4 blg i nic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dfens
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.09
    • 10

    #1

    4 blg i nic

    Witam, to mój pierwszy post na forum jak i pierwszy brew kit coopers lager dlatego proszę o wyrozumiałość

    5 dni temu ( w sobotę ) zgodnie zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami i rozpocząłem proces tworzenia swojego pierwszego piwka w wiadrze wczoraj rano ( w środę ) zauważyłem że bulgotanie ustało - po sprawdzeniu areometrem wyszło 4 blg,
    teraz (czwartek wieczór) sytuacja jest taka sama - brak bulgotania i nadal 4 blg.

    Zgodnie z instrukcją powinienem poczekać aż blg spadnie do 1, te natomiast stoi w miejscu. I teraz pojawiają się pytania :
    - czy powinienem po prostu poczekać jeszcze 1 dzień i jeśli jutro dalej bedzie 4blg rozlac piwo?
    - po powąchaniu piwa mam wrażenie że jest mocno alkoholowe (powinno mieć jakieś 5% a czuje jakbym wachal Dębowe Mocne) - czy to normalne?
    - jeśli wyczuwam że piwo jest za mocne czy mogę w końcowym etapie pierwszej fermentacji dolać do piwa wodY?

    to chyba na tyle
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    Dawałeś cukier na początku, jakie blg, jeśli pachnie jak Dębowe to coś nie tak
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • dfens
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.09
      • 10

      #3
      właśnie tutaj popełniłem błąd - nie zmierzyłem BLG na początku procesu...

      co do mocnego zapachu alkoholu - może to tylko wrażenie, włożyłem głowę do świeżo otworzonego wiadra, ale może i nie jest jakiś sposób na pomiar %?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10846

        #4
        Co wlałeś/wsypałeś i ile wody?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dfens
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.09
          • 10

          #5
          22 litry wody, puszkę 1.7 coopers lager zgodnie z instrukcją

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10846

            #6
            Jedną puszke 1,7kg i nic do tego?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • operator_pilota_od_telewizora
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 8

              #7
              Z tego co widzę, fermentacja nie trwa nawet tydzień (sobota- czwartek wieczór). Spokojnie. Mój pierwszy (i jedyny) brewkit fermentował dłużej. Poza tym - fermentacja na początku przebiega szybko, potem zwalnia. Piwo nie musi zejść do 1 Blg, powinno zejść mniej więcej 3 razy mniej niż było na początku.
              Co zrobiłbym na Twoim miejscu? Zakręć pojemnikiem fermentacyjnym, drożdże się podniosą i być może ruszą. Poza tym spokojnie, piwa nie zlewaj zbyt szybko. Dzień czy dwa poślizgu krzywdy mu nie zrobią, a browarek będzie bardziej klarowny.
              PS. Domowy browar to nie apteka

              Comment

              • dfens
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.09
                • 10

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                Jedną puszke 1,7kg i nic do tego?
                tak, zgodnie z instrukcją - puszka 1.7kg rozrobiona z 2 litrami wody + 1 kg cukru + drozdze(nie wspomnialem wczesniej ;-) )

                Comment

                • dfens
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.09
                  • 10

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika operator_pilota_od_telewizora
                  Z tego co widzę, fermentacja nie trwa nawet tydzień (sobota- czwartek wieczór). Spokojnie. Mój pierwszy (i jedyny) brewkit fermentował dłużej. Poza tym - fermentacja na początku przebiega szybko, potem zwalnia. Piwo nie musi zejść do 1 Blg, powinno zejść mniej więcej 3 razy mniej niż było na początku.
                  Co zrobiłbym na Twoim miejscu? Zakręć pojemnikiem fermentacyjnym, drożdże się podniosą i być może ruszą. Poza tym spokojnie, piwa nie zlewaj zbyt szybko. Dzień czy dwa poślizgu krzywdy mu nie zrobią, a browarek będzie bardziej klarowny.
                  PS. Domowy browar to nie apteka
                  ok w takim razie poczekam jeszcze 2 dni.
                  co jeśli alkohol rzeczywiście jest za mocny (czy można to jakoś sprawdzić?) ? Czy można dolać do niego wody?

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10846

                    #10
                    Jaki mocny alkohol, masz go jakieś max 4%
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • frc
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.09
                      • 15

                      #11
                      Nie chce tworzyć nowego tematu. Mam podobny problem, robię z konserwy chmielonej 1.7kg i niechmielonej 1.7kg. Temp. 22-24°. Blg początkowe 12,5. Po tygodniu od dwóch dni mam 4blg. Konserwy schodzą niżej. Nie wiem czy mam zakręcić fermentatorem czy zlewać do butelek?

                      Comment

                      • Gość

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc
                        Nie chce tworzyć nowego tematu. Mam podobny problem, robię z konserwy chmielonej 1.7kg i niechmielonej 1.7kg. Temp. 22-24°. Blg początkowe 12,5. Po tygodniu od dwóch dni mam 4blg. Konserwy schodzą niżej. Nie wiem czy mam zakręcić fermentatorem czy zlewać do butelek?

                        Zlej na fermentację cichą.

                        Comment

                        • Gość

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dfens
                          tak, zgodnie z instrukcją - puszka 1.7kg rozrobiona z 2 litrami wody + 1 kg cukru + drozdze(nie wspomnialem wczesniej ;-) )
                          Wszystko jasne czemu smakuje jak dębowe - dałeś cukier!
                          No to pierwsza przygoda za tobą, teraz bierz się za zacieranie

                          Comment

                          • dfens
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.09
                            • 10

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                            Wszystko jasne czemu smakuje jak dębowe - dałeś cukier!
                            No to pierwsza przygoda za tobą, teraz bierz się za zacieranie
                            To znaczy, że nie mam się czym martwić i zlewać do butelek +4g cukru?

                            Comment

                            • dfens
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.09
                              • 10

                              #15
                              Mam jeszcze pytania:
                              1. w sobotę piwo rozlałem do butelek i czekam. skąd będę wiedział że w butelkach jest gaz - czy powinny lecieć w nich bąbelki (np przy podniesieniu butelki lub uderzeniu jej palcem) ?

                              2. butelki trzymam w 19 stopniach i specjalnie nie mam jak tej temperatury obniżyć (mieszkanie brak piwnicy). Czy w takim wypadku lepiej przykryć butelki np mokrym ręcznikiem?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • e-prezes
                                ???, [Dziki Wschód] Flauta
                                e-prezes
                                Mimo, że dość konsekwentnie nie podają na opakowaniu gdzie zostało uwarzone piwo mam pewien sentyment do tego browaru. Trudno - tak musi być!

                                Nie inaczej, bo właśnie tym piwem chciałem uświetnić swoje kolejne urodziny. Data rozlewu to 16.11.2023, więc mogłem z nim poczekać,...
                                2024-05-20, 10:17
                              • m2200
                                Płatki dębowe na cichą.
                                m2200
                                Cześć,

                                uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                                Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                                2019-08-22, 18:29
                              • darekd
                                Pinta, Scottish Export
                                darekd
                                Seria "Classics"

                                Scottish Export (80 Shilling) rzadki styl nie tylko w Polsce

                                5,0%

                                Aromat - wyraźnie słodowy (ciastkowo-herbatnikowy, lekki karmel, minimalnie tost)
                                Piana -średnia, niespecjalnie trwała, dłuższa koronka
                                Barwa - miedziano-herbaciana...
                                2025-07-02, 02:17
                              • Tivolo
                                Otwieracz "Dębowe" do wymiany
                                Tivolo
                                Wymienię na inny z tyskich browarów...
                                2019-03-31, 11:05
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...