Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Na stronkach za wielka woda pisuje sie, ze wysladzanie moze miec zly wplyw na piwo. Ale z drugiej strony to jak wyglada filtrat po wyciagnieciu slodu z gara? Czy jest klarowny czy taki sobie? -
Nie wziąłem tego pod uwagę.Leave a comment:
-
-
Jak kupujesz Braumeistera za 5 patoli, to nie przejmujesz się słodem za 10 czy 20zł.
A tak serio, dlatego nie uważam Braumeistera za jakiś okaz technologii piwowarskiej.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-11-27, 12:32.Leave a comment:
-
Czyli bez przepłukania tracimy wiele dobroci, któro zostało w młócie.
Uzuskujesz 20l brzeczki ze standardowej receptury?Leave a comment:
-
Ten filmik dotyczy poprzedniej wersji kotła, nowsza jest bardziej automatyczna.
Zgodnie z załączoną instrukcją wcale nie wysładzamy, na chwilę tylko wieszamy wkład, aby ociekł. Ja dodatkowo wysładzam (zalewam zawieszony wkład wodą). Wkład wisi tak z 10 minut.
Co mnie skłoniło do kupna tego kotła, to właśnie opłacalność. Pijam w domu piwko z kegów, taki keg kosztuje powiedzmy 100zł, a jeszcze trzeba go przywieźć. Dostępne miałem praktycznie piwa tylko z Ambera i Gościszewa, koszt sprowadzenia innych był bardzo wysoki. A teraz mam piwko i lepsze, i tańsze (po uwzględnieniu amortyzacji).Leave a comment:
-
Zapomniałem jeszcze dodać: gotując 100 czy 200 warek rocznie, warto, zdaje się, pomyśleć o gazie zamiast prądu.Leave a comment:
-
Duże znaczenie ma jak często warzysz, jak raz na miesiąc, to kociołek z Lidla wystarcza, jak dużo częściej, to już nie bardzo.
A kluczowa jest amortyzacja, kociołek za 4500zł w rozbiciu na 10 warek to 450 zł/warka, na 100 warek 45zł warka, na 200 już tylko 22,5zł ... A takiego kociołka nie kupuje się na rok, ale na lata.
Nie odpowiedziałeś mi jednak na pytanie, czy uzyskasz klarowny filtrat przed gotowaniem?
IMO da sie to zrobić, ale dokładnie w ten sam sposób co w kociołku Lidla, czyli trzeba całość spuścić, najlepiej umyć w środku urządzenie i dopiero można "jechać dalej"
Wyciągasz wkład powyżej, zaczepiasz go na takich podpórkach i lejesz wodę. Na stronie BA gdzieś jest link do filmiku pokazującego, jak się warzy w Braumeisterze. Generalnie wysładzanie jest analogiczne jak w przypadku worka, gdybyś wysładzał wprost do kadzi zacierno-warzelnej.Leave a comment:
-
Jak to policzyłeś? Znasz jakiś tajny wzór? Według tego, który ja znam, wychodzi 15
.
Duże znaczenie ma jak często warzysz, jak raz na miesiąc, to kociołek z Lidla wystarcza, jak dużo częściej, to już nie bardzo.
A kluczowa jest amortyzacja, kociołek za 4500zł w rozbiciu na 10 warek to 450 zł/warka, na 100 warek 45zł warka, na 200 już tylko 22,5zł ... A takiego kociołka nie kupuje się na rok, ale na lata.
Robisz chociaż 100 warek rocznie?
Mogę sobie kupić choćby 5 takich kociołków, dokupić 5 worków zaciernych a i tak różnica w kosztach jest kolosalna, przy tej samej klarowności zacieru. Jak się uprzeć, to i programator by się dało dorobić...
Sądzę, że dwa takie kociołki plus wężyki filtracyjne, dają za ponad 10 krotnie niższą cenę znacznie ciekawsze rozwiązanie, z dobrą filtracją (nawet podwójną), wysładzaniem, gotowaniem.
* - cena poza promocją weekendowąLeave a comment:
-
Jak to policzyłeś? Znasz jakiś tajny wzór? Według tego, który ja znam, wychodzi 15
.
A kluczowa jest amortyzacja, kociołek za 4500zł w rozbiciu na 10 warek to 450 zł/warka, na 100 warek 45zł warka, na 200 już tylko 22,5zł ... A takiego kociołka nie kupuje się na rok, ale na lata.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-11-27, 10:52.Leave a comment:
-
Braumaister ma sens tylko w większej wersji, ale wtedy cena przyprawia o zawrót głowy, no i trzeba się już nieźle nagimnastykować, żeby wyciągnąć tyle mokrego słodu.
Powiem inaczej za cenę 20-krotnie niższą dostajemy urządzenie, IMO tylko 2 razy mniej funkcjonalne.Leave a comment:
-
Albo samo zacieranie, choć o tym wspominałeś, chcesz robić 5 przerw w różnych temperaturach, programujesz, zajmuje to minutkę, i kocioł robi wszystko za ciebie.Leave a comment:
-
Abernacka nie czepiaj się... W sierpniu (a właściwie w lipcu) to nie był poprzedni raz, tylko obecny. W Biłgoraju było kilka pasteryzatorów na przełomie lipca i sierpnia. Ja kupiłem przedostatni - od tego czasu nie było. I podobnie w większości Lidlów w kraju. Jak gdzieś jest i się Ci przyda to trzeba brać!Leave a comment: