Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • rrc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedzi
    Ponawiam pytanie, lato w pełni, temperatury z dnia na dzień się zmieniają. Taka lodówka wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. No i mój znajomy posiadający takie urządzenie twierdzi, że nie ma dostarczania zewnętrznego powietrza do środka (w co jestem w stanie uwierzyć), pozostaje więc tylko problem piany.
    Wychodząc trochę poza temat, czy ktoś z piwowarów używał espumisan lub temu podobne (inne środki zmniejszające napięcie powierzchniowe), żeby się nie pieniło w czasie fermentacji?
    Wydaje mi się, że byłoby to rozwiązaniem problemu piany w tego typu lodówce, tylko czy da się potem to piwo wypić?

    O co chodzi z tą pianą podczas fermentacji???
    Ja już fermentuję drugą warkę w takiej chłodni ze styropianu i piana mi nie przeszkadza, a mam warki po 26-27 litrów w standardowym fermentatorze i piana nie wychodzi na zewnątrz choć raz dobrze, że była pokrywa to się miała na czym zatrzymać.

    A i dobrze zrobiona chłodnia to i dolną fermentację można zrobić ja mam styropian 5 cm + 1 PET utrzymuje spokojnie przez 24 godziny temperaturę 18-19C w pomieszczeniu jest 25 C.

    A jak bym dał 4 Pety po 2 litry spokojnie zejdę do 10 C nawet przy 28-30C w pomieszczeniu.

    Ważne jest dokładne zrobienie chłodni + no i dobre schłodzenie Peta moje Pety chłodzę do -18C.
    Last edited by rrc; 22-06-2009, 21:56.

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Ponawiam pytanie, lato w pełni, temperatury z dnia na dzień się zmieniają. Taka lodówka wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. No i mój znajomy posiadający takie urządzenie twierdzi, że nie ma dostarczania zewnętrznego powietrza do środka (w co jestem w stanie uwierzyć), pozostaje więc tylko problem piany.
    Wychodząc trochę poza temat, czy ktoś z piwowarów używał espumisan lub temu podobne (inne środki zmniejszające napięcie powierzchniowe), żeby się nie pieniło w czasie fermentacji?
    Wydaje mi się, że byłoby to rozwiązaniem problemu piany w tego typu lodówce, tylko czy da się potem to piwo wypić?
    Last edited by gniady; 10-06-2009, 20:59.

    Leave a comment:


  • mlody_w_fachu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
    ... Po szybkim sprawdzeniu cen np. tu:
    http://www.allegro.pl/item516297855_...e_grzanie.html ...
    A może by tak wymontować "chłodnik" z lodówki turystycznej i zamontować go w swoim coldbox'ie- mamy znaczne obniżenie temp. wraz z jej utrzymaniem na stałym poziomie oraz zadowalającą nas wielkość coldbox'a?

    Leave a comment:


  • krzychu-n
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood Wyświetlenie odpowiedzi
    Przede wszystkim to powietrze moze wprowadzic tam wszystko - to jest po prostu wiatrak, i to dosc glosny. Grzanie jak sadze to po prostu nagrzewnica w torze nadmuchu

    pzdr
    flood
    Nie nagrzewnica tylko moduł Peltiera. W zależności od przyłożonego napięcia (biegunowości ) albo grzeje, albo chłodzi. Ale fakt wiatrak jest dość głośny. I zasysa powietrze z zewnątrz.

    Leave a comment:


  • flood
    replied
    Przede wszystkim to powietrze moze wprowadzic tam wszystko - to jest po prostu wiatrak, i to dosc glosny. Grzanie jak sadze to po prostu nagrzewnica w torze nadmuchu

    pzdr
    flood

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
    Choć niestety wynika z niego, że nikt nie próbował.
    Też czekam, aż ktoś spróbuje , śledzę tamten wątek.
    Noszę się z zamiarem kupna takiej lodówki w wersji 2x droższej, ale z utrzymaniem stałej temperatury, ale boję się, że chłodzące powietrze będzie mieszać za bardzo pianą powstającą na wierzchu brzeczki.

    Mam wprawdzie "lodówkę" styropianową, nadaje się do górnej fermentacji latem, ale do dolnej nijak nie da się wykorzystać w moich warunkach.

    Leave a comment:


  • corwin
    replied
    No tak, ale sobie napisałem. Wątek już istnieje i to na tej samej stronie działu "Sprzęt". Choć niestety wynika z niego, że nikt nie próbował.


    Kuba

    Leave a comment:


  • corwin
    replied
    Pozwolę sobie odświeżyć dyskusję bo na jednym z innych wątków pojawił się pomysł na wykorzystanie lodówki turystycznej (wyłączonej lub zepsutej - chodzi tylko o izolację) do zacierania "na lenia".

    Po szybkim sprawdzeniu cen np. tu:
    http://www.allegro.pl/item516297855_...e_grzanie.html

    wychodzi na to, że można mieć całkiem przyzwoity fermentor, który będzie utrzymywał stałą temperaturę fermentacji bez żadnego kombinowania. Co więcej - ponieważ część lodówek turystycznych również grzeje, tak więc można je stosować przy fermentacji w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest niższa od koniecznej do fermentacji (np. mój garaż). Oczywiście są też większe lodówki (25L na mój gust to może być za mało).

    Czy ktoś wypróbowywał takie rozwiązanie?

    Kuba

    Leave a comment:


  • darko
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Diplo Wyświetlenie odpowiedzi
    W skrócie, wszystko zależy od tego, w którym miejscu umieścisz termometr
    To chyba logiczne, że jak chcesz zmierzyć temperaturę fermentacji to musisz umieścić czujnik w piwie...

    Leave a comment:


  • Diplo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam pytanie do użytkowników takiej "chłodni" oraz termometrów rejestrujących, albo po prostu do kogoś o większym doświadczeniu...
    Wczoraj uczyniłem własne "iglo" i trwają testy "na sucho". Jeżeli temperatura wewnątrz "chłodni" wynosi 10*C to ile bedzie miała fermentująca brzeczka? Domyślam się że ok. 2*C więcej, ale może się mylę? Oczywiście mówimy o lagerze, jeżeli to ma znaczenie.
    Witam,

    Ja niedawno też uczyniłem swoją lodóweczkę. Testy przeprowadzałem w środowisku produkcyjnym na 14l brzeczki.

    Początkowo zwykły termometr położyłem na fermentorze i schładzałem 4 wkładami do lodówki turystycznej. Termometr pokazywał 16'C więc stawiałem, że piwko ma ok 17'C, jednak ta fermentacja przebiegała nieco za cicho jak na burzliwą. Pobiegłem do sklepu i kupiłem termometr z sondą. Wyparzyłem sondę i wrzuciłem piwka: temperatura cieczy 10'C O_o. Byłem w lekkim szoku.

    W skrócie, wszystko zależy od tego, w którym miejscu umieścisz termometr

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Mam pytanie do użytkowników takiej "chłodni" oraz termometrów rejestrujących, albo po prostu do kogoś o większym doświadczeniu...
    Wczoraj uczyniłem własne "iglo" i trwają testy "na sucho". Jeżeli temperatura wewnątrz "chłodni" wynosi 10*C to ile bedzie miała fermentująca brzeczka? Domyślam się że ok. 2*C więcej, ale może się mylę? Oczywiście mówimy o lagerze, jeżeli to ma znaczenie.

    Leave a comment:


  • cyb
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika martinezo Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam. Nie wiem czy już był taki pomysł. Co powiecie jeśli wnętrze lodówki ze styropianu oklei się folią aluminiową? Być może poprawi to właściwości takiej lodówki?
    troche poprawi - tylko czy jest to potrzebne?
    ja teraz mam na cichej 20 litrow piwa i chlodze to 1 petem 1.5l, wymienianym co 24 h
    temperatua waha sie miedzy 18 a 20 stopni, mimo ze styropian dosyc cienki (5cm)

    Leave a comment:


  • martinezo
    replied
    Witam. Nie wiem czy już był taki pomysł. Co powiecie jeśli wnętrze lodówki ze styropianu oklei się folią aluminiową? Być może poprawi to właściwości takiej lodówki?

    Leave a comment:


  • cyb
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy ktoś próbował w takiej "lodóweczce" zrobić piwo dolnej fermentacji?
    znalazłem odpowiedź, jakby ktoś w przyszłości szukał:
    http://www.browar.biz/artykuly.php?id=114

    "W swojej chłodni zbudowanej ze styropianu o grubości 10cm (na budowie dostałem jako odpadki) dobrze uszczelnionej pianką mogę schłodzić fermentor z 20-litrową zawartością i utrzymać temp. poniżej 5°C przy wymianie 4 wkładów co 12h."

    Leave a comment:


  • cyb
    replied
    Czy ktoś próbował w takiej "lodóweczce" zrobić piwo dolnej fermentacji?

    Dziś rano włożyłem 4 pety 1.5 l i teraz temperatura jest na poziomie 16-17 stopni (rozhermetyzowałem trochę, żeby wrócić do 20tu).
    Więc może przy większej ilości petów np.8 dałoby się zejść do wymaganych 12tu...

    Czy ktoś robił takie próby?

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎