a tak poważnie to mam lodówkę MPM
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia
Collapse
X
-
Ja używam małej lodówki wolnostojącej bez zamrażalnika. Fermentor 33l mieści się w niej na styk. Do sieci podłączona jest przez programator czasowy pracujący w cyklu 50:50, ponieważ włączona na stałe ma zbyt niską temperaturę.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krakus Wyświetlenie odpowiedziTo i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
Prowizorka, ale działa.Last edited by ART; 30-12-2020, 17:31.
Leave a comment:
-
-
To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
Prowizorka, ale działa.3 Photos
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Właśnie chodzi mi o taką możliwie małą, a drugie chciałbym taką bez agregatu, podobno jest bardzo cicha.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis Wyświetlenie odpowiedziWitam.
Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
Ta z allegro wydaje się stanowczo za mała.
Leave a comment:
-
-
Witam.
Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
Leave a comment:
-
-
Gdyby temat ten czytał posiadacz lodówki Samsung RW33EBSS
to proszę o zerkniecie do tematu www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97002
Jest pytanie
Leave a comment:
-
-
7-8 to też nieźle zdam relację, jak uda mi się to zbudować i wstawię pierwszą warkę - pewnie jakoś pod koniec miesiąca.
Leave a comment:
-
-
Tak, ale z wodą w fermenatorze. Przy 4 butelkach 1,5l z zamrożoną wodą udało mi się uzyskać temp. ok 7-8 stopni. Wydaje mi się że osiągnięta temperatura zależy tez od temp w pomieszczeniu w którym stoi chłodnia. Ja robiłem to w mieszkaniu więc temp powiedzmy 22 stopnie. Być może gdyby umieścić ją w temp o te 4-5 stopni niższej wyszły by okolice 4 stopni o jakie Ci chodziLast edited by adamlog; 09-01-2013, 07:22.
Leave a comment:
-
-
A chłodziłeś może czterema butelkami? Ja chciałbym wrzucić po jednej butelce PET o poj. 2l po Coca-Coli w każdym roku, żeby uzyskać po fermentacji burzliwej optymalną temp. dla cichej, czyli parę stopni powyżej zera. Zastanawiałem się także nad zastosowaniem grubszego styropianu (10cm) - myślisz, że to może pomóc w lepszym chłodzeniu i dłuższym utrzymaniu temperatury?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedziI jak Ci idzie fermentacja w takiej chłodni ze styropianu? Niedługo przymierzam się do zrobienia czegoś takiego, ale wolałbym się upewnić, że działa
Tak czy siak... pierwsze dwa dni lepiej częściej pokręcić się koło tematu - później wyrobisz sobie swój harmonogram podmiany butelek.Last edited by adamlog; 08-01-2013, 23:39.
Leave a comment:
-
-
Na pewno w drugą stronę też da radę Pamiętaj też że jak piwko wystartuje to samo będzie produkować trochę ciepła, więc przy tak małej różnicy między temperaturą w garażu a temperaturą porządanej fermentacji pewnie dużo tych ciepłych butelek się nie nanosisz.
Leave a comment:
-
Leave a comment: