Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
pomysł na kadź zacierną
Collapse
X
-
Ale frania wewnatrz bynajmniej ta nowsza nie zniszczona pokryta jest emalią jak karnki, kwestia wymiany spustu, mam taka nikt jej nie uzywa, ale jak na moje potrzeby wolę to robić tradycyjniePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie może. Cynk reaguje z gorącą brzeczką. Było to omawiane przy innej okazji.Comment
-
Odświeżę temat.
Jestem właśnie w trakcie przygotowań do pierwszego zacierania i staram się skompletować sprzęt. Spodobał mi się pomysł na kadź zacierną z lodówki turystycznej - klasyczne zacieranie infuzyjne nie wymaga przecież podgrzewania zacieru, ale dodawania odpowiednich porcji gorącej wody. Problem taki, że po pierwsze - nie sezon, więc lodówek w sklepach praktycznie brak, a po drugie - te co są strasznie śmierdzą plastikiem. Oczywiście pewnie istnieją lodówki z atestem na bezpośredni kontakt z żywnością i odporne na wysokie temperatury - w końcu ten patent jest stosowany. Niestety nie spotkałem takich.
I tu mój pomysł - co myślicie o wykorzystaniu jako kadzi zaciernej fermentora. Atest na kontakt z żywnością ma, temperatury też się chyba nie boi, bo jako kadź filtracyjną wykorzystuje go wiele domowych browarów. Oczywiście by za szybko nie tracił ciepła trzebaby go zaizolować - myślałem o uszyciu ubranka z karimaty czy grubego koca
. Pod spód jeszcze kawałek styropianowej płyty. Nada się?
Comment
-
OK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ner0n...
I tu mój pomysł - co myślicie o wykorzystaniu jako kadzi zaciernej fermentora. Atest na kontakt z żywnością ma, temperatury też się chyba nie boi, bo jako kadź filtracyjną wykorzystuje go wiele domowych browarów. Oczywiście by za szybko nie tracił ciepła trzebaby go zaizolować - myślałem o uszyciu ubranka z karimaty czy grubego koca
. Pod spód jeszcze kawałek styropianowej płyty. Nada się?
Bo jesli mimo wszystko masz kocioł jakiś do gotowania, to tak samo powinien on służyć jak kadź zacierna.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Panie huahuaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaOK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?

A od kiedy brzeczkę podczas zacierania się gotuje? Bo mowa jest przecież o zacieraniu, a nie warzeniu.
Poza tym, u mnie w kuchni stoi plastikowy czajnik. Elektryczny. Do gotowania wody zresztą.
Comment
-
Panie RolekPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RolekPanie huahua
A od kiedy brzeczkę podczas zacierania się gotuje? Bo mowa jest przecież o zacieraniu, a nie warzeniu.
Poza tym, u mnie w kuchni stoi plastikowy czajnik. Elektryczny. Do gotowania wody zresztą.
A po co bawić się w kadź zacierną z fermentora, jesli prawdopodobnie istnieje pod ręką jakiś gar...bo przecież brzeczką trzeba w jakimś, własciwym naczyniu zagotować.
No chyba że w czajniku...elektrycznym...fjuu...fjuuu

W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warzenie to juz inna bajka - nie trzeba się bawić w przerwy i utrzymywanie temperatury, tylko gotować. Do warzenia miałyby mi służyć 2 emaliowane garnki po 13l - do obu dodawałbym chmiel. Czemu nie jeden duży? Ponoć ciężko w takim zagotować brzeczkę na płycie ceramicznej, o ile się to wogóle udaje. Z zacieraniem może i by nie było problemu, ale jeżeli i tak muszę kupić coś do gotowania, to wolę poszukać innego (tańszego) rozwiązania. Przy podziale na 2 mogę korzystać z 2 pól grzejnych najwyższej mocy jednocześnie, łącznie będzie 3kW. No i dno w mniejszych garnkach jest proste, w dużych jest często pofalowane.
Zacieranie w 2 garnkach też jest możliwe, ale chyba będzie z tym nieporównywalnie więcej zachodu - pilnowanie przerw w 2 naczyniach. No i w obu napewno nie uzyska się tego samego - w niczym to nie szkodzi, ale trudniej o powtarzalność wyników.Comment
-
Tej informacji mi właśnie brakowałoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ner0n....Do warzenia miałyby mi służyć 2 emaliowane garnki po 13l - do obu dodawałbym chmiel...
Skoro tak, to może faktycznie spróbuj z tym izolowanym fermentorem. Jestem bardzo ciekawy skutków. Myślę, że sa duże szanse na powodzenie.
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
A gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę podczas zacierania?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RolekA gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę w czajniku?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Odpowiadając (?) na pytanie Ner0na o zacieranie w fermentorze.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaA gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę podczas zacierania?
OK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?Comment
-
Zacier to nie woda :-) - dojdą Ci dodatkowe problemy, o których proponowałbym poczytać na tym forum. Chyba najlepiej to opisuje Lukuj. Poszukaj jego tematów. Oczywiście - można w prosty sposób zwiększyć moc grzejną (nie przez przekaźnik lecz przez stycznik) ale nie sprawdzi się to w kadzi zaciernej.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Prosta operacja polegająca na dodaniu dodatkowych przekaźników pozwoli użyć odbiornika o mocy nawet 2kW. Tyle na pewno wystarczy na szybkie ogrzanie i utrzymanie temperatury zacieru.
Najważniejsza niespodzianka - brak możliwości zachowania odpowiedniego gradientu temperatury zacieru przy przechodzeniu do następnej przerwy temperaturowej. Będzie to skutkowało przede wszystkim przypalaniem zacieru na grzałkach (nie wspomnę o spełnieniu odpowiednich warunków zacierania)."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Ale ja wciąż nie widzę odpowiedzi na pytanie, gdzie napisałem że należy gotować brzeczkę podczas zacierania? Gdzie?
Bo sformułowanie:
nie wskazuje na wkładane mi uporczywie w usta (czyt. palce) stwierdzenie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaOK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?
...
Pytanie moje, miało na celu znalezienie odpowiedzi w jaki sposob zadający pytanie ma zamiar potem gotować brzeczkę. Jak wiadomo odpowiedz na to pytanie przyszła później.
Polecam nabycie pewnej umiejętności, tj. rozumienie tzw. "trzech myśli naprzód", lub rozumienie tego co nie jest jasno podane "na tacy".W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Witam
Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L
W jego skład wchodzą:
- kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami
- kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami
- fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Witam kupię urzywany gar lub kadź zacierną w dobrym stanie do 200zł
-
Channel: Targowisko piwowarskie
2020-03-16, 12:06 -
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment