrutowaniu. Słód karmelowy jasny gotowy do zacierania kolejnej warki: Koźlak wg. receptury elroya.
                Attached Files

                Comment

                • Rolek
                  Senior
                  • 08-2001
                  • 1038

                  #9
                  may napisał(a)
                  Już po śrutowaniu. Słód karmelowy jasny gotowy do zacierania kolejnej warki: Koźlak wg. receptury elroya.
                  Masz jakieś zbliżenie na śrutę? Chętnie rzuciłbym okiem na to.
                  Nie ukrywam, że jestem ciekaw wyników testu, bo też kupiłem Porkerta, ale na razie został tylko dokładnie wykąpany.

                  A co do Koźlaka - podzielisz się recepturą? Jakoś nie trafiłem z wyszukiwarką.

                  Comment

                  • may
                    Senior
                    • 01-2002
                    • 1508

                    #10
                    Rolek napisał(a)
                    Masz jakieś zbliżenie na śrutę? Chętnie rzuciłbym okiem na to.
                    Nie ukrywam, że jestem ciekaw wyników testu, bo też kupiłem Porkerta, ale na razie został tylko dokładnie wykąpany.

                    A co do Koźlaka - podzielisz się recepturą? Jakoś nie trafiłem z wyszukiwarką.
                    Jutro umieszczę lepszej jakości fotkę ze śrutą.
                    A co do receptury myslę, że lepiej będzie jak zgłosisz się do erloya.

                    Comment

                    • Rolek
                      Senior
                      • 08-2001
                      • 1038

                      #11
                      may napisał(a)
                      Jutro umieszczę lepszej jakości fotkę ze śrutą.
                      Dziękuję i czekam.
                      A co do receptury myslę, że lepiej będzie jak zgłosisz się do erloya.
                      Cóż, czasem o najbardziej oczywistych rozwiązaniach się nie pomyśli .

                      Comment

                      • elroy
                        Senior
                        • 10-2002
                        • 359

                        #12
                        Rolek napisał(a)
                        [B]Dziękuję i czekam.

                        Cóż, czasem o najbardziej oczywistych rozwiązaniach się nie pomyśli .
                        Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.

                        Pytanie do Maya.
                        1. Jak z prędkością mielenia?
                        2. Z czego wykonane są elementy mielące

                        Pozdrawiam
                        www.piwo.org

                        Comment

                        • Rolek
                          Senior
                          • 08-2001
                          • 1038

                          #13
                          elroy napisał(a)
                          Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.
                          [...]
                          Pozdrawiam
                          Dzięki bardzo! Nawet nie zdążyłem się zebrać żeby posłać PW, a tu masz .

                          Twoje !

                          Comment

                          • breslauer
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 2690

                            #14
                            elroy napisał(a)
                            Podeślę Ci na PW wieczorkiem recepturę.

                            Pytanie do Maya.
                            2. Z czego wykonane są elementy mielące
                            Z tego, co pamiętam z Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, wykonane są z metalu, ale słyszałem też, że istnieje możliwość zamówienia tarcz ceramicznych.

                            Comment

                            • may
                              Senior
                              • 01-2002
                              • 1508

                              #15
                              elroy napisał(a)


                              1. Jak z prędkością mielenia?
                              Prędkość śrutowania? A może wydajność ? Jeżeli to drugie to Browamator podaje:20 kg na godzinę. Śrutowałem 0,6 kg słodu przez dosłownie 1 min.

                              elroy napisał(a)


                              2. Z czego wykonane są elementy mielące
                              Co do tego z czego wykonane są tarcze to odpowiadam: nie wiem.Nie znam się na metalach aby stwierdzić co to może być za stop metalu. Może zrobię fotkę tarcz mielących i umieszczę w temacie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎