Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    #8

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    8 będzie musiała poczekać, co najmniej do weekendu.
    Weekend minął, nawet jakiś już kolejny i...
    No dobra, jak niedobre, nie pisz
    Nic to, będą następne, #11 na cichej, za parę dni będzie warzona #12. Oczywiście, dam znać co i jak, kiedy przyjdzie pora.
    Last edited by Rycho_128; 30-05-2016, 20:40.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment


    • #62
      Wciąż czeka na swoją kolej, spokojnie, spijam zapasy z krótką datą albo już po terminie.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment


      • #63
        #11

        #11 DEPA 16 blg własna kompozycja
        Nazwa: Sturmbannführer Hermann Brunner
        Warzone 16 maja 2016, na cichą 26 maja, butelkowanie 10 czerwca


        Słody:
        Pale Ale Strzegom 5,5-7,5 EBC – 12 kg
        Monachijski typ I Strzegom 12-15 EBC - 1 kg
        Carahell Weyermann 20-30 EBC – 0,6 kg
        Podgrzanie, zacieranie przez 90 min w temp 65-62 oC
        Mash out 76-78 oC – 5 min

        Wyszło po wysładzaniu około 55 litrów
        Chmielenie (90 minut):
        rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
        Columbus/Tomahawk 15,1 50 0
        Iunga 11,6 20 0
        Iunga 11,6 30 40
        Comet 8,3 20 40
        Comet 8,3 30 85
        Hüll Melon 6,6 50 85
        Yellow Sub 6,4 50 85

        IBU Tinseth wg wyliczenia 59,1

        Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
        Drożdże US 05
        Fermentowało w dwóch fermentorach.
        Chmielenie na zimno: Comet 50 g, Yellow Sub 50 g, Mandarina Bavaria 50 g (na 5 dni przed rozlewem).
        Do butelkowania zwykły cukier – 265 g w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na dwa fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 2 blg.
        Wyszło 5 pełnych skrzynek plus 10 butelek, w tym 1 bączek i 3 takie mniejsze (po paulanerze 0,4). No to czekamy, pijąc już #10, która, hm, niczego sobie...
        Może dodam, że #12 już fermentuje, oczywiście nie omieszkam opisać.
        Cdn.
        Last edited by Rycho_128; 11-06-2016, 19:02.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment


        • #64
          #12

          #12 Smoked Ale15 blg wg. CP z małymi zmianami
          Nazwa: Rozmowa kontrolowana!
          Warzone 3 czerwca 2016, na cichą 16 czerwca, butelkowanie 24 czerwca

          Piwo jest to, więc co się będę rozpisywał, dodam tylko, że doszło dodatkowo do dwóch zastosowanych zestawów surowcowych 2 kg słodu pale ale ze Strzegomia i 50 gramów Iungi. No i zrobiliśmy nie za długą (7-dniową) cichą, wbrew zaleceniom z przepisu.
          Wyszło po wysładzaniu około 55 litrów, no i 15 blg, czyli nieco więcej, niż w przepisie. Nie chcieliśmy rozcieńczać, bo chmielu ekstremalnie mało, jak na nasz browar…
          Chmielenie (60 minut):

          rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
          iunga 11,1 25 0
          saaz 3,05 60 0
          perle 6,3 20 0
          iunga 11,1 25 30
          saaz 3,05 60 30
          perle 6,3 20 45

          IBU Tinseth wg wyliczenia 38.
          Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
          Drożdże US 05
          Fermentowało w dwóch fermentorach.
          Chmielenia na zimno nie przewidziano, więc nie było.
          Do butelkowania zwykły cukier – 260 g w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na dwa fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 3 blg.
          Wyszło 5 pełnych skrzynek plus 10 butelek, w tym 1 bączek.
          Powiem tak: Piwo wyszło całkiem fajne, wędzonkę piwie czuć, ale absolutnie nie przytłacza, chmielenie i goryczka bardzo delikatne, ja zupełnie nie czuję tych prawie 40 IBU, powiedziałbym, max 30. Może mam skrzywienie, bo my prawie same przechmielone IPA warzymy. Nagazowanie raczej średnie, piana średnia (no, zależy jak się nalewa), ale długo się utrzymuje.
          #13 kończy właśnie fermentację burzliwą, niebawem na cichą… A później opis na forum.
          CDN…
          Last edited by Rycho_128; 17-07-2016, 10:59.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment


          • #65
            #13

            #13 belgijskie 16 blg
            13a, 13b, 13c
            Warzone 3 lipca 2016, na cichą 16 lipca, butelkowanie 1 sierpnia

            Zasyp:
            Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom – 13 kg
            Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom – 0,5 kg
            Wiedeński 7-12 EBC Strzegom – 1 kg
            Carabelge 30-35 EBC Weyermann – 1 kg
            Biscuit 50 EBC Castle – 0,4 kg
            Cukier kandyz brązowy Diamant – 1,5 kg (dodane na 10 min. przed końcem chmielenia)
            Cukier biały zwykły – 0,4 kg (dodane na 10 min. przed końcem chmielenia)
            Zacieranie:
            65-63 st – 60 min
            72 st – 10 min
            Wygrzew – do 78 st. 10 min
            Chmielenie (60 minut):
            rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
            Iunga 11,6 50 0
            Aramis 6,3 50 30
            Aramis 6,3 50 50
            Hallertauer Blanc 8,1 50 50
            IBU Tinseth wg wyliczenia 32,9.
            Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
            Drożdże:
            13a: M41 Belgian Ale Mangrowe Jack’s
            13b: M31 Belgian Tripel Mangrowe Jack’s
            13c: M47 Belgian Abbey Mangrowe Jack’s
            Fermentowało w trzech fermentorach, po mniej więcej 22 litry.
            Chmielenia na zimno nie przewidziano, więc nie było.
            Do butelkowania zwykły cukier – 200 g plus 100 g glukozy w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na trzy fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 1 blg (ekstremalnie mało!), a M47 – 2 blg.
            Wyszło 6 skrzynek i dodatkowo 10 butelek.
            Powiem tak: Piwo – tak mi się wydaje - wyszło bardzo dobre, jak się ułoży i nagazuje, no… już można powiedzieć, że M31 będzie najlepsze, M41 bardzo dobre, a M47 w tym zestawie najsłabsze, co nie znaczy, że jakieś złe. Jak się poukłada, może i ta kolejność się zmieni? Ale na pełną ocenę jeszcze trochę czasu.
            Może dodam, że w założeniu miało być 18 blg, wyszło 16, ale za to jaka ilość! Znowu nasz rekord.
            #14 w planach jeszcze na sierpień, oczywiście będzie opisane.
            CDN
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment


            • #66
              Po dobrym roku od zabutelkowania „#1 Zdzisław Dyrman, zasadniczo!” trzyma się zasadniczo w rewelacyjnej formie. Piana jak śmietana, alkohol fajnie rozgrzewający, dobrze ułożony, niczym w leżakowanym porterze. Potężna goryczka trochę gryzie z tyle gardła, ale dobrze balansuje mocną słodowość. Tak jak nie przepadam za mocnymi piwami (z wyjątkiem porterów i RISów), tak to IIPA piję z prawdziwą przyjemnością i wręcz żałuję, że mam tylko jedną butelkę. Ale warto było zostawić ją w piwnicy i zapomnieć na rok.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment


              • #67
                #1

                Ha, a ja już nie mam w zapasie. Piłem jakoś tak swoją "jedynkę" może z miesiąc temu (współwarzca Paweł jeszcze miał) no i stwierdziłem, że bez przesady, czas świetności to piwo ma już za sobą. To znaczy było bardzo dobre, jako mocne piwo (18 blg) przechowało się, nie skwaśniało czy coś, ale aromaty chmielowe mocno siadły w porównaniu z tym, jak to piwo smakowało tak po dwóch-trzech miesiącach. Uważam, że wtedy było najlepsze. Ale nie ma o czym mówić, to se ne vrati, tego piwa już nie ma. A - tak dla przypomnienia - warzone było w marcu 2015.
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment


                • #68
                  #14

                  Na razie krótko, opiszę dokładniej, jak zabutelkujemy. Jest to Pale Ale głównie na polskich chmielach, 11 blg, cieniasek, ale za to bez mała hektolitr. Takiego wybicia na garnku 0,5 hekto jeszcze nie było. A warzone wczoraj, już fajnie fermentuje.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment


                  • #69
                    Dużo piwa-dobrze, "dużo dobrze"
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment


                    • #70
                      #14

                      #14 Pale Ale 11 blg
                      Warzone 23 września, na cichą 3 października, butelkowanie 14 października 2016

                      Zasyp:
                      Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom – 9 kg
                      Wiedeński Strzegom – 2 kg
                      Pale Ale Strzegom – 2 kg
                      Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom – 0,5 kg
                      Carahell Weiermann – 1 kg
                      Razem: 14,5 kg
                      Zacieranie:
                      65-63 st – 75 min
                      Wygrzew – do 78 st. 10 min
                      Chmielenie (60 minut):
                      rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min] czas got. [min]
                      Iunga 11,6 50 0 60
                      Sybilla 6 50 0 60
                      Sybilla 6 50 30 30
                      Lubelski 3,6 100 55 5
                      Cascade 6,9 50 55 5

                      IBU Tinseth wg wyliczenia 48,4 (piwa dużo, ale blg mało, stąd nawet dość dużo tego IBU)
                      Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania
                      Drożdże: S-04
                      Fermentowało w trzech fermentorach, po mniej więcej 25 litrów. (rekord, ale tylko 11 blg. Coś za coś)
                      Chmielenie na zimno – cztery dni: tym, co nam zostało w zapasach: 100 g Cascade, 50 g Mandarina Bavaria.
                      Do butelkowania zwykły cukier – 300 g
                      Wyszło 8 i pół skrzynki (!)
                      Po tygodniu spróbowane, nagazowanie jeszcze słabe (ale coś jest), no, lajcik jakiego jeszcze w naszym browarze (znanym z mocniaków) nie było, ale naprawdę smaczny. Chmiele na aromat i smak są, goryczka nie za duża, pewno za jakieś 2-3 tygodnie dojdzie do formy. Alkohol wyliczony z uwzględnieniem refermentacji ca. 4,8% ABV.
                      CDN…
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment


                      • #71
                        #14, #15

                        Wspólnym ocenieniem moim i współwarzcy KapitanaWagnera oceniamy naszą czternastkę: no, co tu dużo mówić, jest świetna No dobra, ale i tak jak na takiego lajcika jest bardzo dobrze...
                        #15 już uwarzona, zdam sprawę, jak pójdzie w butle i będzie można cokolwiek napisać, jak smakuje.
                        CDN...
                        Last edited by Rycho_128; 01-11-2016, 21:14.
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment


                        • #72
                          #15

                          #15 Wędzone górnej fermentacji 14 blg
                          Warzone 28 października, na cichą 7 listopada, butelkowanie 18 listopada 2016
                          Nazwa: Jaaa… dałem podwawelską!
                          Zasyp:

                          Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom – 8 kg
                          Monachijski I Strzegom – 1 kg
                          Wędzony Weyermann – 5 kg
                          Carahell Weiermann – 1 kg
                          Caraaroma Weyermann – 0,5 kg
                          Razem: 15,5 kg

                          Zacieranie:
                          65-63 st – 50 min
                          72-70 st. – 10 min
                          Wygrzew – do 78 st. 10 min

                          Chmielenie (60 minut):
                          Chmielenie (200 gramów)
                          rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
                          Marynka 9,5 70 0
                          Perle 4,4 25 30
                          Saaz 3,05 25 30
                          Perle 4,4 25 55
                          Saaz 3,05 25 55
                          Marynka 9,5 30 55

                          IBU Tinseth wg wyliczenia 33,6 – nie za dużo, ale dla wędzonki powinno być ok.
                          Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania
                          Drożdże: S-04 – 2 paczuszki.
                          Chmielenia na zimno nie było.
                          Refermentacja: zwykły cukier, 285 gramów.
                          Blg końcowe: 3 blg
                          Wyszło 6 skrzynek plus 10 butelek, w tym 3 bączki 0,33. Bez strat, jakie są przy chmieleniu na zimno, no i te drożdże S-04 bardzo fajnie opadają, piwo nadzwyczaj klarowne, no i dzięki słodowi Caraaroma (300-400 EBC) wyszedł bardzo fajny kolor, taka mocniejsza herbata, rzekłbym.
                          Wędzonkę czuć, nieco więcej niż w naszej dwunastce, zapowiada się nieźle.
                          No i dodam, że AIPA 16 blg (#16) kończy burzliwą! Oczywiście opiszę.
                          CDN…
                          Last edited by Rycho_128; 19-11-2016, 13:46.
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment


                          • #73
                            #16

                            #16 AIPA 16 blg
                            Nazwa: Sprawdzć, czy nie ksiądz!
                            Warzone 10 listopada, na cichą 21 listopada, butelkowanie 2 grudnia 2016
                            Zasyp:

                            Pale Ale Strzegom – 13 kg
                            Monachijski Strzegom typ I – 1 kg
                            Carahell Weiermann – 1 kg
                            Caraaroma Weyermann – 0,3 kg
                            Razem: 15,3 kg
                            Ekstrakt słodowy jasny WES – 3,4 kg (dodany do chmielenia)

                            Zacieranie – od razu wszystkie słody, oprócz ekstraktu słodowego
                            65-63 st – 75 min
                            Wygrzew – do 78 st. 10 min
                            Chmielenie: (90 minut)
                            Chmielenie
                            rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min] czas got. [min]
                            Zeus 15,7 90 0 90
                            Zeus 15,7 10 40 50
                            El Dorado 14,2 25 40 50
                            Cascade 6,9 25 40 50
                            El Dorado 14,2 75 85 5
                            Cascade 6,9 75 85 5
                            SUMA 300 g
                            IBU Tinseth wg wyliczenia 82,0, (liczyłem, że mamy 60 l brzeczki 16 blg).
                            Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania.
                            Drożdże: US West Coast M44 Mangrove Jack’s Craft Series (do fermentora 1 i 2 ) i Safale US-05 do fermentora 3. Zobaczymy, czy uda się wyczuć różnicę. Na burzliwej w domu (około 20 stopni), na 7-dniową cichą – piwnica: 13-15 stopni.
                            Chmielenie na zimno – pięć dni: Cascade, po 50 g na fermentor.
                            Zeszło do 3 blg
                            Do butelkowania zwykły cukier – 280 g
                            Pierwszy raz użyliśmy ekstraktu słodowego jako dodatku, generalnie sprawa nie jest w ogóle opłacalna finansowo jak się zaciera, bo i drogie to i nie podbija blg tak, jak się spodziewałem, a na smak piwa ma wpływ, no powiem oględnie, bez tego dodatku raczej wychodzi lepiej. Ale jak się nie sprawdzi, to się nie wie. Piwo w sumie nie było jeszcze próbowane, bo za wcześnie, ale jakieś wyobrażenie na podstawie tej ćwiartki kufelka przy butelkowaniu już jest. Różnica w smaku (M44 vs. US-05) w zasadzie na razie niezauważalna.Chcieliśmy tak ze 70-75 litrów piwa, wyszło mniej, ale trudno, co robić?...
                            Alkohol wyliczony z uwzględnieniem refermentacji – około 7,0 ABV.
                            No i przez to, że mniej piwa, IBU mamy ponad 80. Miało być tak około 70, coby było do picia nie tylko dla nas, ale się okazuje, że wcale nie jest przechmielone na goryczkę – jest w sam raz – nie tylko dla hopheadów. W sumie trochę słodów karmelowych (i ten hm… ekstrakt) pewno nieco złagodziły tę gorycz. A wyszły 104 butelki. Następna warka, jak się uda, jeszcze w grudniu, już wiadomo co, ale nie uprzedzajmy faktów
                            CDN…
                            Last edited by Rycho_128; 08-12-2016, 21:40.
                            Gdański Browar WaRy
                            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                            Comment


                            • #74
                              #17

                              W piwnicy jest pięknie... A to ze względu na to, że jest tam ok. 10 stopni Celsjusza. Więc w związku z tym - jasny lager na fermentacji od wczoraj. Pierwszy raz lager w naszym browarze, więc jaki efekt - się okaże. Może tylko na razie dodam, że jest 13 blg i trzy fermentory. Tradycyjnie opiszę ze szczegółami jak zabutelkujemy, więc jeszcze w sumie szmat czasu
                              Gdański Browar WaRy
                              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                              Comment


                              • #75
                                #16 AIPA
                                Generalnie jest dobrze, ale coś minimalnie mi nie pasuje. Nie wiem co, może ten ekstrakt, może Zeus. W ogóle jak powąchałem z butelki, to się przestraszyłem, że skwaśniało. Ale nie, wszystko jak najbardziej czysto. Zachwyca kolor i klar. Piana też wzorcowa. W smaku już nieco gorzej, czuć fenole, no i moc piwa. Ja nie wiem, co ten browar tak lubuje się w string.... znaczy się strongach?

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Working...
                                X